· articole
· intamplari

Cum afecteaza violenta copiii?

Autor: Cora
data publicarii: 25.07.03


Expunerea la violenta poate avea efecte semnificative asupra copiilor pe parcursul dezvoltarii lor si influenteaza modul in care acestia isi vor forma relatiile cu cei din jur in copilarie si ca adulti.

Violenta duce la pierderea de mii de vieti anual si la costuri medicale sau de inmormintare uriase. Statisticile arata ca multe din actiunile violente au loc la domiciliu, majoritatea produse intre soti sau intre prieteni. Aproape 50% dintre victime locuiesc cu copii mai mici de 12 ani, care, de cele mai multe ori, devin la randul lor victime.

In concluzie, expertii considera ca violenta la domiciliu este principala cauza a copiilor abuzati sau a mortii acestora datorita neglijentei.

Desi expunerea la violenta poate avea consecinte serioase asupra copiilor, ei pot trece peste efecte mai usor daca anumiti factori sunt prezenti in viata lor. Un copil care creste inconjurat de dragoste si atentie din partea unor adulti care cunosc efectele violentei si stiu sa ofere stabilitate si liniste, are sanse mari sa creasca frumos si sa fie un adult fericit. Scolile, centrele comunitare si programele recreationale pot si ele oferi copiilor o sansa de a scapa de violenta, de a-si capata propria independenta si incredere si de a invata cum sa se descurce in viata.

O parte din adulti cred ca un copil de 6 luni sau mai mic, care asista la scene violente (ca de pilda tatal o loveste mereu pe mama), nu va suferi mult deoarece nu are memorie pe termen lung. !!! Nimic mai fals. Copiii sunt ca buretii. Ei absorb tot ce se intampla in jurul lor de la cele mai fragede varste. Ei percep violenta si furia care-i inconjoara asa cum percep si dragostea si atentia din partea celor care ii ingrijesc. Din aceasta cauza, natura si calitatea relatiilor cu un copil chiar foarte mic conteaza foarte mult pentru dezvoltarea lui pe viitor.

Violenta afecteaza viata tuturor celor care sunt martori la ea. Pentru copii, violenta are urmari psihologice, emotionale si de dezvoltare. Chiar si la copiii foarte mici, martori la violenta, pot apare simptome de genul: anxietate, cosmaruri, regresie in limbaj sau in dezvoltarea motorie si stres post-traumatic. De asemenea, increderea in propria persoana sau in cei cu care vine in contact poate avea de suferit.

Cum se poate elimina violenta?
1. Ofera un exemplu bun. Copiii invata cum sa se comporte urmarindu-i pe adulti. Parintii trebuie sa faca un efort pentru a-si pastra un sens al valorilor si moralei in paralel cu modul de a se exprima non-violent si de a oferi un exemplu in acest sens. Daca copilul te vede certandu-te, fii sigur ca te va vedea si impacandu-te si niciodata nu continua cu violenta fizica sau verbala in prezenta lui.

2. Foloseste metode de disciplinare non-violente. Daca iti lovesti si bati copilul drept pedeapsa (si mai ales in cazul copiilor sub 3 ani), el va invata ca violenta este permisa in orice situatie (cei mici nu au cum sa inteleaga rolul unei pedepse, daca nu inteleg cu ce au gresit - !!! Intotdeauna oferiti-le explicatii privind acest lucru, altfel bataia nu-i va convinge ca au gresit). Exista suficiente cai de pedepsire fara violenta, astfel incat pentru rezolvarea uneori a problemelor, pedepse de genul: "5 minute stai pe acest scaun" sau "2 minute la colt" sunt suficiente si non-violente. !!! Aminteste-ti insa ca mereu sa rasplatesti un comportament frumos.

3. Limiteaza expunerea la violenta. Acorda mare atentie programelor de la televizor, casetelor video si programelor de pe internet pe care copilul le urmareste si limiteaza expunerea acestuia la temele violente. Pistoalele si sabiile de jucarie, dar si alte jucarii ce promoveaza violenta si agresiunea trebuiesc limitate si monitorizate.

4. Impune reguli clare si limite potrivite varstei. Copiii trebuie sa cunoasca exact ce se asteapta de la ei si consecintele daca nu coopereaza. Mai mult, fii sigur ca copilul intelege toate regulile din familie - poti chiar sa-l implici in setarea unora. De asemenea, mentinerea acelorasi reguli in mod consistent reduce conflictele si iti mentine credibilitatea ca parinte.

5. Ofera-i copilului multa afectiune si atentie. Copiii care se simt iubiti, in siguranta si care au format un sentiment de incredere cu adultul care-i ingrijeste sunt mai putin violenti si agresivi decit ceilalti. Poti construi acest sentiment de incredere si siguranta al propriului copil avand un rol activ in viata lui, petrecand in mod consistent suficient timp de calitate cu el si oferindu-i multa dragoste, laude si incurajari. Chiar si o perioada de timp scurta petrecuta astfel, poate aduce numai satisfactii si pentru parinte, da mai ales pentru copil.


Surse:
The Future of Children - Joy Osofsky;
Understanding children, the guidebook for children 0 to 3 - R.S. Wurman
Experienta personala.

"Cum afecteaza violenta copiii?" | cont nou | 4 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
10.02.08 19:30: doramunteanu
am vazut ca articolul este postat acum ceva timp, dar abia acum l-am citit.nu sunt pt. atingerea copilului ca si pedeapsa. dar, cateodata, se pare ca asta este cam ultima solutie. am 3 copii, iar cu cei mari, cu pedepse la colt, fara TV fara PC si alte de-astea nu a tinut niciodata. ajungeau sa aibe o pedeapsa continua. mai degraba ma afectau pe mine ca nu le mai tineam numarul. nici interzicerea de a merge la zilele altor copii sau lipsa dulciurilor, nu a tinut niciuna.singura chestie care la ei este o palma la fund, chiar daca o dau simbolic, fara a da cu putere sau mai stiu eu cum. doar gestul, in sine, si-i pune la punct si gasesc intelegere.asa ca eu una nu prea vad solutia in pedepse peste pedepse, cel putin pt. copiii mei.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

30.05.09 23:45: ivangabriela
Nu mi-am batut copilul niciodata si nu o voi face. Vad in fiecare zi copii care sufera din cauza abuzului de violenta fizica din familie sau chiar din institutii ale statului. Vad in fiecare zi nepasarea celor care ar trebui sa ia atitudine impotriva violentei de orice fel indreptata catre copii. Simt neputinta si dezgust pt ca am luat atitudine si am fost calcata in picioare de catre cei abilitati sa asculte, sa cerceteze si sa faca ceva.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de Cora

Evaluare
scor mediu 4.22
voturi 140


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent