· articole
· intamplari

Protejeaza-ti copilul folosind scaunul de masinaIn Romania, Codul Rutier impune obligativitatea pentru copiii sub 3 ani de a calatori in dispozitive adecvate varstei si greutatii lor. Aceasta obligativitate incepe inca de la primul drum cu masina, prim drum ce de obicei este cel de la iesirea din maternitate.Cu toate acestea in Romania procentul celor care respecta aceasta obligativitate este extrem de redus. Motivele sunt diverse de la : „ e mai bine sa il tin in brate deoarece plange”, „nu il las in scaun deoarece isi stramba coloana” la „ mie nu mi se poate intampla un accident deoarece merg foarte incet si atent”, „merg doar pe drumuri scurte ca timp de condus” etc.Este de observat cum chiar la sondajul facut pe forumul nostru raspunsurile sunt uluitoare : Rezultatele sondajului au aratat urmatoarele :
Doar 49% din cei care au raspuns sondajului au ales varianta „folosesc scaunul de masina inca de la iesirea din maternitate” restul opiniilor sunt „dupa varsta de 6 luni”, prefer sa il tin in brate” etc.
Scaunele de masina pentru copii si bebelusi salveaza vieti. Chiar si la viteze reduse, un copil ce nu se gaseste intr-un astfel de scaun poate fi ranit sau ucis in cazul unui accident de masina sau al unei franari bruste. Bratele parintelui nu sunt suficient de puternice pentru a tine si proteja un copil, in cazul unui accident de masina. Multi copii neasigurati in masina mor, deoarece sunt aruncati din bratele parintilor in timpul unui accident de masina. Producatorii impart in general scaunele auto in urmatoarele categorii:
Grupa 0: de la nastere pana la 9-10 kg (sau pana la 6-9 luni)
Grupa 0+: de la nastere pana 13kg (sau pana la 12-15 luni)
Grupa 1: intre 9-18 kg (sau de la 9 luni la 4 ani)
Grupa 2: intre 15-25 kg (4-6 ani)
Grupa 3: intre 22 – 36 kg (6-11 ani)
Scaunele de masina trebuie cumparate in functie de varsta si greutatea copilului:

-pentru copiii mai mici de un an si care cantaresc cel putin 9 kg se foloseste un scaun pentru sugari ce poate fi proptit si indreptat cu fata spre spatele masinii .
In cele mai multe accidente, coliziunea este frontala, iar in acest tip de coliziune, copilul este impins inainte cu o forta uriasa, resimitita mai ales la nivelul gatului. In cazul in care copilul calatoreste cu fata la drum, corpul este sustinut de centura, in vreme ce capul copilului este proiectat inainte, cu consecinte din cele mai grave pentru coloana vertebrala, inca fragila. Pozitionand copilul cu fata in directia opusa drumului, in eventualitatea unei coliziuni frontale atat corpul, cat si capul copilului vor fi sustinute de scaun.
-pentru copiii mai mari de un an si care cantaresc intre 9 si 18 kg se foloseste un scaun indreptat spre inainte si care prezinta un dispozitiv asemanator unui ham
-pentru copiii mai mari de 4 ani si care cantaresc intre 18 si 36 kg se folosesc scaune pentru prescolari. Se folosesc centuri de siguranta obisnuite pentru umeri si bazin. Se ajusteaza centura de siguranta pentru umeri, astfel incat sa fixeze umerii si nu gatul.
Nu este recomandata achizitionarea de scaune de masina la mana a doua. E foarte probabil ca acel scaun de masina sa nu protejeze copilul
Cea mai sigura pozitie pentru copil este pe bancheta din spate, scaunul din mijloc.
Scaunul de masina pentru copil nu trebuie niciodata asezat pe scaunul din fata al masinii, in cazul in care airbagul ce deserveste acest scaun nu poate fi dezactivat
Pentru o siguranta sporita, este recomandabil sa se urmareasca instructiunile oferite de producatorul scaunului de masina, instructiuni ce cuprind informatii legate de greutatea copilului, modul de instalare si de pozitioanre si asigurare a copilului. Masinile sunt echipate cu un sistem standardizat ce permite atasarea scaunului pentru copil. De asemenea, unele masini mai noi prezinta scaune ce pot acomoda copii ce cantaresc intre 9 si 18 kg.

Nu trebuie permis copilului sa iasa din scaun in timpul deplasarii masinii. Daca acesta plange, masina trebuie oprita, copilul trebuie scos din scaun, nevoile acestuia satisfacute, apoi repozitionat in scaun inainte de a reincepe deplasarea cu masina. Daca acesta incepe din nou sa planga, masina trebuie oprita si copilul verificat inca o data.

Surse :
Sfatul medicului
Wikipedia, the free encyclopedia, Child safety seat.

"Protejeaza-ti copilul folosind scaunul de masina" | cont nou | 3 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
13.03.10 20:54: doramunteanu
am folosit intotdeauna scaun de masina pt. copiii mei. cel mai mic are 3 ani jumate si tot il pun in scaun - unul pentru varsta lui. iar pt. cei mari folosesc niste scaune ridicatoare, ca sa-i pot prinde cu centurile masinii. ce-i drept doar cand iesim din oras, la cei mari. in oras nu le pun centuri, dar stau numai in spate. iar Suceava e un oras mediu, nu unul mare.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

17.03.10 18:39: Caliana
Este foarte trist sa vezi inconstienta parintilor care ALEG sa nu foloseasca scaunul de masina, riscand astfel viata copilului. Din pacate in Romania, acest lucru se intampla cel mai des nu din cauza lipsei acelui scaun ci pornind mereu de la idei precum si noi am fost copii si nu am avut scaun de masina si uite ca nu am patit nimic, este un moft, copilul e mai protejat tinut in brate. Un prim lucru care ar trebui facut in acest sens, este educarea parintilor in privinta scaunului de masina...
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

19.03.11 20:26: gabiutza
am deja un baietel de 1an si 7 luni,dar si o fetita de 1 luna 1/2.folosesc scaunelulpt.edi'dar ptr.asta mica deocamdata nu l-am cumparat ,am folosit unul imprumutat pt.iesirea din maternitate.raspunsul meu e ca din prima zi.recomand scaunele pt.copii ca noi am avut un accident unde puteam ajunge rau,dar e bine cand se termina cu bine.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 2.5
voturi 6


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent