
Din momentul in care embrionul incepe sa se dezvolte in uterul tau, organismul sufera o serie de modificari de amploare.
Pentru a asigura o oxigenare optima a uterului si micutei fiinte care se dezvolta in el, volumul de sange creste, iar circulatia acestuia este mult mai rapida.
De ce am sangerari gingivale in sarcina?
Mucoasa bucala si gingiile sunt zone foarte sensibile si extrem de vascularizate. Volumul mai mare de sange si presiunea crescuta duc la ruperea vaselor foarte subtiri. Astfel, un simplu periaj poate duce la aparitia sangerarilor. Cata vreme nu apar alte simptome, nu sunt rosii ori dureroase, nu e cazul sa intri in panica.
Cand apar sangerarile gingivale?
Sangerarile gingivale sunt un simptom foarte frecvent in primul trimestru de sarcina. La fel de bine, e posibil sa nu te confrunti nicicand cu o astfel de problema, caz in care te poti ocupa linistita de igiena ta dentara, fara prea mari batai de cap.
Pot aparea complicatii?
In cele mai multe dintre situatii, gingivita dispare de la sine, odata cu avansarea sarcinii sau cu nasterea. Daca sesizezi ceva modificari importante la nivelul mucoasei gingivale, daca ti se pare ca este mereu congestionata, chiar si in lipsa unui periaj dentar, mergi la un stomatolog. Este posibil sa se transforme in parodontita, o afectiune ireversibila, care distruge tesuturile ce sustin dintii.
Sarcina si sangerarile nazale
Nasul, ca si gura, este captusit cu o mucoasa foarte subtire, vascularizata si sensibila. Cresterea volumului sangvin si presiunea exercitata asupra peretilor capilari pot provoca aparitia sangerarilor nazale. Cel mai probabil, astfel de mici accidente se pot intampla cand esti racita, ai nasul infundat sau faci vreo alergie. Daca experimentezi astfel de neplaceri, asaza-te pe spate, cu capul putin ridicat si apasa puternic vreme de cateva minute pe nara de unde curge sange. La fel de eficient poate fi si un cub de gheata, deoarece aceasta duce la constrictia vaselor sangvine si la stoparea hemoragiei.