· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Psihologii avertizeaza: Stresul poate duce la gesturi disperate

Elevul indragostit de profesoara sau gemenele din Cluj au ales sinuciderea. Incidenta cazurilor ramane scazuta in Romania fata de alte state vestice, insa psihologii avetizeaza ca stresul din ce in ce mai mare ii poate face pe unii adolescenti sa recurga la gesturi extreme.

In primavara anului trecut, o eleva de la un liceu nemtean s-a spanzurat, invocand teama de esec. Gestul ei a fost urmat la scurt timp de alti copiii din cadrul aceluiasi liceu, doi dintre ei fiind salvati in ultima clipa.In toamna lui 2006, un elev de 10 ani din Belcesti, Iasi, a inghitit un pumn de pastile dupa ce fusese certat de mama sa pentru rezultatele proaste de la scoala. A fost salvat in ultimul moment.

Tot in toamna lui 2006, un baiat de 15 ani din Craciunelul de Jos, judetul Alba, s-a sinucis dupa ce a participat la festivitatile de deschidere a anului scolar.

In martie 2007, un elev de 11 ani din satul sucevean Patrauti a ales sa se sinucida prin spanzurare ca urmare a unei note de patru primita la matematica. Sebastian a lasat un bilet in care si-a argumentat gestul prin cearta primita de la diriginta din cauza notei.

In mai 2007, un elev timisoarean s-a spanzurat cu un cablu de calculator lasand in urma doar un bilet prin care cerea scuze familiei pentru gestul sau.

Pe 31 mai, un tanar de 14 ani a fost gasit atarnand in parcul IOR din Bucuresti, dupa ce a primit o nota foarte mica la teza cu subiect unic. Printr-un sms trimis mamei sale, copilul spunea ca nu vrea sa ajunga rusinea familiei din cauza rezultatelor la invatatura.

Notele nu sunt totul
Psihologul Cristiana Alexandra Levitchi considera ca principala problema care trebuie rezolvata este responsabilizarea parintilor, dar mai ales a dascalilor.

”Parintii preseaza permanent copilul pentru ca acesta sa ia note mari. Sistemul de invatamant in sine e aberant. Elevii sunt obligati sa ia note mari la toate materiile in conditiile in care oamenii sunt diferiti si au difeite tipuri de inteligenta. E absolut esential ca cei mici sa fie stimulati in functie de abilitatile personale”, a declarat pentru HotNews.ro Cristiana Levitchi.[.]

Psihologul considera ca adolescentii din ziua de azi sunt mult mai labili fata de generatiile trecute si mai ales traiesc intr-un mediu extrem de competitiv.

Si medicul psiholog Bogdan Lucaciu considera ca adolescentii sun cei mai expusi la riscul sinuciderilor.[.]

O alta problema majora, in opinia lui Bogdan Lucaciu, o constituie presiunea permanenta pe care o pun atat profesorii, cat si parintii asupra copiilor.

“Asupra acestor tineri pluteste o presiune atat din partea scolii, cat si a profesorilor. Sunt amenintati ca, daca nu invata bine, nu mai au viitor, ca poate vor ajunge strungari. Pentru un copil de zece ani a fi strungar echivaleaza cu o damnare”.

In privinta pericolului reprezentat de mediatizarea excesiva a cazurilor de sinucidere, cei doi specialisti consultati de HotNews.ro impartasesc opinia conform careia numai cei cu predispozitie la astfel de acte pot fi influentati.[.]Articol integral: hotnews.ro.

"Stiri: Stiri: Psihologii avertizeaza: Stresul poate duce la gesturi disperate" | cont nou | 7 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
28.06.07 13:44: daniella
Cred ca problema este a intregii societati.Crezul societaţii moderne este bunastarea materiala dar omenirea a uitat de iubire, iubirea aproapelui, iubirea pentru tot ce este frumos si bun.Consumismul din noi ne face egoisti.Am vrut sa construim o lume fara Dumnezeu,deci fara iubire.Acei copii cu siguranta nu se simţeau iubiti,nu se simteau pretuiti pentru ca n-au fost invatati nici ei sa iubeasca.Carl Gustav Jung spunea: „Nevroza principală a vremurilor noastre este goliciunea spirituală.” Toţi ne dorim din suflet ca viaţa noastră să aibă sens, să aibă profunzime. Ei bine, Iisus ne oferă o astfel de viaţă, bogată, plină de sens, printr-o relaţie cu El. Iisus a spus: „Eu am venit ca oile să aibă viaţă şi s-o aibă din belşug” (Ioan 10:10).Iubirea este ceva constructiv,ceva care da intr-adevar sens vietii.Unde se gaseste iubire nu are ce cauta distrugere.Nu va speriati,nu tin predici teologice ,nu fac apologia niciunei secte,nici macar a unei religii.Sunt dascal si mama a trei copii.Astept al patrulea.nu-l planificasem dar cred ca este darul lui Dumnezeu.sper sa-i pot educa pe toti cu multa intelegere si iubire.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de onush

Evaluare
scor mediu 2.14
voturi 7


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent