· articole
· intamplari

Rubeola la copii – simptome si tratamentRubeola, denumita popular pojarul mic sau pojarel, este o boala infectioasa contagioasa produsa de virusul rubeolic.
Este mai frecventa la sfarsitul iernii si inceputul primaverii.Receptivitatea la aceasta boala este generala; se accepta ideea ca nou-nascutii pot mosteni de la mamele imune o protectie pasiva pentru 4-6 luni; maximul de incidenta este la copiii de varsta scolara , cu un varf la cei de10 ani. Apare sporadic sau in mici focare in colectivitati.Un procent de 30-50% din infectii evolueaza inaparent (subclinic). La varsta adulta 90% din populatie prezinta anticorpi specifici antirubeolici.

Sursa de infectie este reprezentata de bolnavii cu rubeola.
Transmiterea se face aerian prin picaturi de saliva infectante. Poarta de intrare o reprezinta mucoasa respiratorie nazofaringiana. In rubeola congenitala transmiterea se face transplacentar, de la mama la fat.
Contagiozitatea incepe cu 6-8 zile inainte de aparitia eruptiei si dureaza cel mult 7 zile dupa aparitia ei.
Imunitatea dupa boala este de obicei puternica si de lunga durata ( in general,toata viata). Sunt posibile totusi reinfectii,dar deseori cu evolutie subclinica.

Boala parcurge mai multe etape clinice.Incubatia este de 14-21 de zile.
Debutul este insidios ( fara manifestari vizibile); uneori exista febra usoara, catar oculonazal (secretii nazale si oculare), dureri de cap,indispozitie.

Perioada de invazie (preeruptiva) lipseste frecvent la copil. Este prezenta de cele mai multe ori la adolescent, dureaza 2-4 zile si se manifesta prin febra usoara sau moderata, catar oculonazal, dureri de cap, indispozitie, lipsa poftei de mancare, faringita acuta manifestata prin dureri la inghitit si roseata a fundului de gat, dureri articulare si tumefactii ganglionare caracteristice.

Perioada de stare (eruptiva) incepe odata cu aparitia eruptiei, initial la nivelul fetei dar cu extindere rapida pe corp si membre in decurs de la cateva ore pana la 24 de ore; este formata din pete de culoare roz, rotunde sau ovale, de dimensiuni mici (2-3 mm) ; dispare in 1-5 zile. In aceasta faza exista si tumefactii ganglionare (adenopatii) care pot fi generalizate, dar specifice acestei afectiuni sunt cele retroauriculare ( in spatele urechilor), occipitale (in partea posterioara si inferioara a craniului) si laterocervicale (partile laterale ale gatului); au dimensiuni variabile de la un bob de mazare pana la un bob de fasole, sunt dure,mobile si usor dureroase; persista 2-3 saptamani si chiar mai mult. Rar, pot sa apara dureri articulare (mai ales la femeile adulte) si dureri musculare. Starea generala este putin modificata.

La copil se intalnesc de obicei forme usoare de boala. Sunt frecvente si formele atipice (rubeola fara eruptie, adenopatia fiind unica manifestare a bolii) ca si cele subclinice (inaparente).Sunt posibile si complicatii,dar rare : encefalita (1/6000 de cazuri), purpura trombocitopenica, anemie.

Rubeola la gravide ridica cele mai mari probleme. Daca boala survine in primele 3 luni de sarcina (in perioada de formare a organelor) poate determina in 20-40% din cazuri aparitia rubeolei congenitale manifestata prin : avort spontan, malformatii care afecteaza cel mai frecvent inima, ochii, urechile si oasele precum si boala congenitala cronica evolutiva caracterizata prin: prezenta purpurei trombocitopenice (puncte mici, rosii care nu dispar la apasare), anemiei, afectarea splinei, ficatului, oaselor, inimii si sistemului nervos.

Nu exista tratament specific impotriva virusului rubeolic.Copilul va fi izolat la domiciliu 7 zile si i se vor administra la nevoie, antitermice sau antialgice pentru combaterea febrei sau respectiv durerii.

Exista insa, preventia prin imunizare vaccinala care este cea mai eficienta metoda de profilaxie.Se efect/ueaza cu vaccin cu virus viu atenuat la varsta de 12 luni ( in asociere cu vaccinul antirujeolic si antiurlian (impotriva oreionului) cu o revaccinare in clasa I si o alta, numai cu vaccin antirubeolic si numai pentru fete, in clasa a VIII –a.

Adriana Camelia Pacuraru
Medic primar pediatru - Clinica Medas Unirea.

"Rubeola la copii – simptome si tratament" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent