· articole
· intamplari

Sarcina toxicaSarcina toxica (hiperemesis gravidarum in termeni medicali) este caracterizata prin senzatia de greata zilnica, permanenta, cu mai multe episoade de voma pe zi.
Mai grav e ca aceste simptome devin din ce in ce mai grave, si tin aproape toata perioada sarcinii.

Femeia gravida vomita tot ceea ce mananca, nu suporta anumite mirosuri si pierde mai mult de 5% din greutatea corporala dinaintea sarcinii.

Simptome

Pentru ca organismul nu reuseste sa asimileze nimic din alimentatie, gravida se deshidrateaza, aparand chiar simptome mai grave: tahicardie (accelerarea batailor inimii), oligurie (micsorarea volumului de urina eliminata), oboseala fizica. Sarcina toxica poate duce la puternice dureri abdominale, tulburari psihice, chiar insuficienta hepatorenala.

Cauze

Oricat de ciudata ar parea, explicatia este ca sistemul imunitar al mamei lupta impotriva micutului care se formeaza si pe care il percepe ca pe un corp strain. Sarcina toxica este de fapt indemnul sistemului imunitar al mamei de a scapa de corpul strain. Daca Rh-ul mamei este diferit de al fatului, situatia se complica si mai tare.

Sunt predispuse la sarcina toxica gravidele cu Rh negativ, dar si cele cu disfunctii gastrointestinale sau hepatice, cu carenta de vitamina K, precum si femeile obeze sau trecute de 35 de ani.

Tratament
Viitoarea mama urmeaza tratament ambulatoriu (antivomitive - una pana la trei pastile de metoclopramid pe zi). Daca nu-si fac efectul, gravida trebuie internata in spital. Uneori simpla schimbare a mediului are efect pozitiv. Viitoarea mamica va fi hidratata (perfuzii intravenoase) si reechilibrata metabolic.

In cazuri foarte grave, ingestia alimentelor nu mai este posibila si gravida vomita orice ii ajunge in stomac. Din fericire, majoritatea femeilor raspund la tratament. Pentru cele a caror stare nu se amelioreaza, singura solutie este din nefericire intreruperea sarcinii.

Articol publicat in revista MAMICA DE AZI
Text: Irina Tudor Dumitrescu.

"Sarcina toxica" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
25.11.11 22:32: stefil
Am avut si eu neplacerea de a trece prin doua sarcini toxice. A fost foarte greu, uneori ma trezeam chiar din somn si varsam. Asta s-a intamplat pana in ziua in care am nascut. Eu am RH negativ. Dar a trecut.... acum am doi copii frumosi si sanatosi.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent