· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Romanii, otraviti sistematic cu nitrati

Autor: Onush
data publicarii: 09.10.08
Solurile, cursurile de apa si fantanile din Romania sunt otravite sistematic cu nitrati.

Asa au avertizat, ieri, specialisti in pedologie, calitatea apei si sanatate publica, care au aratat ca otrava - ajunsa in apa sau in alimente din cauza lipsei canalizarii, a excesului de ingrasaminte chimice, dar si a depozitarii necorespunzatoare a dejectiilor de animale de la ferme - a ucis, doar anul trecut, trei bebelusi, in timp ce alti 125 au suferit intoxicatii acute.

„Cei mai vulnerabili la intoxicatia cu nitrati sunt nou-nascutii, al caror stomac nu poate neutraliza efectul acestora si se imbolnavesc de methemoglobinemie acuta, cunoscuta si sub numele «sindromul copilului invinetit»“, spun specialistii.

Potrivit acestora, cazurilor de copii bolnavi li se adauga insa cele de avorturi spontane, infertilitate masculina sau cancer, nerecenzate de statistici.

Elena Tuchiu, consilier la Apele Romane, sustine ca cele mai afectate sunt regiunile din nordul Moldovei, Campia Romana si Podisul Transilvaniei, unde concentratia de nitrati din apa depaseste limita maxima de 50 miligrame/ litru, iar in unele zone ajunge chiar la 200 de miligrame/litru. Potrivit specialistilor, nu doar apele sunt otravite, ci si plantele care absorb nitratii din sol, cele mai mari concentratii inmagazinandu-se in frunzele de salata si spanac.

30 septembrie 2008Sursa: Preluare Hotnews.ro din Evenimentul Zilei.

"Stiri: Stiri: Romanii, otraviti sistematic cu nitrati" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent