· articole
· intamplari

RahitismulPrimul an de viata este esential pentru dezvoltarea copilasului tau. Deficientele trebuie depistate si tratate la timp.

Rahitismul este rezultatul carentei de vitamina D, frecventa mai ales la copiii nascuti prematur. Aceasta vitamina are un rol vital in dezvoltarea tesutului osos si a celui muscular.

Daca dozele de calciu si vitamina D din alimentatia mamei au fost insufi ciente pe durata sarcinii, bebelusul este predispus la aceasta boala.

SIMPTOME
Primele semne ale rahitismului apar in primele 2-3 luni de viata, dar se pot manifesta pana la doi ani. Cele mai frecvente simptome sunt:

  • transpiratii abundente in timpul somnului, in special in zona capului
  • stare de agitatie, nervozitate, tresariri la cel mai mic zgomot
  • slabiciune a muschilor

Mai tarziu, pot sa apara simptome mai grave, precum deformarea oaselor toracelui, curbarea membrelor inferioare sau chiar fracturi ale oaselor.

SOLUTII
Razele ultraviolete sunt foarte utile in activarea vitaminei D din organism. Cel mic nu poate fi tinut insa la soare decat in lunile calduroase. Laptele matern, cu toate calitatile sale nutritive, nu contine cantitatea de vitamina D necesara unui bebelus. De aceea, sugarii si copiii pana in doi ani trebuie sa primeasca suplimente de vitamina D, sub forma de picaturi, care sa le asigure necesarul zilnic de 500-800 de unitati pentru un copil dezvoltat normal, respectiv 800-1.500 de unitati pentru un copil nascut prematur.

.

"Rahitismul" | cont nou | 9 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
03.06.09 13:24: angelikaa
cum adica ,daca transpira in zona capului sunt semne de rahitism? nu stiam vreau si alte pareri fetita mea cam transpira cand doarme la frunte sa fie acesta un motiv de ingrijorare?
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

03.06.09 17:25: bobo_2008
Mamici, in articol se specifica: transipiratia trebuie sa fie ABUNDENTA ca sa poata fi semn de rahitism. Transpiratia normala din timpul somnului nu ar trebui sa va ingrijoreze.pupici
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

20.06.09 12:24: yazmine
al meu nu transpira noaptea dar tresare la zgomote chiar si la un scartait de usa si mi se pare agitat....Ii dau d3 si calciu gluconic timp de 10 zile!Ar trebui sa fie toate semnele prezente sau se poate doar unul 2???
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Nu am avut timp sa comentez, desi am vrut sa o fac de ceva vreme.
Indiferent cat de multe simptome si indiferent de severitatea relativa a simptomelor, diagnosticul il pune tot medicul, pe baza unor analize si a observarii copilului.
Nu va speriati degeaba.
Al meu a avut toate simptomele descrire aici si nu este si nici nu a fost rahitic.
Tresarea la orice zgomot, oricat de mic, transpira la cap cand dormea, de intors de pe o parte pe alta nu a reusit decat dupa 8 sau 9 luni si are si sternul deformat - ca si cum l-ar fi impuns ceva si a ramas semn.
Dar fiecare din aceste simptome in parte avea o explicatie perfect valabila si nu era vorba de rahitism. Asa ca duceti-va la doctor si stati linistite.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3
voturi 4


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent