· articole
· intamplari

 De la lume adunate...

Romania? inca in urma... Nastere usoara!?

Locuiesc in Marea Britanie si i-am nascut aici pe amandoi copilasii mei, unul in 2003, iar al doilea la inceputul acestui an. Nu cunosc din experienta despre cum se naste in Romania, ci doar din auzite (sora mea, care a nascut primul ei bebe cu 2 zile inaintea mea si alte prietene si rude), insa sunt putin ingrijorata de faptul ca lucrurile nu evolueaza cand e vorba de 'Labour Room' sau camera de nasteri. Pe scurt, cate ceva din experienta mea de aici:
- in Anglia ai dreptul sa alegi cum sa fie nasterea (naturala anesteziata sau cu gaz, in apa, acasa, la clinica privata, cezariana, etc.)
- marea parte a nasterilor acestea sunt realizate de moase sau 'midwife' (care au o diploma si experienta in domeniu), iar numai in cazuri extreme sau cand e vorba de cezariana intervine doctorul.
- poti sa alegi pozitia in care sa nasti si esti intrebata pe toata perioada 'sederii' daca esti bine sau daca ai nevoie de ceva
- ti se sugereaza cum e mai bine, dar nu ti se impune niciodata
- nu se striga la tine sau sa se vorbeasca de sus caci personalul te vede ca o persoana, nu ca un animal
- doar in cazul in care esti turista platesti nasterea, in rest nu se percepe nici o suma pentru asa ceva (nici pentru anestezie, nici pentru nastere, nici pentru monitoare, nici pentru pat sau cearceaf sau mancare sau un zambet etc.)
- poti alege o persoana (parterner, ruda, prietena, etc) sa stea pe toata perioada nasterii langa tine
- dupa ce ai nascut esti intrebata daca doresti sa faci o baie sau un dus si daca ai nevoie de ajutor
- ai cearceaful schimbat regulat
- daca totul decurge bine poti sa pleci acasa in aceeasi zi, cu conditia ca tu si copilul sa fiti bine, bineinteles, dupa ce ai fost chestionata de 20 de ori daca esti in regula si daca bebelusul a inceput sa manance si dupa ce i se fac tot felul de teste inofensive dar utile.
- dupa externare o moasa te viziteaza acasa zilnic timp de 10 zile si analizeaza progresul mamei si bebeului
... si multe alte 'obiceiuri' pre si post natale care nu fac decat sa scoata la iveala ca societatea medicala din Marea Britanie si nu numai, te vede ca un om si stie ca nasterea nu poate sa fie niciodata usoara, insa iti poate da o mana de ajutor incercand sa diminueze stresul si durerea.
Si totusi, mi s-a spus ca ei stau foarte prost la acest capitol. Ma intreb ce inseamna sa stea mai bine sau chiar, de ce nu, ce ar intelege personalul roman ce lucreaza in maternitati din toate astea?
Sa va doarma copiii noaptea, caci nasteri usoare nu exista!!!

Sorana
publicat la 23.09.2006 (3604 citiri)