· articole
· intamplari

Regresul la copil. O problema frecventa in familiile cu mai mulțt copilasi0-0/s261x260/13267870_1012734345430306_2458512472744797945_n.jpg?oh=447e2149c993fee2afa2e19c7ebc360b&oe=57D7D8A3"/>
Regresul la copil (care poate fi asemănată cu o întoarcere în timp din punct de vedere comportamental) a unui copil de 4-5 anișori este oarecum înspăimântător pentru părinți.

În familiile cu cel puțin doi copii de vârste diferite poate fi extrem de natural și de firesc ca puiul măricel să înceapă la un moment dat să se comporte precum cel mai mic, chiar dacă între ei este o diferență de 1-2 anișori.

Părinții privesc regresul la copil temători, întrebându-se fie dacă au greșit cu ceva în educația copilului, fie dacă dezvoltarea lui psiho-motorie suferă o sincopă.

Specialiștii în psihologie infantilă sunt de părere că este doar o etapă absolut normală în dezvoltarea primului născut. Confruntându-se cu apariția unui concurent la dragostea părinților, el descoperă că frățiorul mai mic, când plânge sau e nervos, primește atenție. Și atunci, de ce n-ar face și el la fel? De ce nu s-ar smiorcăi și preface că nu aude ori înțelege ce i se cere, când așa poate obține mai mult?

Dacă te confrunți cu regresul la copil, psihologii recomandă să-l lași să exploreze nevoia de a fi mai mititel, în timp ce, cu mult calm și tact, îl ajuți să depășească această etapă. Pedepsele și certurile pe tema comportamentului deviant nu rezolvă problema. Din contra, copilul se va simți exclus, respins și alungat, astfel de sentimente putând duce chiar la instalarea unei stări de anxietate și revoltă.

Tot ei te sfătuiesc să afli ce urmărește. Vei descopri cu uimire că “regresul” se instalează atunci când e în preajmă și frățiorul mai mic, iar cauza acestui comportament este, după cum spuneam, nevoia de atenție.

Ai putea să-i dai un rol! Implicarea celui mai mare în treburile importante ale casei, de la așezarea mesei și până la strânsul acesteia sau sortarea hainelor pentru spălat, îi va da copilului o nouă perspectivă asupra adevăratei sale vârste. El își va asuma rolul de prim-născut mai ales atunci când îi vei da sarcini legate de frățiorul/ surioara lui, precum cea de a-l supraveghea.

Nu uita: cu cât îi vei arăta mai mult care sunt beneficiile faptului că e mai mare, cu atât va fi mai încântat de statutul său!

Sursă: revista MAMI, februarie 2014, Foto: 123RF.
"Regresul la copil. O problema frecventa in familiile cu mai mulțt copilasi" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent