· articole
· intamplari

Rolul jucariei preferate

Autor: Anonim
data publicarii: 13.07.14


png"/>
Stiai cat de multe invata un copil prin joacă?

Joaca este foarte importantă pentru copii. Prin joacă, ei exersează spre a deveni adulți. Jucăriile sunt instrumentele folosite în procesul de joacă și chiar dacă noi adulții le asociem cu ceva care se cumpără, pentru cel mic, o jucărie poate fi și o stropitoare sau o paletă de bucătărie. Practic, tot ce este sigur și distractiv pentru cel mic poate fi considerat o jucărie.

Cu siguranță ai văzut copii care deschid cadouri și par să se bucure mai mult de ambalajul colorat și de fundă decât de jucărie în sine. Amintește-ți de jucăriile tale preferate de când erai copil: erau cele pe care tu le-ai creat sau erau făcute de altcineva?

Categorii de jucării
Dacă ar trebui să catalogăm cumva jucăriile preferate ale copiilor, putem ține cont de partea pe care o dezvoltă.


- Jucării pentru dezvoltarea fizică : biciclete, mături, lopeți de plastic, cutii, puzzle-uri, etc.
- Jucării pentru dezvoltarea senzorială : instrumente muzicare, plastilină, pistoale cu apă, etc.
- Jucării pentru dezvoltarea socială : păpuși, costumații, cărți, jocuri de cuvinte, etc.
- Jucării pentru dezvolarea intelectuală : creioane, hârtii, cărți de colorat, etc.

Uneori, o jucărie poate intra în una din mai multe categorii. Un căruț poate dezvolta mușchii celui mic, dar poate servi și pe post de ”ambulanță” într-un joc de-al lor. Copii au nevoie de un echilibru între aceste categorii de jucării pentru a le asigura o bună devoltare.

Rolul educațional al jucăriilor
Copii au nevoie de contact și experiență directă cu lumea pentru a o înțelege. Te-ai gândit vreodată despre toate lucrurile pe care un copil le învață după ce s-a născut? Trebuie să știe să stea în picioare, să meargă, să vorbească. Ei învață despre lucrurile din preajma lor și cum funcționează acestea. Și toate acestea se invață prin joacă.

Jucăria preferată a copilului tău îl ajută să își dezvolte imaginația. Dă-i copilului o cutie goală și privește în câte lucruri o transformă – un tren, o casă, o cușcă, o grădină zoologică. Copii capătă încredere în sine când încep să se joace. Pe măsură ce devin stăpâni pe jucăriile lor – merg pe tricicletă sau termină un puzzle – ei prind simțul puterii. Ei spun ”pot să fac asta, uită-te la mine!”. Când cel mic vrea să îți arate ce a realizat, este important să te arăți mândru de rezultat. Când adulții le iau în seamă rezultatele jocului, cei mici se simt importanți și încrezători în puterile lor.

Pe lângă încrederea de sine, jucăriile pot fi baza noilor prietenii. Construirea unui castel de nisip merge mai repede când ai un ajutor. Jucăria preferată a copilului tău îl poate ajuta să relaționeze mai ușor cu alți copii. Joaca într-un grup de copii îl ajută pe cel mic să descopere cum gândesc ceilalți și ce aduce acceptare sau respingere. Ei învață ce se întâmplă când împarți jucăria preferată cu alții sau când refuză să fie altruiști.

Cu ajutorul jucăriei preferate, cel mic descoperă ce sunt emoțiile și îi ajută să se descarce de energie. Probabil că nu ești foarte fericit ca și părinte când vine ora culcării și cel mic aleagă prin casă sau sare în pat pentru că nu și-a consumat energia de-a lungul zilei. Jucăria preferată a celui mic îl poate ajuta să se elibereze de emoțiile negative. Cel mic se pote descărca de conflictele emoționale și de furie dacă udă grădina cu un pistol cu apă sau modelează lucruri folosind plastilina.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Magazin de jucarii
Articolul cel mai citit despre joaca:
Activitati pentru copii

Articole de Anonim

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent