· articole
· intamplari

Pseudo Dictionar de educatie - A... B... BuniciiNu înseamnă că am epuizat litera A, voi mai reveni. sper.

B. Da, bunicii!

În orice familie ei sunt o prezenţă, de cele mai multe ori dorită şi de real folos în creşterea şi educarea copiilor. Exemplul lor poate fi şi este uneori determinant, după cum au recunoscut-o nu puţini.

Când m-am decis să includ în acest Dicţionar cuvantul „bunici” am avut în subconştient evocările lui Delavrancea, Bunicul şi Bunica, care, mie unuia, mi-au marcat copilăria tocmai pentru că n-am avut parte de bunici.

Desigur, astăzi sunt tot mai rare familiile în care coexistă mai multe generaţii „sub acelaşi acoperiş” şi în care autoritatea celor în vârstă era „un dat” împotriva căruia nu îndrăzneau să se ridice fiii sau nepoţii.

Există şi situaţiile, nedorite, când, dintr-o exagerată şi prost înţeleasă dragoste, bunicii îşi cocoloşesc într-atât nepoţii încât asistăm, mai degrabă, la o deviere de la normele vieţii în societate. Aşa apar numeroasele cňpii ale lui Goe din schiţa lui Caragiale. Oferindu-li-se mai mult chiar decât ar fi nevoie, scutindu-i de obligaţii, această categorie de râzgâiaţi va popula societatea cu regretabile comportamente.

Cunoaşteţi, desigur, zicala „cine n-are batrâni, să-şi cumpere!”, pentru că, în cele mai multe cazuri, prin dragostea, dăruirea, experienţa lor de viaţă, bunicii sunt „o comoară la casa omului”, de care ne vom aminti cu dragoste şi recunoştinţă.


Cu bine,
Ion D. Mierlutiu .

"Pseudo Dictionar de educatie - A... B... Bunicii" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.2
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent