· articole
· intamplari

Reguli pentru prima baie a bebelusuluiCa sa poti scapa de tracul inerent al primei spalari a bebelusului profita de zilele in care astepti detasarea ombilicului si exerseaza in cadita goala.
Te vei obisnui cu pozitia copilului, vei exersa modul de prindere si fixare, metodele de extractie si de uscare. De asemenea, nu-i face singura prima baie. Asigura-te ca in maternitate o asistenta neonatala ti-a facut un instructaj sumar.Ombilicul - centrul Universului
Un alt experiment important in aceasta prima saptamana il constituie igiena ombilicului. Pare o nimica toata: trebuie curatat zilnic cu un pansament imbibat in alcool pur (79 de grade). Cate mame respecta aceste reguli? Unele folosesc spirt medicinal, la 45-50 de grade, aparand riscul ca sticla, aflata in casa si folosita anterior, sa aiba pe pereti microbi. Altele uita pur si simplu sa spele copilul si isi spun: ce mare lucru o amanare?

Alta greseala: mamele nu se mai spala pe maini inainte, gandindu-se ca oricum dau cu alcool. E posibil sa ramana mici insule, neatinse de alcool, care contamineaza bontul sau pielea din jur, infectiile ombilicale fiind cauzate in totalitate de igiena deficitara. In rest, copilul trebuie sters doar cu un prosop foarte moale ori cu servetelele speciale de la farmacie.

Cada pentru doi?
Pielea este protejata impotriva bacteriilor care traiesc in pace si armonie pe suprafata ei. Un germen invadator va fi distrus de aliati inainte sa se inmulteasca. Paradoxal, dupa baie suntem ceva mai expusi unor atacuri microbiene, pentru ca flora de auto-protectie a fost spalata. Asta nu inseamna sa ne ferim de apa, ci doar ca e bine sa facem baie
 unul cate unul.

A lua copilul cu tine in cada este deci o greseala, putand sa-l contaminezi cu germenii tai. Multa vreme, nou-nascutul nici nu are flora microbiana proprie pe piele. Aceasta e foarte subtire si apararea e slaba. De aceea, este foarte important sa-l protejam, oferindu-i o cadita de folosinta personala!

Baie, nu zoaie
Succesul operatiunii cadita poate fi apreciat in functie de comportamentul copilului inainte si dupa imbaiere. Daca micutul se bucura cand incep pregatirile, este fericit in timpul procesului si relaxat dupa, inseamna ca ai reusit in unul dintre cele mai importante incercari ale primului an. Pentru asta trebuie sa respecti cateva norme. Baia trebuie sa urmeze un anumit ritual si sa fie asociata de copil cu partea placuta a zilei de munca. Ora de imbaiere trebuie sa fie fixa, in acelasi moment al zilei. Un interval bine ales ar fi inaintea mesei de seara.

O greseala comuna este graba. Copilul e luat pe sus si aruncat in cada. Ca baia sa fie un ritual, eu sfatuiesc mamele sa intrerupa orice activitate in preajma evenimentului. Cu cateva minute inainte, copilului trebuie sa i se dea atentie, sa fie mangaiat. E recomandabil sa nu participe multa lume, rude, vecini, prieteni, dar tatal e bine sa fie acolo, mai ales in familiile in care acesta nu sta prea mult acasa. Dupa baie, gimnastica e obligatorie. Masajul creeaza o forma de apropiere fizica intre copil si parinti, dar este apreciat si pentru ca ii confera micutului o stare de bine, pe care acesta o va asocia cu baita, deci cu igiena.

Surprize in cadite
Cercetari recente au stabilit ca de la varsta de doua saptamani, copilul incepe sa fie interesat de ceea ce se gaseste in cadita de baie. Spumantul de baie, contraindicat si pentru ca este prea agresiv cu pielea copilului, poate sa-l sperie. In apa limpede, micutul isi poate observa corpul si vede fundul baitei, lucru care il linisteste. Daca esti sfatuita sa pui in apa de baie ou, extract de nuci si alte leacuri de-ale bunicii, abtine-te: risti sa periclitezi sanatatea copilului. De asemenea, aceste adaosuri il invata cu murdaria.

Sursa : Revista Mami.

"Reguli pentru prima baie a bebelusului" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre igiena:
Raceala si Gripa

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent