· articole
· intamplari

Riscurile cariilor netratate în copilărie și soluțiile pentru a le preveni. Le știai?
Sănătatea orală a fiecăruia dintre noi își are bazele în copilărie, iar cariile lăsate netratate se răsfrâng asupra copilului întreaga viață.Schimbarea danturii începe la copii în jurul vârstei de 6 ani și, pentru că cel mic nu are nevoie de dințișorii de lapte decât un număr limitat de ani, ei sunt tratați adesea cu multă lejeritate de către părinți. Căriuțele apărute pe dinții de lapte sunt adesea neglijate tocmai pentru că ei se vor schimba, însă chiar dacă dințișorii cu probleme cad, lăsarea cariilor netratate va avea repercusiuni asupra sănătății copilului pe termen lung.

Ce e de făcut pentru a preveni și trata cariile
Obiceiurile bune când vine vorba despre igiena orală se învață în copilărie. Încă de la vârste fragede, copilul trebuie învățat să își perieze dințișorii. Cu o asemena periuță de dinți va fi o adevărată plăcere și copilul va deprinde foarte repede mișcările pentru curățarea corectă a dinților. Mai mult decât atât, ea curăță în profunzime dințișorii copiilor și este gândită pentru nevoile lor specifice.

Un alt aspect extrem de important când vine vorba despre sănătatea orală a copiilor este vizita periodică - o dată pe an - la cabinetul medicului stomatolog. Consultațiile sunt gratuite în majoritatea cabinetelor dentare, așa că nu ai niciun motiv să o amâni.

Cum afectează cariile din copilărie sănătatea copilului pe termen lung
Dacă neglijezi cariile apărute la dinții de lapte îți expui copilul la una dintre următoarele consecințe pe termen lung:

Afecțiuni ale rinichilor
Cariile sunt, de fapt, infecții. Bacteriile lucrează la nivelul dintelui și, dacă nu sunt deranjate de un tratament stomatologic, se dispersează în sânge și ajung inclusiv la organe interne, în mod special la rinichi.

Afecțiuni ale articulațiilor
Articulațiile au și ele de suferit de pe urma cariilor netratate, deoarece bacteriile și infecția de la nivelul dintelui ajung până la pulpa dentară și de acolo pot ajunge în tot organismul.

Infecții ale căilor respiratorii
Cariile pot provoca infecții la nivelul sinusurilor și pot duce la apariția unor chisturi paradentare.

Afecțiuni cardiovasculare
Infecțiile produse în cavitatea orală pot afecta inclusiv inima și circulația. Problemele dentare pot duce la miocardită și chiar infecții ale mușchilor și valvelor inimii.

Probleme pe termen lung la nivelul danturii
Chiar dacă dinții de lapte cariați vor cădea, asta nu înseamnă că ei nu sunt deloc legați de dantura definitivă. Mugurii dinților definitivi încep să se dezvolte încă de la naștere, iar dacă înaintea danturii definitive există carii și infecții, dinții vor fi vulnerabili în fața cariilor și pot, totodată, să apară probleme ortodentare.

Un studiu realizat realizat în cadrul campaniei "Zâmbește România" a scos la iveală că în țara noastră patru din zece copii de până în 13 ani au carii la dinții definitivi și aproape 90% dintre acestea sunt netratate, iar 75% dintre copiii cu vârste între 5 și 13 ani au carii la dinții temporari.

După cum vezi, o carie neglijată se poate transforma într-o afecțiune pe viață, așa că nu trebuie să o ignori. Grija pentru igiena orală se învață în copilărie, iar acest obicei nu se pierde de-a lungul vieții. Dacă îi acorzi atenția cuvenită, îți poți proteja copilul de numeroase afecțiuni, dar și de durerile provocate de carii, de vizite dese la stomatolog urmate de tratamente laborioase, chinuitoare și scumpe.

Sursa foto: JRP Studio/ Shutterstock .

"Riscurile cariilor netratate în copilărie și soluțiile pentru a le preveni. Le știai? " | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent