· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Reforme in sistemul de invatamintMinistrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu, a declarat ca din acest an sistemul de invatamint romanesc va inregistra modificari consistente, care nu ar trebui sa-i ingrijoreze pe elevi si cu atit mai putin pe parinti.

Potrivit ministrului Ecaterina Andronescu, incepind cu anul scolar 2003-2004, toti copiii cu virsta de sase ani vor intra in sistemul de invatamint, in clasa intii, iar anul pregatitor pentru clasa intii va fi mutat la virsta de 5 -6 ani, ceea ce va face posibila acomodarea cu pretentiile noului sistem. "Cred ca este cazul sa ne adaptam la criteriile europene si sa dam sanse egale copiilor nostri in competitia cu copiii din statele vest-europene", a spus ministrul.

Copiii de acum sunt mult mai dezvoltati intelectual

"Trebuie sa avem in vedere faptul ca un copil care are sase ani in anul 2003 nu mai este la fel ca unul care avea sase ani in anul 1980.

Copiii de acum sint mult mai dezvoltati intelectual, cantitatea de informatie pe care o primesc este mult mai mare", a aratat ministrul Educatiei.

Lucrarile de bacalaureat vor fi corectate in fata candidatilor

In acelasi timp, din vara acestui an, absolventii de liceu vor sustine examenul de bacalaureat sub forma testului grila. Cu exceptia examenului la limba si literatura romana, probele vor fi sustinute oral si vor fi notate direct cu admis sau respins. In cazul examenelor grila, acestea vor fi corectate, de asemenea, pe loc, in fata candidatilor. "Incercam prin acest sistem sa eliminam suspiciunile cu privire la modalitatea de corectare, dar mai ales eliminam contestatiile care au creat probleme", a spus ministrul.

Functia de director de scoala va deveni una de manager

Mai mult, Ecaterina Andronescu a precizat ca, in viitor, se intentioneaza introducerea unui nou sistem in formula de conducere a scolilor, fiind posibil ca functia de director de scoala sa devina una de manager exclusiv, asa incit profesorul sa ramina la clasa, iar cel care conduce administrativ scoala sa fie un om cu pregatire manageriala.

Sistemul creditelor transferabile se generalizeaza

Ministerul Educatiei crede ca sistemul creditelor transferabile ar putea fi introdus si in invatamintul liceal dupa modelul din invatamintul superior. in plus, elelvii care in vara anului 2004 vor termina clasa a Vlll-a ar putea opta pentru liceu, scola de arte si meserii sau liceu vocational, disparind astfel titulatura de scola profesionala si de ucenici mai putin atractiva pentru candidati.

(Mediafax, 10 feb. 2003)

Problema cuprinderii in clasa I a tuturor copiilor care vor implini varsta de 6, respectiv 7 ani, pana la inceputul anului scolar 2003-2004, cu exceptiile pe care le vor stabilii medicii – parte componenta a acestui proiect - a fost fals asimilata O.M.E.C. nr. 3213/31 ianuarie 2003. Documentul la care ne referim nu este instrumentul care sa reglementeze acest lucru si mai mult decat atat, nu trebuie privit ca factor coercitiv, asa cum fals s-a interpretat. Caracterul acestui document este unul de recomandare adresata Inspectoratelor Scolare Judetene:
„Fiecare inspectorat scolar va realiza un studiu de specialitate (expertiza) care va fundamenta planul de scolarizare din perspectiva argumentelor pedagogice, psihologice, sociologice si economice. La elaborarea lui vor fi implicati profesorii consilieri din centrele si cabinetele scolare, specialisti din cadrul Centrului judetean de asistenta psihopedagogica, sindicatele din invatamant, autoritatile locale (prefect, presedintele consiliului judetean etc.) si Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social în Formarea Profesionala. Este esentiala colaborarea în realizarea analizei nevoilor de calificare profesionala prin invatamant profesional si tehnic pe termen mediu (3-5 ani) si lung (8-10 ani), precum si în finalizarea proiectului planului de scolarizare si restructurare a retelei scolare pentru invatamant profesional si tehnic. Componentele acestui studiu vizeaza între altele si generalizarea invatamantului obligatoriu prin cuprinderea în clasa I a tuturor copiilor care vor implini varsta de 6 ani si respectiv 7 ani, pana la începutul anului scolar 2003-2004. Sunt exceptati, cu avizul medicului, copiii a caror dezvoltare psihosomatica nu este corespunzatoare (.) Criteriile obligatorii pentru fundamentarea planului de scolarizare sunt criteriul legislativ, criteriul economic, criteriul demografic, criteriul geografic, criteriul socio-economic, oferta educationala”.
MEC ramane in continuare deschis dialogului pe aceasta tema, dar manifesta rezerve fata de modalitatea vadit subiectiva la care recurg diversi reprezentanti ai presei atunci cand isi prezinta punctele de vedere. Mai ales ca n-ar trebui omis faptul ca intre prezentarea partinitoare a unui subiect si dezinformare linia de demarcatie e extrem de fragila!

(Comunicat de presa al MEC, 11 feb. 2003)

.

"Stiri: Stiri: Reforme in sistemul de invatamint" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 2.5
voturi 4


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent