· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Protectia drepturilor copilului dupa un an in Romania

Autor: Onush
data publicarii: 04.01.06
A trecut un an de cand a intrat in vigoare pachetul legislativ privind protectia drepturilor copilului, intens laudat de oficialii europeni. Pe hartie, legile suna bine, dar mai multe prevederi nu sunt puse in practica nici in ziua de astazi.

Copilul roman are dreptul prin lege sa isi conteste notele. Timp de un an de zile, autoritatile statului nu au fost in stare sa reglementeze procedurile prin care copilul poate cere socoteala pentru notele primite la examinarile orale sau scrise.

Bogdan Panait, secretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), spune ca este nevoie de o schimbare de mentalitate. E foarte greu sa-i faci pe niste oameni care s-au impus prin diferite metode coercitive sa inteleaga faptul ca trebuie sa colaboreze cu elevul.

Acelasi pachet legislativ prevede ca maternitatile sunt obligate sa angajeze cate un asistent social, care sa se ocupe de eventualele cazuri de copii abandonati. In loc sa creasca numarul asistentilor sociali din maternitati, acesta a scazut pe parcursul anului trecut. Maternitatile nu au tinut cont de prevederile legii si nu au angajat asistenti sociali. Din cateva sute de maternitati, de-abia vreo cincizeci si ceva au asistenti sociali. Si mai grav, numarul lor este in scadere, a afirmat secretarul de stat Bogdan Panait. Nou-nascutii trebuie inregistrati in 24 de ore de la nastere. In maternitati insa e o intreaga harababura. Persoanele specializate spun ca nu cunosc foarte bine legislatia privind protectia drepturilor copilului si nu stiu toate procedurile. Legea prevede amenzi pentru parintii care-si exploateaza copiii. In Capitala, statisticile arata ca minorii-cersetori sunt de ordinul sutelor, dar numai 50 de parinti au fost sanctionati, anul trecut, de politie, pentru ca si-au trimis copiii la cersit.

Sefii directiilor pentru protectia copilului din Dolj si Vaslui recunosc ca nu s-au infiintat nici tribunalele pentru copii si ca instantele de judecata nu au oameni specializati care sa lucreze in instantele pentru minori. In judetul Vaslui, 50 de posturi de asistenti sociali sunt neocupate.

Copiii sub 14 ani pot aparea la televizor doar cu consimtamantul parintilor, iar cei care au peste 14 ani trebuie sa-si dea ei insisi consimtamantul. Emisiunile audiovizuale au incalcat insa aceste prevederi. Am avut o corespondenta destul de incarcata cu Consiliul National al Audiovizualului. Singura victorie pe care am avut-o a fost in fata unui post de radio care a fost amendat cu 100 de milioane pentru faptul ca a atacat intimitatea copilului nascut de Adriana Iliescu, a mai declarat secretarul de stat Bogdan Panait.Sursa: Adevarulonline.

"Stiri: Stiri: Protectia drepturilor copilului dupa un an in Romania" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
04.01.06 21:46: cruella
Si sunt inca f multe drepturi de care nu beneficiaza.Exemplu concret: fiica mea nu poate beneficia de pensie de urmas, pt ca eu, mama ei, nu am Cartea de Munca a fostului meu sot. Nu am decat certificatul de deces.Mi s-a raspuns clar ca, daca nu am Cartea de Munca, nu pot face dosarul pt amintita pensie.Si mai sunt cateva aspecte mai mult decat hilare, de care se cramponeaza persoanele din Institutia care protejeaza drepturile copilului.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 1
voturi 3


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent