· articole
· intamplari

Regresul la copii. De ce se poarta ca un bebelus?
Regresul inseamna reluarea unor obiceiuri de copil mic, de care credeai ca puiul tau (deja marisor), a scapat.

Nu te speria. E doar o etapa in dezvoltare!

Întoarcerea în timp, din punct de vedere comportamental, a unui copil de 4-5 anișori poate fi ușor înspăimântătoare pentru părinți. În familiile cu cel puțin doi copii de vârste diferite poate fi extrem de natural și firesc ca puiul mai măricel să înceapă la un moment dat să se poarte precum cel mai mic, chiar dacă între ei este o diferență de unul-doi anișori. Părinții privesc regresul temători, întrebându-se fie dacă au greșit cu ceva în educarea prichindelului, fie dacă dezvoltarea lui psiho-motorie suferă o sincopă. Poate fi extrem de frustrant pentru cei mari să vadă cum tot efortul lor, uneori forțat, ce-i drept, de a-l maturiza pe primul născut se duce pe Apa Sâmbetei. În astfel de situații, în cele mai multe dintre cazuri, reacțiile părinților nu sunt nici pe departe așa cum ar trebui. Pedepsele sau amenințările cu care speră să curme avalanșa de scălămbăieli, rostogoliri pe jos, supt de deget, crize de personalitate și plâns din te miri ce, nu fac decât să agraveze situația și să întindă nervii la maximum.

Descoperă-i nevoile!
Specialiștii în psihologie infantilă sunt de părere că regresul este doar o etapă absolut normală în dezvoltarea primului născut. Confruntându-se cu apariția unui contracandidat la dragostea părinților, el descoperă că frățiorul mai mic, atunci când plânge sau e nervos, primește atenție. Și atunci, de ce n-ar face și el la fel? De ce nu s-ar smiorcăi și s-ar preface că nu aude ori nu înțelege ce i se cere, când așa poate obține mai mult? Bunăoară, dacă te afli în aceeași situație, află că psihologii recomandă să lași copilul să exploreze nevoia de a fi mai mititel, în timp ce, cu mult calm și tact, e musai să-l ajuți să depășească și această etapă. În plus, ar trebui să încerci și următoarele sfaturi.

● Află ce urmărește – în felul acesta, vei descoperi cu uimire că „regresul” se instalează atunci când în preajmă este și frățiorul mai mic, iar cauza acestui comportament este, după cum spuneam, nevoia de atenție. Îți cere să-l iei în brațe, să-l adormi legănat sau vrea să se plimbe în căruț? Cu siguranță are nevoie să-i arătați mai multă afecțiune pentru a-l reasigura că este iubit la fel de puternic.

● Dă-i un rol – implicarea celui mai mare în treburile importante ale casei, de la așezarea mesei și până la strânsul acesteia sau sortarea hainelor pentru spălat, îi va da copilului o nouă perspectivă asupra adevăratei sale vârste. El își va asuma rolul de primul născut mai ales atunci când îi vei da sarcini simple, precum cea de supraveghere a celui mai mic. Astfel, cu cât îi vei arăta mai mult care sunt beneficiile faptului că e mai mare, cu atât va fi mai încântat de statutul său.

● Nu-l certa – pedepsele și certurile pe tema comportamentului pe care îl consideri deviant nu rezolvă problema. Din contră, copilul se va simți exclus, respins și alungat, astfel de sentimente putând duce chiar și la instalarea unei stări de anxietate și revoltă.

Foto: Guliver / Thinkstock.

"Regresul la copii. De ce se poarta ca un bebelus?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent