· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Religia ar putea deveni materie facultativa

Studierea Religiei în şcoli ca materie opţională a creat controverse atât în rândul părinţilor cât şi al politicienilor. În timp ce unii susţin scoaterea acesteia, alţii se opun sau propun înlocuirea cu o altămaterie. Camera Deputaților a adoptat miercuri, tacit, un proiect care modifică Legea Educaţiei Naţionale şi care stabileşte ca Religia să devină materie facultativă, iar locul acesteia să fie luat de Etica și cultura civică.

Propunerea de înlocuire a Religiei cu Etica și cultura civică îi aparţine deputatului Remus Cernea, iar proiectul propus de acesta a trecut tacit de Camera Deputaţilor, însă Senatul este forul decizional.

Miercuri, 15 octombrie 2014, a expirat termenul până la care Camera Deputaților se putea pronunța pe această propunere legislativă.

Citeşte şi Monica Macovei: Religia nu are ce căuta în școli. Lasă copilul să-și aleagă singur religia

Remus Cernea amendează legea care, la articolul 18, prevede că religia este disciplină şcolară, iar la solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie

În forma adoptată tacit în Camera Deputaţilor, art. 18 din Legea Educaţiei se modifică şi înlocuieşte religia cu disciplina Etică şi cultură civică.

Citeşte şi RELIGIA ÎN ŞCOLI. Ce spun PSIHOLOGII despre modul cum trebuie predată materia. Poziţia Bisericii

Programa disciplinei Etică şi cultură civică va consta îndeosebi în prezentarea principalelor doctrine şi valori morale de inspiraţie filosofică, ştiinţifică ori religioasă ale umanităţii, dar şi a unor elemente de cultură civică, conform puterii de înţelegere a elevilor specifice fiecărei perioade de şcolarizare. Scopul disciplinei Etică şicultură civică este de a cultiva spiritul critic, raţionalitatea şi empatia în măsură să dezvolte un aparat critic de judecată morală propriu fiecărui elev, dar şi acela de a prezenta drepturile omului şi reperele instituţionale şi valorile fundamentale ale unei societăţi deschise şi democratice, prevede proiectul.

Mai multe detalii despre proiectul care vizează eliminarea materiei dereligie din programa şcolară pe RomâniaTV.net. .

Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent