· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Sanatatea scolarilor, ignorata din cauza lipsei de fonduri

Autor: onush
data publicarii: 14.09.05
Desi legea prevede un medic la 2000 - 2500 de elevi, in prezent acesta revine unui numar de aproape 3000 de elevi constanteni * Atributiile de baza ale personalului medico-sanitar scolar sunt preponderent profilactice * Activitatile de medicina scolara sunt circumscrise unor programe nationale de sanatate ale Ministerului Sanatatii, fiind finantate de la bugetul de stat pentru realizarea lor

Una dintre prioritatile Ministerului Sanatatii o reprezinta si anul acesta functionarea retelei de medicina scolara in intreaga tara. Astfel, ministerul a dispus ca incepand din aceasta toamna in scolile din intreaga tara sa se dubleze numarul cabinetelor medicale si al doctorilor care sa supervizeze activitatea elevilor. In prezent, in judetul nostru situatia pare a fi buna comparativ cu alte judete unde nu exista un numar suficient de cadre medicale care sa asigure asistenta tuturor tinerilor. De precizat ca la nivel national si local, avem un numar insuficient de cabinete medicale scolare, in jur de un cabinet medical la 20 de unitati scolare.

Conform legii, asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor este reglementata de Ordinul ministrului Sanatatii si Familiei nr. 653/2001, care prevede un medic la 2000 - 2500 de elevi si o asistenta medicala scolara la 800 - 1000 de elevi. Acum, asistenta medicala este asigurata prin cabinete medicale scolare si in gradinite, integrate spitalelor teritoriale, fiind finantate de la bugetul de stat. In afara acestora, in unitatile scolare mai functioneaza si cabinete medicale stomatologice. In prezent, desi ordinul prevede un medic la 2000 - 2500 de elevi, acesta revine la aproape 3000 de elevi. Atributiile de baza ale personalului medico-sanitar scolar sunt preponderent profilactice, vizand, in principal, aprecierea dezvoltarii somatice, depistarea unor afectiuni cronicizabile in faze timpurii si supravegherea medicala activa a elevilor bolnavi, prin dispensarizare. De asemenea, atributiile includ si activitatile antiepidemice, indeosebi vaccinari impotriva unor agenti microbieni si virali care pot cauza boli transmisibile severe cum ar fi poliomelita, difteria, tetanosul, hepatita virala acuta. (.)In Constanta exista 22 de cabinete medicale scolare, dintre care 18 sunt in oras, iar restul in Navodari, Cumpana, Mangalia si Medgidia. Conform declaratiilor directorului Directiei de Sanatate Publica Judeteana, doctorul Marius Enescu, in medie, un medic constantean trebuie sa aiba grija de tinerii din trei scoli, un liceu si cinci gradinite. Chiar daca numarul acesta este mare, reprezentantii DSPJ nu se alarmeaza, ba din contra declara ca situatia este multumitoare dat fiind faptul ca un medic de medicina scolara trebuie doar sa asigure triajul epidemiologic, sa faca vaccinarile si sa asigure urgentele (atunci cand acestea apar).


Ziua de Constanta.

"Stiri: Stiri: Sanatatea scolarilor, ignorata din cauza lipsei de fonduri" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de onush

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent