· articole
· intamplari

S.O.S- Creierul maternpng"/>
Perioada celor 9 luni nu degeaba se numeste o perioada miraculoasa. Incepand de la transformarile hormonale, la cele ale corpului, pana la cele sociale, toate se intampla cu o ritmicitate demna de forta naturii.

Dar poate nimic nu este mai incercat in perioada celor 9 luni de sarcina decat insasi El, CREIERUL.
Daca pana in momentul conceptiei viitoarea mama se confrunta cu acea specifica perioada frumos numita “’ceasul biologic”, odata cu instalarea sarcinii totul este dat peste cap de instalarea unui nou creier, CREIERUL MATERN.

Dar sa incepem cu inceputul: Sa zicem ca doamna X, femeie de cariera, ocupata cu 12 ore de munca se trezeste intr-o buna zi traversand parcul, cu o caldura nefireasca in inima la vederea unui bebelus. Ocupatia si rutina muncii o ajuta sa uite repede sentimentul dar el, perfid ca si un mic Cupidon, revine din nou. Si azi asa, si maine tot asa, doamna X decide sa isi urmeze instinctul: decide sa devina mama.
Pana aici totul cunoscut. Oameni bucurosi, viitori bunici entuziasti, viitoare mama emotionata si usor confuza.

Incepe transformarea.
Maternitatea schimba la propriu creierul femeii,o face din punct de vedere structural, functional si de cele mai multe ori, ireversibil.

Intr-un scurt interval de numai doua saptamani dupa ce ovulul a fost fecundat, incep transformarile hormonale. Nivelul de progesteron creste, conexiunile cerebrale slabesc si se instaleaza starea de somnolent si lipsa de dinamism. In aceasta perioada, viitoarea mama incepe sa se concentreze mai atent pe nevoile de hrana, apa si odihna. Lipsa de odihna, stresul, aportul de hrana si apa corespunzatoare incep sa modifice starea fatului. Desi cantitatea de progesteron, hormonul numit si valiumul creierului se amplifica de 10 pana la 100% peste limita normal in timpul primelor doua sau patru luni de sarcina, viitoare mama trebuie sa aiba in vedere toti factorii de stres prelungit la care este supusa.

In societatea in care traim, femeilor nu le mai revine doar responsabilitatea nasterii copiilor, ci si a sustinerii financiare, aceasta ducand la cel mai launtric si profund conflict pe care o mama poate sa il aiba.
Este copilul efectat de acest conflict?
Poate mama sa il evite?
Toate sunt intrebari la care din fericire exista raspunsuri.
Transformarea specifica in perioada sarcinii a creierului femeii este initiate inca din momentul conceptiei si schimba radical felul in care femeia simte si actioneaza.

Ca si curiozitate, de la varsta de sase luni de sarcina pana la sfarsitul ei au un efect de reducere a creierului ca marime. Acest fapt concret duce la reorganizarea vietii sociale si nu numai.

Din fericire, creierul matern nu mai este o enigma. Studiile si cercetarile vin in permanenta cu informatii noi menite sa ofere raspunsuri pentru toate manifestarile femeii in timpul sarcinii.
In cadrul Centrului 9 luni, se desfasoara saptamanal seminarii pe aceasta tema creierului matern.

Adriana Petrescu- Psiholog
www.centrul-9luni.ro.
"S.O.S- Creierul matern" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent