· articole
· intamplari

Pseudo Dictionar de educatie - Acord-armonieAparent şi de drept, termenii sunt folosiţi, mai ales, în domeniul muzicii. Aţi fost vreodată la un concert simfonic? Dacă nu, duceţi-vă! Nu va fi uşor de la început.

Înainte de executarea primei piese din program, instrumentiştii îşi acordează instrumentele: oboiul intonează sunetul „lui”, primul violonist solicită „să se liniştească spiritele”, intră dirijorul, concertul începe şi treptat suntem învăluiţi de armonia care se crează sub ochii noştrii.

Ei bine, cam de acelaşi lucru este nevoie şi într-o familie, într-o clasă de elevi şi, de ce nu?, în societate.

Numai că termenii muzicali nu se traduc aidoma în aceste nuclee educaţionale. Este adevarat că cineva dă tonul şi în familie, dar nu întotdeauna acesta e prins în zbor de ceilalţi, şi nu de fiecare dată se realizează acordul, armonia dorită.

Se mai întâmplă, şi nu de puţine ori, ca între compartimentele familiei (copii, părinţi, bunici, etc) să se işte conflicte, mai mult sau mai puţin dramatice, ca în muzică, de altfel.

Până la urmă e de dorit să se realizeze un echilibru, o bună înţelegere, o atât de necesară armonie fără de care viaţa, şi aşa scurtă, ar fi mai săracă.

Cum să împlinim acest ideal? În primul rând prin toleranţă, făcând uz de raţiune, de dreaptă judecată, de bun simţ. Se vorbeşte dintotdeauna de existenţa unui conflict între generaţii, se vehiculează sintagme arhicunoscute: „pe vremea noastră era altfel”, „tinerii din vremea de azi”, etc, etc.

Limitele acestui articol te obligă la un „final deschis”. (Vom reveni)

Cu bine, Ion D. Mierlutiu .

"Pseudo Dictionar de educatie - Acord-armonie" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 2.2
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent