Din ce in ce mai multe femei nasc dupa 30 de ani, ba chiar si dupa 35. Explicatia este in primul rand sociala, femeile dorind ca mai intai sa fie sigure ca au o cariera, o casa, o viata fara grija zilei de maine.
Medicii ginecologi, pediatrii, dar chiar si psihologii sunt de parere ca varsta maxima la care o femeie poate deveni mama in conditii optime este cea de 30 de ani. Dupa 35, se complica lucrurile.
Ce este insa adevarat si ce este fals in ce se spune despre sarcinile "la batranete"?
1.
Risc mai mare la avort spontan
ADEVARAT. Procentele arata cam asa:
pana in 35 de ani : 6,4%
35 – 40 ani: 14,7%
peste 40 de ani: 23,1 %
2.
Fertilitatea scade dupa 35 de ani
ADEVARAT: Ovulele imbatranesc si fertilizeaza mult mai greu. Asta nu te poate impiedica totusi sa ramai insarcinata. Mai mult, din cauza faptului ca ovarele tind sa elimine mai multe ovule, ai toate sansele unei sarcini multiple.
3.
Risc mai mare de anomalii cromozomiale ale fatului
ADEVARAT: Riscul de sindrom Down este:
1 din 900 de cazuri la 30-34 de ani
1 din 400 de cazuri la 35-39 de ani.
De aceea, pentru viitoarele mamici care au mai mult de 30 de ani se recomanda teste speciale,precum triplu-test si/sau amniocenteza,teste care depisteaza aceste anomalii.
4.
Perioada de sarcina este mai dificila
FALS: Nu are nici o legatura cu varsta, ci mai degraba cu constitutia si metabolismul mamei. Femeile trecute de 40 de ani suporta o sarcina mult mai vo ios decat pustoaice de 20 de ani.
5.
Nu mai ai atata rabdare
FALS: Dupa 35 de ani, deja ai, in principiu, o cariera asigurata. In plus, stii mai multe despre ce se intampla cu tine. Stii mai bine sa te stapanesti. Este foarte adevarat insa ca,
fiind mai responsabila, simti nevoia sa stai mai mult in preajma copilului decat ar fi
nevoie.
6.
Esti mult mai exigenta
ADEVARAT: Mamicile trecute de prima tinerete au mai multe asteptari. Pentru ca ele deja considera maternitatea ca pe o treapta urcata cu efort. O data ajunse in aceasta pozitie, ele se simt obligate sa faca tot ce pot pentru ca lucrurile sa mearga cat mai bine. De aici, grija excesiva si, de multe ori, cocolosirea celui mic.
7.
Esti privita cu neincredere
FALS: Asa ti se pare. Si chiar daca unii se uita ciudat la tine, "ce i-o fi venit la varsta asta?", nu trebuie sa bagi de seama. Va fi un pic mai greu cand ti se va spune prima oara ce nepotel dragut ai, dar cu vremea te vei obisnui. Chiar el, bebelusul, te va intineri!
8.
Monitorizare obligatorie a ultimelor 2 luni de sarcina
ADEVARAT: La varsta asta, riscul unui diabet de sarcina este mult mai mare. Nu este o problema in sine, pentru ca acest diabet dispare imediat dupa nastere. Riscul consta in cresterea cantitatii de lichid amniotic, peste nivelul admis, ceea ce poate face rau fatului. De aceea, se recomanda o monitorizare foarte riguroasa (ecografi i 2 D, cel putin o data pe saptamana).
9.
Nu poti naste natural
FALS: Pana la 40 de ani, poti naste natural fara probleme. Ba chiar si dupa aceasta varsta, daca nu esti supraponderala. Obstetricienii recomanda cezariana numai daca uterul este prea putin elastic sau daca viitoarea mamica a luat prea mult in greutate.
10.
Copilul va fi mai sensibil
FALS: Daca te-ai alimentat corect in timpul sarcinii, daca ai respectat recomandarile medicului in ceea ce priveste cafeaua, tutunul, alcoolul, drogurile si daca fatul nu are probleme cromozomiale, nu are ce sa se intample. Copilul, mai ales daca vei alapta la san cat de putin, va fi la fel de sanatos sau bolnavicios ca si copilul unei mamici de 25-27 de ani (varsta considerata optima pentru nastere, din punct de vedere medical.
"Am ramas, fara sa vreau, insarcinata la 46 de ani. Mi-a fost mai greu sa-i spun fi icei mele, in varsta de 17 ani, decat sotului. Amandoi s-au bucurat enorm, iar mie mi se parea oarecum caraghios sa mai fac copii cand am deja par alb in cap. Acum, baietelul meu are aproape 2 ani, totul mi se pare atat de frumos. De parca as fi luat viata de la inceput, dar cu mai multa minte." Anca, Bucuresti
Articol publicat in revista Mamica de azi..