· articole
· intamplari

Resuscitarea cardio-respiratorie

Autor: antoanelam
data publicarii: 30.08.04


Fiecare dintre noi speram sa nu ni se intample sa asistam la vreun accident, speram ca parintii ori copiii nostri sa fie permanent sanatosi. Ce facem insa in cazuri extreme, atunci cand viata celuilalt depinde de noi, cand doar noi ii putem reda respiratia si bataile inimii?.Oprirea respiratiei (stopul respirator) si oprirea inimii (stopul cardiac), adica incetarea atat a functiei respiratorii, cat si a functiei cardiace, duc la stopul respirator (sau sincopa cardiorespiratorie), care corespunde mortii clinice.
Oprirea intr-o prima etapa a respiratiei (stopul respirator) fara oprirea inimii, deci cu prezenta pulsului bun la artera carotida, permite pe un interval variabil (3-10 minute sau chiar 12 minute) ca reanimarea respiratorie sa aiba succes.
Stopul cardiac este urmat invariabil si de stopul respirator in 20-30 de secunde.
Din punct de vedere practic, inseamna ca exista reanimare respiratorie fara masaj cardiac, in opriri accidentale ale respiratiei cu hemodinamica (circulatie sanguina) pastrata, dar nu exista masaj cardiac fara respiratie artificiala, pentru ca odata cu stopul cardiac se opreste rapid si respiratia.

Moartea clinica incepe odata cu stopul cardiac, care determina si oprirea circulatiei cerebrale. Este deosebit de important de stiut ca moartea clinica este un proces reversibil si victima poate reveni complet la o viata normala daca i se acorda primul ajutor competent in timp util.
Moartea clinica (intervalul in care se poate incepe resuscitarea cardiorespiratorie cu unele sanse) dureaza 3-4 minute. Orice intarziere in acordarea primului ajutor eficient duce, dupa acest interval, datorita lipsei de oxigen in creier, la moartea biologica, adica la moartea definitiva, ireversibila a victimei (leziuni ireversibile in creier si alte organe, midriaza fixa, aparitia petelor cadaverice).
Rezulta ca in cadrul unui stop cardiorespirator salvatorul trebuie sa intervina cu cea mai mare graba, in scopul de a preveni transformarea unui fenomen reversibil (moartea clinica) intr-unul ireversibil, care este moartea biologica.

Semne ale victimei (clinice):
 • oprirea miscarilor respiratorii, toracice si abdominale;
 • incetarea batailor inimii;
 • absenta pulsului la carotida;
 • paloarea extrema a tegumentului;
 • globii oculari imobili (midriaza);
 • relaxarea completa a musculaturii, inclusiv a sfincterelor, ceea ce duce la pierderi necontrolate de urina si materii fecale.
Inainte de a incepe reanimarea cardiorespiratorie, salvatorul se va asigura foarte rapid, fara a pierde timp pretios, daca este intr-adevar vorba de oprire cardiaca, prin:
 • controlul pulsatiilor cardiace (puls carotidian, femural);
 • controlul respiratiei prin: semnul oglinzii (se pune in fata buzelor oglinda, care nu se va aburi cand nu exista respiratie); se va incerca ascultarea respiratiei direct, lipind urechea de toracele victimei pentru a sesiza miscarea aerului sau se va urmari miscarea unei foite de tigara sau a unui tifon (care nu se va misca in caz de stop respirator).
Manevrele de reanimare incep cu eliberarea cailor aeriene superioare (gura, nas, faringe). Fara cai aeriene libere, permeabile, orice efort de reanimare devine inutil. Semnele obstruarii acestora: absenta miscarilor respiratorii normale, dificultate zgomotoasa in respiratie, balans intre torace si abdomen, lipsa curentului de aer la nas sau gura, invinetire. La accidentatii fara cunostinta obstructia se face cel mai frecvent prin cadera limbii daca accidentatul este culcat pe spate sau prin prezenta corpilor straini (sange, secretii, apa). Eliberarea cailor aeriene este suficienta deseori pentru ca victima sa-si reia respiratia (fara sa mai fie nevoie de respiratie artificiala). Se poate obtine eliberarea cailor respiratorii prin asezarea in pozitii diferite (lateral - ofera cea mai mare securitate pentru victima. Salvatorul ingenunchiaza lateral de victima si fixand cotul si genunchiul opus al acestuia, il intoarce cu o singura miscare pe partea laterala. Atentie: manevra este contraindicata in unele leziuni - fracturi de coloana, unele leziuni ale peretelui toracic, etc.)

Tehnica efectuarii resuscitarii cardiorespiratorii trebuie corect insusita, cu respectare riguroasa a succesiunii timpilor de executie, dupa formula HELP ME.

H - hiperextensia capului: se trece o mana pe sub gatul victimei si i se ridica ceafa, iar cu a doua mana, asezata pe frunte, se impinge capul spre spate, apoi se introduce un sul improvizat dintr-o haina sau o patura sub umerii victimei.

E – eliberarea cailor respiratorii: prin curatarea cu degetele infasurate intr-o batista sau cu un tampon improvizat dintr-o bagheta de lemn sau de metal, infasurata cu o batista. In cazul in care caile aeriene sunt astupate de corpi straini (mai frecvent la copii – bile, nasturi, fragmente de os), se ridica copilul in sus de picioare, i se deschide gura si se aplica cateva lovituri usoare intre omoplati. La adulti loviturile se aplica asezandu-i culcat pe o parte.

L - luxarea mandibulei, apasand pe unghiurile exterioare ale mandibulei cu ultimele patru degete de la ambele maini, iar policele pe barbie; se proiecteaza mandibula inainte, in asa fel incat arcada dentara inferioara sa o depaseasca pe cea superioara. La sugari si la copiii mici hiperextensia capului nu dezobstrueaza glota, dimpotriva, poate agrava obstructia; in aceste cazuri se va sustine numai mandibula sau se va luxa anterior, fara hiperextensia capului.

P – pensarea nasului, cu policele de la ambele maini sau cu mana stanga.

Dupa aceasta pregatire, salvatorul trage aer adanc in piept, isi tine respiratia in inspiratie profunda, apoi aplica repede, cu gura larg deschisa, buzele peste gura intredeschisa a victimei si insufla cu putere aerul din plamanii sau in caile respiratorii ale victimei. Circumferinta buzelor sale trebuie sa acopere buzele victimei pentru a impiedica pierderile de aer la comisurile bucale. Aceasta succesiune de respiratii re repeta de 14-16 ori pe minut pentru a fi eficienta. De regula, la adulti se insufla cu forta, la copii mai usor, iar la sugari foarte usor, cu deosebita grija (se pot produce rupturi de alveole de plamani).

ME – masajul cardiac extern: se aplica transversal podul palmei uneia dintre maini (de obicei stanga) pe 1/3 inferioara a sternului, iar cealalta palma se suprapune perpendicular pe prima. Cu cele doua maini suprapuse si cu bratele intinse, ajutandu-se de greutatea corpului, salvatorul exercita presiuni ritmice asupra sternului. Fiecare compresiune va fi brusca si scurta (aproximativ o secunda) si va exercita o presiune verticala a sternului spre coloana vertebrala, in asa fel ca sternul sa fie infundat cu aproximativ 5-6 cm. Se apasa numai cu podul palmei, degetele fiind ridicate pentru a se evita comprimarea coastelor. Dupa fiecare compresiune sternul este lasat sa revina in pozitie initiala, fara sa se ridice mainile de pe sternul victimei. Daca este un singur salvator se fac doua insuflatii urmate de 12-14 compresiuni, daca sunt doi salvatori unul face o insuflatie, celalalt face 5 compresiuni sternale. La copii se poate comprima cu o singura mana, iar la copiii mici, cu 1-2 degete, in ritm de 80-100 de compresiuni pe minut. Masajul cardiac trebuie executat pana la reluarea batailor inimii. Dupa 50-60 de minute de resuscitare la o victima la care semnele care caracterizeaza instalarea mortii biologice nu se remit, manevra de resuscitare trebuie intrerupta.

Eficienta ventilatiei artificiale si a masajului cardiac extern se apreciaza prin:
 • aparitia pulsului la vasele mari (carotida, femurala)
 • aparitia reflexului la lumina, prin lipsa rigiditatii globului ocular
 • recolorarea tegumentelor.
Chiar daca victima isi reia activitatea respiratorie si cardiaca, este interzisa ridicarea lui pana la venirea ambulantei.


.

"Resuscitarea cardio-respiratorie" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de antoanelam

Evaluare
scor mediu 4.26
voturi 19


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent