· articole
· intamplari

Rolul poeziei in educatia copiilor prescolari

Autor: Anonim
data publicarii: 25.02.08


În sistemul de învăţământ românesc educatoarea este definită ca fiind o persoană specializată să transmită cunoştinţe copiilor preşcolari, să le formeze acestora priceperi şi deprinderi, să le dezvolte trăsături pozitive de voinţă şi caracter. Dincolo de rigiditatea unei definiţii însă, educatoarea este acea fiinţă care are capacitatea de a înlocui multe mame în acelaşi timp, oferind copiilor care-i sunt încredinţaţi sentimentul de siguranţă de acasă. Este fiinţa sensibilă, capabilă să patrundă în sufletul fiecărui copil cu care vine în contact, să-i înţeleagă nevoile şi să răspundă acestora oferind şanse egale tuturor copiilor din colectiv. Nenumărate sunt metodele clasice şi moderne care-i vin în ajutor.

Aspectul pozitiv este că fiecare educatoare poate să aleagă, în funcţie de personalitatea şi vocaţia ei, metoda mijloacele şi procedeele care le crede cele mai adecvate unui moment anume.
>
Vorbind despre poezie, aceasta face obiectul unor activităţi de sine stătatoare, care vizează în principal dezvoltarea limbajului copiilor preşcolari. În contextul interdisciplinarităţii vehiculate atât de mult în ultimul timp, poezia poate însoţi copiii în orice moment al zilei şi poate fi folosită de educatoare în orice tip şi categorie de activităţi. Chiar şi activităţile matematice pot uza de poezie şi devin mult mai plăcute şi accesibile.

De ce poezia? Pentru că aceasta se adresează în primul rând afectivităţii copiilor, producînd multă plăcere prin rimă şi muzicalitate. O singură strofă bine construită poate
transmite mai multe cunoştinţe decât o întreagă activitate şi poate modela mai mult decât orice sfat sau concluzie moralizatoare prin impresiile şi emoţiile puternice care le generează. Problema apare însă atunci când ai nevoie de o astfel de poezie. Sunt atâtea momente în care cauţi prin culegerile existente o poezie potrivită, cu un anume mesaj, cu un anume conţinut şi nu eşti mulţumit de ceea ce ai găsit.

Există multe educatoare care rezolvă acest neajuns prin puteri proprii, producînd literatură pentru copii. Personal am cunoscut multe colege bine pregătite profesional, bune cunoscătoare a psihologiei preşcolarului, a modului lor de a privi şi înţelege lumea înconjurătoare şi care sunt creatoare de poezie pentru copii. În general, acestea se dedică muncii pe care o fac, au o bogată experienţă pedagogică care le permite să-şi raporteze poezia la nivelul de dezvoltare a copilului atât din punct de vedere intelectual cât şi emoţional. Absolvente de licee pedagogice, colegii sau institute pedagogice, le găseşti adesea cu articole publicate în reviste de specialitate, preocupate de problemele învăţământului preşcolar, cu idei, soluţii şi contribuţii la dezvoltarea acestuia. De multe ori pe lângă truda neştiută de zi cu zi, ele sunt coordonatoare, autoare şi coautoare la diferite culegeri şi reviste de profil şi chiar autoare de cărţi didactice sau de versuri pentru copii. De obicei scriu poezii din necesitatea profesională aparută în cadrul desfăşurării activităţilor prevăzute în orarul zilnic, dar şi cu ocazia diferitelor evenimente din viaţa grupei sau a gradiniţei, cum ar fi serbările celor mici.

Un număr tot mai mare de educatoare îşi întocmesc singure programele de serbare pe baza propriilor creaţii: poezii, dramatizări ale poveştilor clasice realizate în versuri, şezători tematice, carnavaluri. Multe din aceste creaţii le regăsim de exemplu în paginile „Revistei Învăţământului Preşcolar Timişean” - redactor şef fiind doamna Silvia Dan, institutor, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Timiş - revistă care oferă cu generozitate spaţiu pentru promovarea producţiilor literare ale educatoarelor. Pe lângă această necesitate profesională, aş adăuga, ca motivaţie a apariţiei acestei literaturi pentru copii creată de educatoare, bucuria de a surprinde şi a da glas inocenţei copilăriei, trăirilor intense ale copiilor pe care-i au sub privirile lor zi de zi şi nevoia de a da răspunsuri multiplelor întrebări ale acestora. Educatoarele, sunt cele care se apleacă cu sensibilitate şi pricepere asupra universului copilăriei, descifrând pentru cei mici, prin versurile lor, tainele lumii imediate, ale naturii şi oferind bucuria jocurilor şi farmecul ce însoţesc această perioadă din viaţa noastră.

Cornelia TURLEA-CHIFU
.

"Rolul poeziei in educatia copiilor prescolari" | cont nou | 5 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
26.02.08 16:55: onitzu
pe mine una, articolul nu ma convinge. Nu-mi raspunde la intrebarea: de ce e importanta poezia pentru prescolari?nu inteleg de ce este poezia atat de importanta pentru prescolari....toate aspectele mentionate mai sus pot fi obtinute si prin alte modalitati artistice.ar fi fost de apreciat un aricol centrat mai mult pe ceea ce inseamna poezia in sine, pe psihologia prescolarului, etc. Adica un articol mult mai bine documentat.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

28.02.08 15:07: mimami
Raspunsul e dat chiar in articol, la intrebarea care e rolul poeziei in educarea copiilor prescolari si oricine il poate afla, la o lectura mai mult sau mai putin atenta.Pe scurt - poezia are rolul de a forma capacitatea de exprimare si dezvolta limbajul copiilor. Prin poezie le insuflam gustul pentru frumos si le cultivam sensibilitatea, cu care orice copil s-a nascut, dar pe care si-o pierde pe masura ce creste, din pacate- de vina fiind diversi factori de mediu. Ma refer la mediul social si cultural precar in care copilul se dezvolta, desigur.Eu, ca mama, sunt constienta ca poezia, alaturi de celelaltae arte, bineinteles, cotribuie la dezvoltarea unei personalitati complexe si armonioase a copilului meu si, desi nu a ajuns inca la varsta gradinitei, ii citesc poezii si descopar cu placere ca acesta e un joc foarte atractiv...Desi multi nu vor fi de acord cu mine, nu pot decat sa va recomand sa incercati aceasta metoda si veti afla, cu surprindere, ca am dreptate.Unii nu vor fi de acord, considerand ca obosesc copilul si nu vad nici utilitatea, dar daca nu e o activitate impusa e clar ca puisorul oricui va retine cu usurinta versuri.Nu inteleg de ce-ar fi folositor unui copil sa invete diverse expresii licentioase -pentru ca sunt numerosi parinti, bunici sau apropiati ai familiilor cu copii mici care simt o placere nemasurata sa-si auda odorul spunand cate una dulce te miri cui... si culmea, se si amuza, iar copilul, logic se simte apreciat si va continua sa-i uimeasca si sa-i distreze pe cei mari in felul acesta.Cu astfel de vocabular copilul te poate pune intr-o situatie neplacuta oricand si cand ti-e lumea mai draga - si nu el e de vina...( de la cine stie?), in schimb cu poezia, niciodata nu-ti va crea neplaceri, dimpotriva.Cati dintre parinti nu si-ar dori sa vada peste cativa ani, in diverse publicatii semnatura copilului sau sub titlul unei poezii? Imi puteti raspunde? Deja intuiesc procentul...Haideti sa-i facem pe copiii nostri sa fie mai buni, mai sensibili, invatandu-i poezii. Nu asteptati sa vina vremea gradinitei sa-i invete educatoarea( ca doar e datoria ei, nu?), ci asumati-va si dvs. rolul de educator- mi se pare firesc doar sunt ai nostri si-i iubim cu bune si cu rele. Dar daca sta in puterea noastra ca ei sa devina mai buni, de ce sa nu profitam.Haideti sa sacrificam 10-15 minute din timpul nostru atat de pretios in favoarea copilului nostru - nu cred ca iubiti pe lumea asta ceva mai mult decat propriul copil.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

29.02.08 07:15: onitzu
Vorbim acum de poezie la prescolari, deci poezie pentru prescolari. La noi, asta se rezuma la clasicele poezii cu catelusi, pisici, rate, etc. Deci valoarea lor artistica este destul de redusa....mai ales ca majoritatea acestor poezii sunt mai mult decat simplute chiar ca si constructie ritmica, melodica, etc. Eu nu inteleg-poate asa sunt eu construita- de ce obligativitatea ca orice prescolar sa stie o poezie, pe care s-o recite la comanda? De ce sa le bagam pe gat, la propriu, chiar daca in joaca, niste constructii pe care nu le pricep, pe care nu le pot interioriza?de ce sa nu punem accent pe muzica? Sau pe modelaj? Sau pe orice altceva ce i-ar putea face placere copilului? De ce tocmai pe memorizarea asta? Prescolarii isi dezvolta foarte bine memoria si inafara acestor poezioare. Iar latura sensibila, artistica, etc nu stiu cata legatura are cu memorarea si redarea unor versuri.Nu ma intelegeti gresit.....imi place poezia, o citesc atunci cand am starea potrivita, si chiar o scriu. Dar poezia descoperita atunci cand creierul meu a putut sa proceseze anumite informatii. In viata prescolara, uram acest lucru. N-am fost niciodata fortata sa invat poezii, pana la gradinita, unde refuzam. Asta n-a stat in calea dezvoltarii mele armonioase. Eu m-am legat mai mult de forma articolului....care din punctul meu de vedere, nu e documentat de loc.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de Anonim

Evaluare
scor mediu 3.30
voturi 13


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent