· articole
· intamplari

Psihologul Cristiana Haica - donațiile Pampers și liniștea proaspetelor mămiciCu aproape unsprezece ani în urmă se năştea într-o maternitate din Bucureşti micul meu băieţel. Aveam „pile”- acolo făcusem, ca studentă la Medicină, stagiul de obstetrică şi ginecologie, iar medicul cu care năşteam ne era vecin. Mare noroc. Aşa că am fost repartizată (după cezariană şi ieşirea de la terapie intensivă) într-o rezervă unde aveam privilegiul de a avea lângă patul meu un pătuţ mai mic, de bebeluş.Cât timp am stat la terapie intensivă am stat cu emoţii foarte mari şi nerăbdare – unde este bebeluşul meu, ce face, cine are grijă de el, şi . clasicul „dacă mi-l încurcă cu alt copil!?”
Aşa ceva era extrem de puţin probabil, avea brăţărică la mânuţă, era singurul băiat născut în acea zi, cu toate acestea nu m-am liniştit până nu l-am văzut lângă mine. Mi se spunea să nu fiu „fraieră” să îl las la salonul de nou-născuţi pe durata internării, că o să am timp să stau nedormită de plânsete când ajung acasă, dar nici nu concepeam aşa ceva. Voiam să văd eu cu ochii mei secundă de secundă bebeluşul, să îl sorb din priviri, să mă obişnuiesc cu el.
După aceea recomandam tuturor graviduţelor să îşi ceară bebeluşul imediat după naştere, fără a avea o argumentaţie raţională pentru această recomandare. În faţa contraargumentului – lasă copilul la salonul de nou-născuţi, e mai bine să te odihneşti, veneam cu imbatabilul – ba nu, nu ai nici o şansă să te odihneşti, ai vizitatori, telefoane, vizitele medicale, plâng alţi copii pe hol etc. şi oricum trebuie să te duci să alăptezi din două în două ore. Şi ştiţi, studiile arată că mămicile care nu stau cu bebeii lor în salon nu dorm nici mai mult şi nici mai bine decât cele care stau.

A trecut ceva timp de atunci și s-au schimbat multe lucruri. Acum, mămicile au ocazia să facă mai multe decât doar să dea sfaturi. Pot să se implice direct în ajutarea viitoarelor mămici în a beneficia de condiții mai bune în primele clipe alături de puii lor. In cadrul campaniei 1 pachet = 1 vaccin, părinţii din România au avut ocazia, nu doar sa contribuie la salvarea copiilor din zonele de pe glob afectate de tetanus, dar si sa-si susțină propriul oraş. Ei au intrat pe pagina de Facebook „Lumea Mămicilor” , au participat la mozaicul Pampers® şi au votat oraşul preferat.

In urma voturilor lor, Pampers® donează maternităţilor din patru oraşe mobilier pentru nou-născuţi şi scutece Pampers®. Mulţumită susţinerii părinților din Romania, cea de a doua donaţie a ajuns în Timişoara , la Spitalul Clinic „Dumitru Popescu” şi la Spitalul Clinic Judeţean Nr. 1 iar cea de-a treia a ajuns la Iași , la maternitatea spitalului „Cuza Vodă” și la Spitalului „Elena Doamna” . Ultima donație va ajunge la Brașov în primele zile ale lunii martie.

Abia acum, mult mai târziu, am aflat că există dovezi ştiinţifice ale beneficiilor pe care le oferă şi bebeluşului şi mamei acest sistem de cazare a puiului lângă mămică, numit „rooming-in” . Bebeluşii plâng mai puţin şi sunt calmaţi mai uşor (când sunt agitaţi), se obişnuiesc mai uşor cu viaţa din afara burticii mamei, prin prezenţa lor lângă ea, o aud, o simt, o miros (din primele zile de viaţă bebeluşii deosebesc mirosul mamei lor de al altei femei), beneficiază „la cerere” de căldura şi braţele ei. Până la urmă cine poate îngriji mai bine un bebeluş decât mămica lui? Prin rooming-in se formează adecvat ataşamentul primar, extrem de important pentru dezvoltarea creierului copilului, se reglează adecvat ritmurile organismului (ritmul cardiac, temperatura corpului, ritmul somn-veghe).

Mămica se obişnuieşte mai repede cu copilul, cu nevoile lui, învaţă să îl înţeleagă şi să îi intuiască nevoile, merge acasă gata trainuită (sau măcar iniţiată) cum să procedeze cu spălatul, înfăşatul, alăptatul; alăptarea este favorizată, lactaţia este stimulată din timp, mămica este mai ataşată de copil, se favorizează formarea ataşamentului matern (căci nu întotdeauna există dragoste la prima vedere între mamă şi bebeluşul ei), şi . dispare frica de a fi încurcat copilul la maternitate.

Studiile mai arată şi că femeile care alăptează încă din prima zi după naştere au risc mai redus de diabet, cancer (ovarian sau de sân) sau depresie postnatală. Riscul de anxietate de separare (la mămică) este mai mic sau inexistent, nu mai consumă inutil energie gândindu-se la ce face copilul, cum este îngrijit. Deşi durează numai câteva zile internarea pentru naştere, ceea ce se întâmplă în maternitate are un rol esenţial în consolidarea alăptării şi sprijinirea mamei să continue alăptarea şi după ce iese din spital.

Studii ştiinţifice arată că în maternităţile cu sistem rooming-in rata de abandon a copilului în maternitate după naştere scade spectaculos. Pentru că mămica a apucat să facă acea legătură inexplicabilă, inimitabilă şi indestructibilă cu puiul ei – iubirea necondiţionată - de care numai mamele şi copiii lor ştiu să se bucure întreaga viaţă.

"Psihologul Cristiana Haica - donațiile Pampers și liniștea proaspetelor mămici" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre evenimente:
Sarcina si Nasterea - 4 decembrie 2002

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent