· articole
· intamplari

Rivalitatea intre frati. Cum gestionezi aceasta situatie
Rivalitatea între frați este destul de des întâlnită în sânul familiei.

Nu lăsa situația nerezolvată, deoarece poate avea urmări grave pe termen lung. Iată trei metode care îți pot fi de ajutor.

3 soluții pentru a opri rivalitatea între frați

Încurajează-i să-și rezolve conflictele pe cont propriu.
Într-o primă etapă, cea mai indicată soluție este să nu te implici direct în neînțelegerile lor, dar trebuie să observi îndeaproape felul în care decurg lucrurile și cum își rezolvă conflictele.
Desigur, unele probleme nu pot fi rezolvate doar de copii. În aceste situații, este foarte important să recunoști față de ei că există un conflict/ o problemă pe care trebuie să o rezolve. Întreabă-i ce s-a întâmplat, ascultă ambele părți, apoi descrie, la rândul tău, cum vezi situația. Spune-le că ai înțeles dilema lor și că ești sigură că pot veni cu o soluție, apoi lasă-i să-și rezolve neînțelegerea. Dacă este cazul să mai intervii, nu veni cu un răspuns direct, ghidează-i treptat spre o soluție echitabilă pentru ambele părți.

Nu încuraja competiția
Dacă au rezultate diferite la școală, este tentat să-l dai pe cel cu rezultatele mai bune drept exemplu și să-i spui celuilalt să încerce să-l imite pe fratele/ sora lui pentru că e mai silitor, mai cuminte, mai ordonat etc.
“De ce nu poți fi ca sora ta?” este o formulare care trebuie evitată cu orice preț. Comparațiile trimit un mesaj competitiv și pot intensifica rivalitatea între frați. Misiunea ta este să-ți ajuți copilul, să-l stimulezi, dar asta în condițiile lui, ținând cont de limitele și puterile lui. Înțelege și respectă personalitatea fiecarui copil și stabilește obiective pentru fiecare în parte. Iată un exemplu: copiii tăi se întorc de la școală cu câte un calificativ – unul are Foarte bine, celălalt are Bine (dar data trecută venise cu un Suficient). În loc să-i spui că trebuie să învețe mai mult pentru a obține și el un FB ca fratele/ sora, felicită-l pentru calificativul mai bun decât cel anterior, care era doar un Suficient.
Pe de altă parte, recunoscând realizările unui copil nu înseamnă că nu-l apreciezi pe celălalt - dacă unul are rezultate bune la matematică, celălalt poate fi bun la pictură, la sport sau la limba română. Încurajează înclinațiile fiecăruia dintre ei, lasă-i să-și exprime talentele, încurajează-le dezvoltarea personală și a propriei identități.

Oprește “insultele”
“Mama mă iubește mai mult”, “eu sunt mai frumoasă”, “miroși urât” etc. Oprește certurile și insultele de acest fel, care sunt comune între frați! Acestea pot să intensifice rivalitatea între frați și să determine o stimă de sine scăzută. Când auzi o insultă, nu spune nimic în fața copilului jignit. Așteaptă până când rămâi singură cu “făptașul” și spune-i: “Nu e în regulă să spui lucruri dureroase pentru fratele tău.” Dacă îți mustri copilul de față cu celălalt, este posibil să se răzbune pentru umilirea provocată. Dacă aceste situații sunt o problemă cronică, convoacă o reuniune de familie pentru a discuta și a vă decide asupra unei soluții. Restricțiile ar putea fi o soluție utilă - timp la televizor scurtat, interdicție la tabletă etc.

Foto: Guliver/ Thinkstock
Sursă: BabyCenter.com
Adaptare: Adina Gruia
.

Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent