· articole
· intamplari

Pseudo Dictionar de educatie - Banca- „Stai în bancă”!, sau mai rău: „Stai în banca ta”! – echivalentul lui „Vezi-ţi lungul nasului”!

Nu cred că cineva să nu fi avut parte de a fi pus la punct cu aceste cuvinte, prin care cel care le rosteşte se situează undeva sus, de unde, cu autoritatea pe care o are sau si-o atribuie, ne reduce la tăcere.

Banca este – stim cu toţii – locul în care, ca elevi, ne-am trăit o bună parte din viaţă. Şi câte amintiri, plăcute şi mai puţin plăcute, nu ne leagă de una din băncile în care am stat de-a lungul anilor? Nu ni le vom aminti pe toate chiar dacă am fost tentaţi să ne imortalizăm trecerea prin viaţă, scriindu-ne numele pe bancă.

Mi-am amintit de această sintagmă de la începutul acestui articol, de o întâmplare din viaţa mea de elev.

Mi s-au întipărit în minte: clasa, ora (disciplina) şi profesorul respectiv. Sigur că eram în culpă când am fost admonestat pentru că nu eram deloc atent la examinarea colegilor mei, îndeletnicindu-mă cu colegul meu cu totul altceva: jucam fotbal cu nasturi!

Dar ce m-a marcat nu a fost faptul că am fost admonestat pentru fapta mea – condamnabilă – ci pentru că eu trebuia „să stau în banca mea” – să fiu cuminte, disciplinat, ascultător – datorită originii mele sociale, care în perioada de dictatură a proletariatului era o problemă cu care nu te puteai juca. Mi s-a spus: „Ştii cu câtă greutate ai fost primit în scoală?”. Da, ştiam – dar eram copil şi mă jucasem în oră.

Luaţi-o cum vreţi, sfat sau rugăminte: nu spuneţi copiilor voştri: „Stai în banca ta!”. Explicaţi-le ce-au greşit, faceţi-i să înţeleagă acest lucru şi, regretând fapta, să n-o mai repete.


Cu bine,
Ion D. Mierlutiu.

"Pseudo Dictionar de educatie - Banca" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.11
voturi 9


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent