· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Sarcina te face mai desteapta

Autor: Onush
data publicarii: 22.03.08
Cercetatorii dau un nou sens expresiei mama eroina. In urma unor studii, s-a constatat ca sarcina produce schimbari in creier, schimbari care fac femeile sa reactioneze mai rapid si mai inteligent de-a lungul a mai multe zeci de ani dupa ce au nascut.

Oamenii de stiinta americani au sustinut, in cadrul unei conferinte internationale pe tema sanatatii mentale, ca femeile care au copii reactioneaza mult mai rapid si sunt mai constiente de ce se intampla in jurul lor, in comparatie cu femeile care nu au dat nastere pana acum.

Testele pe soricei au aratat ca, in timpul sarcinii, se creeaza un rezervor de hormoni care produc schimbari permanente in creierul mamei, sustine news.

com.au. Estrogenul din corp favorizeaza activitatea neuronala, sustine profesorul Craig Kinsley, neurolog la Universitatea din Richmond.

Rezultatul este ca femelele gestante pe care le-am monitorizat in laborator aveau o acuitate vizuala mai buna, precum si o coordonare si memorie imbunatatite, instinctele lor erau mai puternice si isi indeplineau sarcinile mai bine decat femelele care nu aveau pui, sustine Kinsley.

El mai afirma ca toate aceste imbunatatiri vin dintr-un instinct natural al mamei de a-si proteja cat mai bine puiul, pana cand acesta ajunge la maturitate si se poate descurca de unul singur.

Alte studii sugereaza ca aceleasi imbunatatiri sunt valabile si in cazul femeilor, si tot pe o perioada lunga de timp.

Descoperirea ar putea ajuta, prin introducerea hormonilor specifici sarcinii in corpul femeilor in varsta, la tratarea unor boli neuronale precum Huntington sau Alzheimer. Este un proiect foarte ambitios, dar exista sanse sa il putem duce la capat, spune Kinsley.

El a mai afirmat ca ideea i-a venit cand a observat ca, dupa ce a nascut, sotia sa putea indeplini foarte bine sarcini pe care nu le mai facuse pana atunci. De asemenea, el a observat faptul ca parul si unghiile sotiei au devenit mai sanatoase dupa nastere si s-a gandit ca daca efectele pot fi fizice, de ce nu ar putea fi si mentale? Si iata ca si sunt, mai spune Kinsley.Sursa:Hotnews.ro.

"Stiri: Stiri: Sarcina te face mai desteapta" | cont nou | 3 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
01.04.08 16:51: tao-tao
foarte tare...!!!adevarul ca si eu am devenit mai responsabila si mai cu picioarele pe pamant, mai calculata, dupa ce am nascuta avea copii e un stil de viata care te tine mereu in priza si mintea trebuie sa lucreze non-stop
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

01.04.08 22:01: monalicious
Cred eu ca ei au confundat inteligenta cu maturitatea. Sarcina si viata ca parinte te obliga sa te adaptezi, sa inveti lucruri noi, sa te dezvolti ca individ, dar asta nu inseamna ca iti creste IQ-ul sau ca ti se inmultesc neuronii, cand ei defapt mor pe capete :P.Oricum interesant si frumos formulat articolul.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

24.05.08 11:13: MamaLuiMihaita
Nu ar fi rau sa se intample asa.treaba asta cu acuitatea vizuala mai buna nu pot sa o cred.si cine nu isi doreste o memorie mai buna?vedem dupa:)
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 2.6
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent