· articole
· intamplari

Problemele primilor pasi

Autor: raul
data publicarii: 10.07.02


Copilul tau a facut primii pasi. Te-ai laudat tuturor cunoscutilor, ai asigurat scarile si dulapurile joase, ai eliberat spatiul din camere. E timpul sa te inarmezi. Pe cat de mici sunt acesti primi pasi sovaitori, ei vor provoca in copilul tau o serie de schimbari majore, atat emotionale cat si comportamentale.Aceasta schimbare in dezvoltarea copilului seamana foarte mult cu trecerea la adolescenta. Pentru copil este o perioada de exuberanta, dar si de neliniste. Parintii, in schimb, vor avea pentru prima oara sentimentul ca bebelusul lor a crescut si ca nu mai este un bebelus. Venind dupa o perioada de dependenta fata de parinti, copilul va trebui sa puna in balans dorinta de a sta aproape de parinti si nevoia crescanda de independeta si explorare. In jur de 12 luni, copilul va fi complet indragostit de noile sale posibilitati.In acelasi timp, insa, de cate ori va merge sau va fugi, te va urmari tot timpul, de teama sa nu mearga prea departe.

Voi incerca sa prezint patru comportamente clasice ale copilului care incepe sa mearga, care te pot ajuta atat pe tine cat si pe el.

Primii pasi pot genera schimbari neasteptate ale personalitatii copilului. Un copil cuminte, ascultator poate deveni, dupa ce incepe sa mearga, neastamparat si neascultator. Aceste schimbari pot fi majore sau subtile (de exemplu, un copil prudent poate deveni si mai grijuliu). Noile posibilitati de miscare vor dezvolta personalitatea copilului.
Ce-i de facut?
• Accepta transformarile. Nu grabi un copil caruia ii place sa studieze atent lumea inconjuratoare, nu descuraja un explorator, dar intotdeauna ai grija sa fie in siguranta.
• Incearca sa fi consistent/a. Nimic nu ajuta mai mult un copil de 1 an in dezordinea sa emotionala decat regulile previzibile.

Pe cat de excitant este mersul pentru noul initiat, pe atat confortul sau personal este amenintat. Un copil mobil nu mai trebuie purtat si tinut atat cat a fost obisnuit. Copilul va simti durerea renuntarii la o parte din dependenta sa.
O cresterii a fricii de separare este normala in primele luni de mers. Teama copilului se poate manifesta prin crize de plans la plecarea parintilor, printr-o urmarire mai atenta a miscarilor parintilor, sau printr-o crestere a dorintei de sta lipit de parinti atunci cand sunt de fata straini. Parintii vor deveni baze de securitate. Un semn sigur de transformare al copilului este traiectoria sa care se termina tot timpul cu unul dintre parinti.
Ce-i de facut?
• Joaca-te cu copilul, reasigurandu-l de securitatea lui. 'De-a prinselea' il va invata pe copil ca miscarea este sigura si fara riscuri. Atingerea in joaca a unui hoinar ii va da acestuia un sentiment de securitate.
• Pregateste copilul inainte de a pleca. Creaza rutine pentru despartiri si intalniri. Daca parasesti camera pentru o scurta perioada, asigura copilul ca te vei intoarce.

Concentrarea si efortul de a-si tine picioarele sigure sub ei vor acapara complet resursele copilului. De aceea este natural sa se produca niste caderi si stagnari in dezvoltarea lui.
S-ar putea ca vorbele cu care te-a delectat sa dispara din vocabularul lui dupa primii pasi. De asemenea este normal sa revina la mersul de-a busilea pentru scurte perioade de timp.
Ce-i de facut?
• Invata sa percepi semnele de regres. Un copil care cere sa fie purtat in brate s-ar putea sa aiba nevoie de mai multa mangaiere la culcare. Un copil care merge in sila s-ar putea momi cu o jucarie de tras.
• Mareste-i interesul in limbaj. In cazul in care copilul a atins un plafon verbal, vorbeste-i si citeste-i frecvent, pune-i intrebari si asteapta raspunsuri.

O data ce copilul umbla, va dori sa alerge. O data ce copilul sta in picioare, va dori ca se catere. Din pacate, rareori capacitatile fizice sunt la inaltimea dorintelor.
La asemenea frustari, copilul va raspunde prin mai mai multe cereri si sfidari. O sa te conduca la obiectul pe care il doreste sau isi va lua singur ceea ce este interzis. Noile calitati fizice vor conferi copilului o mai mare putere asupa celor din jur.
Ce-i de facut?
• Nu te angaja in jocuri de putere. Pune copilul sa faca alegeri usoare. Transforma posibile conflicte in jocuri si incurajeaza copilul care vorbeste sa foloseasca cuvinte.
• Ajuta-l. Daca este clar ca nu poate faca ceea ce doreste, ajuta copilul cu blandete. Arata-i ca este normal sa ceara ajutor.

    raul.

"Problemele primilor pasi" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre primii pasi:
Bebelusii si problemele lor. Partea a II-a - Colici

Articole de raul

Evaluare
scor mediu 3.71
voturi 7


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent