Sangerarea poate aparea in mai multe ocazii pe parcursul sarcinii. Desi sangerarea este alarmanta in sine, ea poate sau nu sa reprezinte o complicatie serioasa. Perioada in care se petrece, cantitatea, prezenta sau absenta durerii pot varia in functie de cauza.
Sangerarea in primul trimestru al sarcinii este destul de comuna si poate fi cauzata de:
- avort (pierderea sarcinii)
- sarcina ectopica (sarcina in tubul fallopian)
- boala gestationala trofoblastica (o boala rare ce poate fi canceroasa, in care se dezvolta tesuturi fetale si placentale in forma de ciorchini)
- implantarea placentei in uter
- infectii
Sangerarea dupa primele 20 de saptamani poate fi cauzata de:
- placenta previa (placenta se afla aproape de sau acopera cervixul)
- desprindere de placenta (placenta de detaseaza prematur de uter)
- alte cauze
Ce este placenta previa?
Placenta previa reprezinta o situatie in care placenta este atasata aproape de sau acopera cervixul (deschiderea uterului).
Placenta previa apare aproximativ intr-un caz din 200. Exista 3 tipuri de placenta previa:
- placenta previa totala - placenta acopera total cervixul

- placenta previa partiala - placenta acopera partial cervixul

- placenta previa marginala - placenta se afla foarte aproape de cervix
Care sunt cauzele placentei previa?
Cauzele placentei previa nu sunt cunoscute, insa este asociata cu anumite conditii, printre care:
- prezenta, din sarcini anterioare, a cicatricilor pe peretele uterin
- fibroizi sau alte anomalii ale uterului
- operatii pe uter sau cezariene anterioare
- varsta gravidei (peste 35 de ani)
- fumatul
- placenta previa intr-o sarcina anterioara
De ce reprezinta placenta previa o problema?
Cel mai mare risc in cazul placentei previa este sangerarea (hemoragia). De obicei sangerarea are loc pe masura ce partea inferioara a uterului se subtiaza, in timpul celui de al treilea trimestru al sarcinii - pregatirea pentru travaliu. Aceasta determina sangerarea acelei parti din placenta care se afla deasupra cervixului. Cu cat partea de placenta ce acopera cervixul este mai mare, cu atat mai mare este riscul hemoragiilor. Alte riscuri:
- implantare anormala a placentei
- dezvoltare fetala scazuta
- nastere prematura
- defecte de nastere
- infectie dupa nastere
Care sunt simptomele placentei previa?
Cel mai comun simptom al placentei previa este sangerarea vaginala, de culoare rosu aprins si fara sa fie asociata cu senzatii sau dureri abdominale, in special in al treilea trimestru al sarcinii. Totusi, sint cazuri in care pot apare diferite simptome sau acestea pot fi comune altor situatii sau probleme medicale. Consulta intotdeauna medicul pentru diagnosticare.
Cum este diagnosticata placenta previa?
In completarea unui istoric medical complet si a examenului medical, examinarea cu ultrasunete poate fi folosita pentru diagnosticarea placentei previa. Examinarea cu ultrasunete poate arata localizarea placentei precum si marimea zonei ce acopera cervixul. Rezultate mai exacte vor fi furnizate de o examinare vaginala cu ultrasunete.
Desi o examinare cu ultrasunete poate arata o placenta joasa in sarcina timpurie, sunt putine femeile la care aceasta se va dezvolta in placenta previa. Este normal ca placenta sa se ridice si sa se departeze de cervix pe masura ce uterul creste (migratia placentala).
Tratamentul placentei previa:
Un tratament specific ca fi stabilit de catre medic, tinand cont de urmatoarele:
- starea si stadiul in care se afla sarcina, starea generala de sanatate si istoricul medical
- gravitatea situatiei
- toleranta la diferite medicamente, tratamente sau terapii
- evaluarea evolutiei situatiei
- opiniile si preferintele pacientului
Nu exista tratament pentru a determina schimbarea pozitiei placentei. O data ce placenta previa este diagnosticata se vor efectua mai des examinari cu ultrasunete pentru a urmari localizarea placentei. O provocare a nasterii poate fi necesara, in functie de cantitatea de sange pierdut, varsta gestationala si starea fatului. In cele mai multe cazuri de placenta previa este necesara operatia de cezariana. In cazul unor hemoragii puternice pot fi necesare transfuzii de sange.
Ce este desprinderea de placenta?
Desprinderea de placenta reprezinta separarea prematura a placentei de peretele uterin. Placenta contine multe vase de sange care permit transferul nutrientilor de la mama la fat. Daca placenta incepe sa se separe pe parcursul sarcinii, aceste vase vor sangera. Cu cat mai mare zona care s-a detasat, cu atat mai mare cantitatea de sange. Desprinderea de placenta apare aproximativ intr-un caz din 120. Mai este denumita si placenta abruptio.
Ce cauzeaza desprinderea de placenta?
In afara de traumele directe ale uterului, cum ar fi accidentele de automobil, cauzele desprinderii de placenta nu sunt cunoscute. Totusi, desprinderea de placenta este asociata cu anumite conditii cum ar fi:
- o sarcina anterioara cu desprindere de placenta
- hipertensiune (presiune mare a sangelui)
- fumatul
- sarcina multipla
De ce reprezinta desprinderea de placenta o problema?
Desprinderea de placenta este periculoasa datorita riscului crescut de hemoragii. Desi desprinderea severa de placenta este rara, pot apare alte complicatii cum ar fi:
- hemoragie si soc
- coagulare vasculara diseminata (eng.: DIC - disseminated vascular coagulation) - o serioasa complicatie legata de coagularea sangelui
- flux de sange scazut si afectiuni ale rinichilor si creierului
- hemoragie postpartum
Care sunt simptomele desprinderii de placenta?
Cel mai comun simptom al desprinderii de placenta este hemoragia vaginala de un rosu inchis, insotita de dureri, in cel de al treilea trimestru al sarcinii. Poate apare si in timpul travaliului. Orisicum, simptomele difera de la femeie la femeie. Simptomele pot fi:
- hemoragie vaginala
- dureri abdominale
- contractii uterine care nu slabesc in intensitate
- prezenta sangelui in lichidul amniotic
- greata
- sete
- senzatie de lesin
- miscari fetale scazute
Simptomele desprinderii de placenta pot semana cu cele ale altor conditii medicale. Intotdeauna consulta medicul pentru diagnostic.
Cum este diagnosticata desprinderea de placenta?
Diagnoza desprinderii de placenta se face de obicei pe baza simptomelor prezentate, a cantitatii de sange hemoragic si a intensitatii durerii. Examinarea cu ultrasunete poate fi de asemenea folosita pentru localizarea hemoragiei si verificarea fatului. Exista 3 nivele de desprindere placentara:


- Nivelul 1 - cantitate mica de sange si unele dureri uterine; nu sunt prezente semne de disconfort ale fatului, mama nu are hipotensiune
- Nivelul 2 - cantitate moderata de sange, contractii uterine, masurarea pulsului fatului poate arata semne de disconfort
- Nivelul 3 - cantitate severa de sange sau hemoragie ascunsa, contractii uterine care nu slabesc in intensitate, dureri abdominale, hipotensiune, moartea fatului
Cateodata, desprinderea de placenta nu este diagnosticata decat dupa nastere, in momentul in care se gasesc cheaguri de sange dedesubtul placentei.
Tratamentul desprinderii de placenta:
Un tratament specific ca fi stabilit de catre medic, tinand cont de urmatoarele:
- starea si stadiul in care se afla sarcina, starea generala de sanatate si istoricul medical
- gravitatea situatiei
- toleranta la diferite medicamente, tratamente sau terapii
- evaluarea evolutiei situatiei
- opiniile si preferintele pacientului
Nu exista tratament pentru oprirea desprinderii de placenta sau pentru reatasarea de peretele uterin. Din momentul in care desprinderea de placenta este diagnosticata, ingrijirea depinde de cantitatea de sange pierdut, varsta gestationala si starea fatului. In majoritatea cazurilor de desprindere de placenta este efectuata operatia de cezariana. Poate fi necesara o nastere de urgenta. In cazul unor hemoragii puternice pot fi necesare transfuzii de sange.
Sursa: Borgess Health Alliance.