· articole
· intamplari

pampers: pampers: Ritualul baiteiPrima băiţă este foarte importantă și, mai mult decât atât, este o adevărată provocare. Fiecare mămică său tătic are numeroase întrebări despre când, unde şi cum trebuie aceasta făcută. Află aici răspunsurile!

Prima băiță a bebelușului tău este o adevărată provocare. Fiecare mămică ori tătic are numeroase întrebări despre când, unde şi cum trebuie aceasta făcută.

Să speli un bebeluş care alunecă, se zvârcoleşte şi uneori plânge fără încetare necesită experienţă. Aşa că relaxează-te; va fi din ce în ce mai uşor pe măsură ce bebeluşul tău va începe să adore să se bălăcească. În acest capitol, vom răspunde întrebărilor tale despre băiţă şi îţi vom da câteva sfaturi care te vor ajuta să faci din băiţă o experienţă grozavă pentru amândoi.
Când să-i faci băiţă
Cât de des trebuie să faci băiţă puştiului tău depinde de cât de mare este. Pentru un nou-născut, de 2-3 ori pe săptămână e suficient, atâta timp cât zona scutecului e în permanenţă păstrată curată şi cât timp îi speli mânuţele şi feţişoara de câteva ori pe zi. Dacă nu au regurgitat sau nu s-au mânjit, nou-născuţii nu prea au cum să devină atât de murdari.

Cu cât micuţul creşte, cu atât are nevoie de băiţe regulate, mai ales dacă începe să se târască pe jos şi să mănânce şi altceva decât lăptic. Până începe să meargă în picioare, va trebui să-i faci baie aproape în fiecare seară - dacă nu pentru a înlătura dovezile unei zile întregi de explorare, măcar pentru a-l ajuta să se liniştească înainte de culcare.

Care e cel mai bun moment pentru băiţă?
În general, e bine să-l speli pe nou-născut înainte de a-i da să mănânce, asta dacă nu e prea flămând. Dacă o faci imediat după ce mănâncă, s-ar putea să vomite. La bebeluşii mai mari, o băiţă înainte de culcare e cea mai bună soluţie, pentru că vor adormi curaţi şi liniştiţi. Dacă doreşti, poţi urma această rutină: băiţa, cititul unei poveşti, culcarea. Dar foloseşte-ţi propria judecată şi fă-i micuţului tău baie ori de câte ori crezi că are nevoie.

Cum să-i faci băiţă: cu burete sau fără burete?

Înainte să-i cadă buricul (între 10 zile şi 3 săptămâni de la naştere), bebeluşul tău are nevoie să fie spălat doar cu un burete umezit pentru ca să nu-i intre apă la buricel. Iată cum: aşază bebeluşul pe o suprafaţă dreaptă, moale (pe un prosopel curat). Să ai pregătite alături un lighenaş cu apă călduţă şi un bureţel sau o cârpiţă moale. Lăsând copilul acoperit ca să-i fie cald, descoperă-i pe rând câte o mânuţă sau picioruş şi curăţă-le uşor. Usucă zona spălată prin tamponare cu prosopul şi treci la celelalte părţi ale corpului. Dacă a intrat cumva apă la buric, foloseşte prosopelul pentru a absorbi apa prin tamponare uşoară

Baia cea mare
Odată ce bucăţica de cordon ombilical a căzut, bebeluşul tău e gata pentru baia cea mare! Fie că o faci într-un lighenaş ori într-o cădiţă pentru bebeluşi, pune pe fundul acesteia un prospop pentru a fi mai moale. Bine ar fi ca partenerul tău să participe ca să te ajute şi să-l ţină pe micul alunecos. Pregăteşte toate cele necesare înainte, ca să nu alergi de colo-colo în timpul băiţei. Iată care ar fi lista:
- un prosop mare
- hăinuţe moi
- bucăţele de vată sau tifon steril
- săpun pentru bebeluşi
- şampon delicat, special pentru bebeluşi, dacă e cazul
- o perie de păr sau un pieptene delicat

Deşi lista include un săpun, deseori nu e nevoie să îl foloseşti pentru că murdăria de pe nou-născuţi se curăţă doar cu apă. Săpunul va înlătura stratul natural protector creat de pielea bebeluşului, lăsând-o uscată.

Sunt suficienţi 5 cm de apă călduţă pentru a îmbăia eficient un bebeluş. Încearcă să-i acoperi cu o cârpiţă burtica pentru a nu-i fi frig în timpul băii. Aceste băiţe de început nu trebuie să dureze mult, însă trebuie făcute cum se cuvine. Ţine-ţi bebeluşul cu fermitate şi spală-l cu delicateţe de murdăria sau cojiţele nou formate. Întotdeauna să ai cel puţin o mână pe el cu care să îl ţii în timp ce se află în cădiţă, mai ales când e nou-născut şi trebuie să-i ţii căpuşorul şi spatele în timp ce-l speli, dar şi când creşte mai mare şi începe să stea în funduleţ. La băiţă, acordă atenţie:
- Zonelor genitale şi părţilor acoperite, de obicei, de scutec
- Mâinilor şi picioarelor. Spală-l şi între degeţele
- Feţei şi gâtului. dacă s-a acumulat murdărie în jurul ochilor, şterge-i uşor cu o bucată de tifon steril, cu o mişcare delicată, pornind de la nas către colţul dinspre ureche al ochiului.

Murdăria ascunsă
Nou-născuţii nu se prea murdăresc în adevăratul sens al cuvântului, însă acumulează murdărie în locuri în care nu te aştepţi. Nu uita să-l verifici:
- În pliurile din spatele genunchilor, gâtului şi coapselor.
- La subraţ - aici rămân ascunse scame şi puf de bumbac de la hăinuţe.
- În spatele urechiuşelor, neapărat!

Cum îngrijim părul
Nu toţi bebeluşii sunt binecuvântaţi cu o podoabă capilară la naştere. dar dacă al tău este, ai grijă de perişorul lui spălându-l cu un şampon delicat, “fără lacrimi”. Pur şi simplu, unge-l cu un strat fin de şamponel, aşteaptă puţin, apoi clăteşte-l - nu e nevoie să-l freci zdravăn la vârsta asta. Părul este ultimul lucru pe care îl speli la băiţă, astfel încât copilaşul să nu stea cu capul ud prea mult timp.

În fine, nu fi surprinsă dacă bebeluşul tău plânge la primele băiţe. Este doar o reacţie la unul din lucrurile noi care i se întâmplă. Păstrează o temperatură normală, spre călduţ, atât în cameră, cât şi în apă (despre temperatura apei, vezi mai departe). Îl poţi linişti legănându-l sau cântându-i. În curând va ajunge să adore băiţa.

Măsuri de siguranţă la băiţă
Dacă îmbăierea copilaşului tău poate fi o distracţie pe cinste, totuşi nu trebuie să uiţi două lucruri esenţiale: să ajungi la temperatura potrivită a apei şi să nu-ţi laşi niciodată copilul nesupravegheat.

Prea fierbinte
Pielea bebeluşilor este mult mai sensibilă decât a noastră. În consecinţă, apa care nouă ni se pare potrivită pentru propria baie, pentru ei este prea caldă. Înainte de a pune copilul în apă, încearc-o cu încheietura mâinii sau cu cotul - acestea sunt cele mai sensibile zone ale mâinii noastre. Ar trebui să simţi călduţ, nu fierbinte! Alte trucuri mai pot fi:
- cumpără un termometru de baie. Temperatura optimă este 32°C
- pentru a preveni arsurile accidentale, reglează temperatura apei calde direct din dispozitivul care încălzeşte apa (în cazul în care ai unul) - la 49°C.

Singură acasă?
Cel mai important lucru dintre toate este să nu-ţi laşi niciodată copilul singur în baie. Nici măcar pentru câteva clipe. Nu risca. Dacă trebuie cu adevărat să faci ceva în timp ce copilul este la băiţă, înfăşoară-l într-un prosop şi ia-l cu tine.

Sursa: pampers.ro
.

Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre igiena:
Raceala si Gripa

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent