· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Romancele, campioane mondiale la numarul de nasteri prin cezariana

Autor: Onush
data publicarii: 17.08.08
Na┼čterea pe cale natu┬şral─â a devenit, ├«n ┼úara noastr─â, un fenomen pe cale de dispari┼úie, cele mai multe femei solicit├ónd opera┼úia de cezarian─â. ÔÇ×├Än Rom├ónia, propor┼úia de cezariene ajunge la 80% chiar ┼či ├«n clinici universitare, unde nu ar trebui s─â fie at├ót de mareÔÇŁ, a aten┼úionat g-ral bg. (r) conf. univ.

dr. Petre Br─âtil─â.

Alarmant este faptul c─â, numai ├«n Bucure┼čti, 50-70% din na┼čteri se termin─â prin cezarian─â, m─âmicile invoc├ónd comoditatea atunci c├ónd aleg aceast─â cale de expulzie a f─âtului. ÔÇ×80% nu este un procent mare, ci alarmant. S─â ne aducem aminte c─â, ├«n Rom├ónia, exist─â o ┼čcoal─â obstetrical─â de tradi┼úie, unde foarte mult─â lume renun┼ú─â la na┼čterea natural─â din comoditate.

Este adev─ârat c─â na┼čterea ├«n sine poate s─â pun─â ni┼čte probleme, ├«ns─â exist─â rezolv─âri pentru toate acestea, cezariana fiind extrema solu┼úie la care ar trebui s─â se recurg─â. Na┼čterea vaginal─â este o metod─â care se practic─â ├«nc─â din antichitate, numai pe noi ne-a apucat acum furia aceasta cu cezariana.

Iar faptul c─â se renun┼ú─â la o ┼čcoal─â de tradi┼úie, cum este ┼čcoala rom├óneasc─â, este o mare gre┼čeal─â pe care trebuie s─â ┼či-o asume cei care conduc ├«n momentul de fa┼ú─â clinicile din orice sistem, fie de stat, fie privatÔÇŁ, adaug─â conf. Br─âtil─â. ├Än str─âin─âtate, spune medicul, opera┼úiile cezariene nu dep─â┼česc 15% din totalul na┼čterilor, fie c─â sunt f─âcute ├«n sistemul de stat ori ├«n cel particular.

Operaţia, indicată doar în cazuri extreme
Specialistul consider─â c─â cezariana, care este o opera┼úie de terminare a na┼čterii prin sec┼úionarea abdomenului ┼či uterului femeii, av├ónd drept scop extragerea f─âtului, se indic─â doar ├«n anumite situa┼úii bine delimitate ┼či, la fel ca orice act chirurgical, are anumite riscuri. ÔÇ×Riscul matern este c─â, ├«n timpul interven┼úiei chirurgicale, capacitatea de ap─ârare a organismului scade foarte mult ┼či, atunci, exist─â posibilitatea de infec┼úie, de complica┼úii la nivelul pl─âgii, caz ├«n care, uneori, se poate ajunge p├ón─â la septicemie sau peritonit─â.

Rata de deces nu este mare ├«n acest tip de opera┼úii, dar, de obicei, la cezarian─â se moare prin septicemieÔÇŁ, aten┼úioneaz─â conf. dr. Petre Br─âtil─â. ├Än plus, nici f─âtul nu este scutit de pericole.Preluare Hotnews.ro din Gandul.

"Stiri: Stiri: Romancele, campioane mondiale la numarul de nasteri prin cezariana" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent