· articole
· intamplari

 De la lume adunate...

SCAUNELUL


-copilariei-

SCAUNELUL
-copilariei -


Inca nu era destul de mare ca sa ajunga la primul raft al dulapului din bucatarie . Se uita in jur pentru a gasi un piedestal care sa-l inalte pana la punga cu bomboane ce sedea atat de sigura sus pe tejghea .
Masa i se parea insa prea greu de urnit si de altfel ar fi trebuit sa mute si scaunele cu spatar din lemn de brad , mostenite de la bunici , ceea ce presupunea un prea mare efort .
Mai priveste inca o data camera , mult prea mica pentru atatea lucruri ce se ingramadeau in ea : de la tigaile, oalele si farfuriile ce parca isi sopteau cu fiecare licarire de raza ce patrundea prin ochiul de geam din dreptul mesei , pana la matura semeata de dupa usa care cel mai des se intalnea cu ciotul de coada al lui Grivei .
In toata gramada de lucruri in care parca se ratacea , se simtea ca un pitic intr-o lume a uriasilor tacuti , pe care va trebui sa -i lamureasca sa-l ajute in marea expeditie a " bomboanelor de pe tejghea " . Insa siguranta cu care toate cele din jurul sau ramaneau nemiscate si impunatoare nu-i da parca nici macar un mic - pic de curaj .
Isi lua inima in dinti si privi fara nici o frica spre soba :
- Da..., isi spuse el,...tot degeaba. Pe asta nici clinti din loc nu pot , iar... chiar daca as sari de pe soba...pana pe...Stai! Sa numar , asa : unu, doi , trei ...,si numara cati pasi erau intre soba si dulap . Patru ! Patru ? Nici nu sunt asa de multi !
Privi insa in sus si se ingrozi : distanta jos era mica , cat sa faci un mic salt si , hop! ai si ajuns langa dulap , dar inaltimea lor l-au facut sa se razgandeasca repede :
- A , nu ...daca ma cearta mama ca ... nu ...nu...
Si se aseza langa dulap pentru a pune in practica , poate , un alt plan , ce spera sa-i vina in minte : cu cat mai repede , cu atat mai bine...
Dupa cateva minute se ridica , puse piciorul pe "ceva " , un mic avant si...
- Am ajuns , da ....ura!
Lua repede punga cu bomboane ce de o ora ii facea ochi dulci si incepu sa le sfarme intre dinti , cu pofta .
Se opri brusc din rontait :
- Stai putin , cum am...., si privi spre dulap. Ouau!
Langa dulap , se odihnea in micimea sa , un scaunel de-o schioapa ...

Nadia Terchet-Timisoara
publicat la 26.02.2008 (6722 citiri)