· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Sare iodata, sare desteapta

Bucuresti, 5 iulie 2006, Casa ONU - s-a desfasurat wokshopul UNICEF "Cum sa scrii despre sarea iodata" la care au fost prezenti: dl. Dr. Alin Stanescu - Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului Bucuresti, D-na Dr. Tania Goldner - Coordonator al Programului de Sanatate si Nutritie UNICEF, d-na Dr.

Mioara Predescu- coordonatorul Centrului National pentru Prevenirea Tulburarilor prin Deficit de Iod din cadrul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti si dl. Dr. Gabriel Banceanu - reprezentant IOMC.
Deficitul de iod a fost identificat ca una dintre cauzele importante de retard mintal în lume. El este totodata considerat de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind cea mai importanta cauza prevenibila de retard mental la nivel mondial.
In Romania, cel mai recent studiu al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (2004) a aratat ca doar 53,1% dintre scolarii de varsta 6-7 ani au valori normale ale iodului, restul avand deficite de la usor la sever. Acesta înseamna ca aproape jumatate din copiii care intra în clasa I sunt expusi riscurilor lipsei de iod.
O situatie speciala este cea a femeilor gravide si a nou-nascutilor. Deficitul de iod al nou-nascutilor se încadreaza în limitele deficitului moderat, acesta fiind mai sever decat al mamelor lor, care este un deficit usor.
Cea mai mare parte a populatiei Romaniei (familiile copiilor cuprinsi în studiu - aproape 97%) foloseste sare iodata, dar 63% din familii folosesc sare cu un continut inadecvat de iod (sub 15 mg iod/kg sare) si ? din familiile care folosesc sarea iodata, o fac inadecvat (adauga sare înainte si în timpul fierberii), ceea ce reduce continutul de iod.
Tulburarile prin deficit de iod includ: insuficienta dezvoltare a creierului la fat, cu deficit intelectual si performante scolare reduse ale copilului, în viitor, reducerea coeficientului de inteligenta (IQ) cu 10 - 15%, reducerea abilitatilor de învatare ale copilului si a nivelul de productivitate a adultului - cu impact asupra dezvoltarii socio-economice a natiunii s.a.
Strategia Nationala pentru Eliminarea Tulburarilor prin Deficit de Iod prin Iodarea Universala a Sarii Destinate Consumului Uman Direct si Fabricarii Painii pe perioada 2004-2012 a fost eleborata si propusa spre aprobare Guvernului Romaniei de catre Ministerul Sanatatii, cu sprijin tehnic si financiar din partea UNICEF.


Sursa: eHealthNews .

"Stiri: Stiri: Sare iodata, sare desteapta" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.28
voturi 7


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent