· articole
· intamplari

Refacerea dupa nastereNici un alt eveniment nu aduce atatea transformari in viata fizica si spirituala a femeii ca nasterea.

Dupa perioada de spital, intoarcerea acasa reprezinta un moment foarte placut, dar in acelasi timp foarte solicitant pentru ca, in lipsa personalului din spital (medici, moase, asistente de pediatrie), la inceput femeia se poate simti total neajutorata.

De cel mai mare ajutor in asemenea clipe poate fi sotul/partenerul, a carui implicare in toate problemele pe care le ridica ingrijirea nou-nascutului poate fi foarte folositoare. Pentru baia de seara, schimbarea scutecelor, imbracarea nou-nascutului, la joaca sau la plimbare el poate fi solicitat fara ezitare.Exercitiile fizice sunt obligatorii

Schimbarile emotionale care apar dupa nastere ca si o anumita stare de oboseala datorata unui program plin de responsabilitati fata de mica fiinta fac ca femeia sa aiba nevoie de ajutor, indeosebi in aceasta perioada de acomodare. Daca sotul/partenerul nu este disponibil, atunci oricine altcineva (mama, soacra, o prietena) care isi ofera ajutorul este bine venit. Pentru a depasi starea de oboseala datorata mai ales sculatului din timpul noptii pentru alaptat, cel mai bine este ca in timpul zilei sa se foloseasca pentru odihna perioada in care si copilul doarme, macar o data pe zi.

In ceea ce priveste activitatea fizica este bine ca ea sa fie inceputa imediat dupa nastere. In prima luna este mai putin probabila posibilitatea practicarii unui program special de gimnastica postnatala intr-un centru pentru gravide. De aceea as recomanda o gama de exercitii pe care oricine le poate practica in aceasta perioada chiar acasa.

Voi incepe cu unul dintre cele mai importante exercitii si anume cel pentru intarirea muschilor planseului pelvi - perineal (Kegel). Lenevirea acestor muschi este unul dintre motivele principale pentru pierderile mici de urina pe care le pot avea unele femei dupa nastere.

Intarirea musculaturii abdominale

Exercitiul se practica in felul urmator:
- se contracta anusul ca si cum te abtii de la defecatie, concomitent strangandu-se vaginul ca si cum s-ar strange un tampon si uretra, ca si cum femeia s-ar abtine sa urineze;
- acesti muschi se tin contractati atat cat este posibil, dupa care ei se relaxeaza;
- se repeta exercitiul de cel putin 10 - 15 ori, de cinci ori pe zi.

Practicarea acestui exercitiu chiar imediat dupa nastere nu pune in pericol perineorafia (cusatura perineului daca el a fost taiat) ci, din contra, prin activarea circulatiei sanguine din zona, contribuie la o vindecare mult mai rapida a acestuia. Pe de alta parte el pregateste si ajuta foarte mult si la revenirea la o viata sexuala cat mai normala si mai placuta.

Foarte importanta este in aceasta perioada practicarea exercitiilor de intarire a musculaturii abdominale. De 3-4 ori pe zi se recomanda urmatorul exercitiu:
- intinsa pe spate se indoaie genunchii;
- se contracta bine muschii abdominali;
- se ridica capul si umerii de pe podea si se curbeaza pana la atingerea genunchilor cu ambele maini;
- se sta cat este posibil in aceasta pozitie dupa care se revine incet la pozitia initiala;
- se practica gradat incepand cu 10 exercitii si crescand in urmatoarele zile pana la 20.

Atenuarea durerilor de spate

Un alt exercitiu care trebuie sa fie practicat este cel pentru atenuarea durerilor de spate (determinate de solicitarea crescanda a muschilor spatelui odata cu cresterea in greutate a bebelusului si tinerea lui mai indelungata in brate) ca si pentru intarirea muschilor abdominali.

El se practica in felul urmator:
- in genunchi si cu mainile sprijinite pe podea se curbeaza spatele, se aduce pelvisul in fata si se contracta muschii abdominali avand privirea indreptata catre genunchi;
- la urmatoarea miscare se relaxeaza spatele usor, pelvisul se intoarce la pozitia initiala si capul se ridica cu privirea indreptata inainte;
- se practica exercitiul incet si ritmic de 10 ori.

Acest program se poate incheia cu practicarea exercitiilor pentru picioare care ajuta la imbunatatirea circulatiei periferice:
- se indoaie si se intind picioarele viguros sus/jos de circa 30 de ori;
- se roteste laba piciorului de 8 ori intr-o parte si de 8 ori in cealalta parte.

Un element extrem de folositor si comod in practicarea exercitiilor pentru atenuarea durerilor de spate ca si a celor pentru picioare il constituie "mingea". Exercitiile de "rocking" (rotatia pelvisului), ca si diverse combinatii de exercitii pentru imbunatatirea circulatiei periferice se pot practica cu mult mai multa usurinta.

Vania Limban, moasa
Active Center
Tel.: 413.84.08, 0722.288.856, 0724.292.072
web: www. activecenter.ro
e-mail: [email protected] [email protected]

"Refacerea dupa nastere" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 4.15
voturi 13


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent