· articole
· intamplari

Sa invatam despre drepturile copilului0-9/12239986_914392205264521_3235223697062813288_n.jpg?oh=7145aad26d72dda37c93200c1fd845bd&oe=56F75033"/>
Pe 20 noiembrie 1989 a fost adoptată Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului. Convenția defineşte drepturile şi principiile dezvoltării normale a unui copil și, începând cu 2 septembrie 1990, a devenit lege internațională, fiind ratificată de majoritatea ţărilor din lume. Astfel, 20 noiembrie a devenit Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului.

Este foarte important nu doar să marchezi această zi, ci să vorbești cu copiii – acum și în alte zile - despre drepturilor lor. Discută cu ei despre discriminare, despre dreptul la educație, despre faptul că trebuie protejați împotriva abuzurilor și a violenței etc. Alte teme importante de discuție și de lucru sunt egalitatea între oameni, dreptatea și demnitatea umană, distincția între nevoie și dorință, drepturile vin și cu responsabilități și care ar fi responsabilitățile copiilor, cooperarea, respectarea drepturilor și a opiniilor celorlalți.

Discuțiile pot și însoție de desene, povestiri tematice, activități și jocuri, cum este, de pildă, jocul “Vizitatorul curios”. Scopul jocului este să se facă distincția între nevoi – dorințe, urmând o discuție despre drepturile copilului.

Zorp, vizitatorul curios. Un joc despre drepturile copilului

Începutul jocului : “Planeta noastră este vizitată de extratereștri prietenoși, care doresc să afle mai multe despre viața de pe Pămînt. Zorp este astăzi aici, cu noi, pentru că vrea să învețe despre copii și să afle de ce aveți nevoie pentru a fi sănătoși și fericiți”.

Explicație : Discuția cu Zorp (care poate fi o jucărie de plus sau un copil deghizat) este dificilă, deoarece nu ne înțelege limbajul. Deci, vom comunica cu Zorp prin intermediul obiectelor și al imaginilor. La sfârșit, îi vom pune aceste lucruri într-o valiză pentru a le duce acasă.

Discuție : Discutați despre lucrurile de care au nevoie toți copiii pentru a trăi bine. Pe măsură ce ideile curg, acestea trebuie notate pe o tablă sau pe o coală mare de hârtie.

Fiecare idee este însoțită de un obiect sau de o imagine care o reprezintă sau chiar de un desen făcute de copii.
Lucrurile vor fi puse în valiza lui Zorp. Dar cum Zorp nu știe nimic despre copii, toate aceste idei trebuie să fie organizate în două categorii: lucruri de care avem absolută nevoie pentru a supraviețui și de a trăi bine (nevoi) și lucruri pe care ar fi frumos să le avem, dar putem trăi bine și fără ele (dorințe) .
Faceți două rubrici, cu nevoi și dorințe. discutați diferența dintre trebuie și vrea și stabiliți care dintre sugestiile copiilor sunt nevoi și care sunt dorințe și treceți-le în rubrica potrivită. La final, îi dați valiza lui Zorp și îi urați drum bun spre casă!

Concluzia jocului
Cele mai multe nevoi de bază sunt numite drepturi, iar guvernele lumii au convenit să asigure și să protejeze drepturile copiilor din toată lumea.

În continuare, puteți discuta despre drepturile copiilor, folosind o versiune mai accesibilă a acestora, precum Drepturile copiilor, pe înțelesul lor. Discuția poate fi lungă și se poate continua și cu altă ocazie (Sunt drepturi care îi surprind? Își înțeleg drepturile?, Au aceste lucruri? , De ce sunt aceste lucruri importante pentru toți copiii? etc).

Sursă joc: Public Health Agency of Canada
Foto: Guliver/ Thinkstock
Editor: Adina Gruia .
"Sa invatam despre drepturile copilului" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent