· articole
· intamplari

Regulamentul școlar se schimbă.
Elevii nu vor mai avea acces la telefoanele mobile pe durata cursurilor.

În plus, aparatele trebuie depozitate în locuri special amenajate și setate pe modul silențios, astfel încât să nu deranjeze ora.

Efectuarea serviciului pe școală de către elevi, folosirea notelor că mijloc de coerciție și sancționarea elevilor care nu poartă uniformă unității vor fi interzise de-acum încolo, potrivit noului Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), aprobat pe 8 ianuarie de către ministrul Educației și anunțat pe Facebook, marți seară, de către Liviu Pop.

De asemenea, fumatul este strict interzis în școli, frauda la evaluări se sancționează cu nota 1 sau "insuficient", este interzisă orice strângere de fonduri, iar părinții sau tutorii care nu asigură școlarizarea elevilor riscă amenzi de până la 1000 de lei.

Elevii nu vor mai fi obligați să facă de serviciu pe școală sau să poarte uniforma unității de învățământ, însă au obligația ca la începutul orei să își depoziteze telefoanele mobile în locul special amenajate în clasă, prevede noul regulament de organizare a școlilor, care a fost modificat de către ministrul Educației, Liviu Pop, iar modificările au fost anunțate pe Facebook. Organizațiile de elevi se declară nemulțumite că nu a existat o consultare publică legată de aceste modificări.

Noul regulement prevede că pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate în sala de clasă: "În timpul orelor de curs este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs numai cu acordul cadrului didactic în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență; pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ”.

De asemenea, este interzis serviciul elevilor pe școală, dar și sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității de învățământ.

Noul regulament mai prevede că notele nu pot fi folosite ca mijloc de coerciție: "Rezultatul evaluării, exprimat prin calificativ, notă, punctaj nu poate fi folosit ca mijloc de coerciție, acesta reflectând strict rezultatele învățării, conform prevederilor legale".

Totodată, este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea copiilor elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea și/sau gestionarea fondurilor.

Există și o prevedere legată de integrarea în colectiv a elevilor scutiți medical în timpul orei de educație fizică și sport, aceștia urmând să primească sarcini organizatorice: "Pentru integrarea în colectiv a elevilor scutiți medical în timpul orei de educație fizică și sport, cadrul didactic le poate atribui sarcini organizatorice care vor avea în vedere recomandările medicale, de exemplu, arbitraj, cronometrare, măsurare, înregistrarea unor elemente tehnice, ținere a scorului".

O altă măsură se referă la faptul că personalului din învățământ îi este interzis să încurajeze acțiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului și viața intimă privată sau familială a acestuia sau a celorlalți salariați din unitate.

În document se mai menționează că părintele sau susținătorul legal al elevului care nu asigură școlarizarea în perioada învățământului obligatoriu este sancționat, conform legislației în vigoare, cu amendă cuprinsă între 100 și 1000 de lei ori este obligat să prestezi de muncă în folosul comunității. De asemenea, părintele sau tutorele legal al preșcolarului sau elevului din învățământul primar are obligația să îl însoțească până la intrarea în unitatea de învățământ, iar la terminarea activităților educative sau orelor de curs să îl preia. În cazul în care acesta nu poate să facă așa ceva, împuternicește o altă persoană.

Președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin Alexandru Manda, a declarat miercuri pentru News.ro că principala nemulțumire a organizațiilor de elevi este că nu a existat o consultare cu toți factorii interesați, nefiind respectată transparența decizională.

Sursa: edu.ro, romaniatv.net .

"Regulamentul școlar se schimbă." | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent