· articole
· intamplari

Scarlatina: care sunt analizele necesare pentru copii?
Scarlatina determină focare epidemice în colectivitățile de copii cu vârste între 5 și 10 ani, de obicei, în sezonul rece, cu incidență maximă în luna noiembrie.

Boala este cauzată de streptococul beta-hemolitic de grup A (Streptococcus pyogenes, cu variate tipuri toxigene din grupul A). Această bacterie secretă o toxină care se răspândește rapid în organism și determină sindromul toxic al scarlatinei: angină streptococică, febră, erupție caracteristică, vărsături.


Scarlatina este o boală contagioasă, care se ia de la o persoană la alta prin aer.
Contaminarea se face prin particule de secreții (norul Flugge) transmise pe cale aeriană (tuse, strănut, vorbit) sau în mod indirect prin atingerea unor obiecte contaminate. Un pacient bolnav este contagios de la apariția simptomelor de scarlatina și în primele 24-48 de ore de la începerea tratamentului. Dacă se întârzie tratamentul, perioada de contagiozitate este de 10-21 de zile. Uneori, persoana bolnavă poate fi contagioasă chiar și după tratamentul cu antibiotice, dacă streptococul este încă prezent în nas, pe faringe, pe tegumente.

Simptomele scarlatinei

Perioada de incubație (intervalul dintre contaminare și apariția primelor simptome) durează 3-6 zile, uneori puțin mai mult. Boala debutează brusc, cu febră peste 38,5 grade Celsius, frisoane, dureri în gât, dureri de cap, dureri abdominale, vărsături.

După aproximativ 2 zile se declanșează și erupția cutanată (exantem) și erupția din gât și cavitatea bucală (enantem). Exantemul debutează în zonele axilare, pliurile coatelor, după care se extinde la nivel toracic, abdominal și pe fața. Obrajii sunt roșii, dar zona din jurul gurii și nasului este palidă (facies caracteristic). Palmele și tălpile nu sunt atinse de erupție. Enantemul apare în toate formele de scarlatină și se caracterizează prin limbă zmeurie, care după un timp se descuamează și capătă aspect de limbă saburală (încărcată). În gât (amigdale, vălul palatin, lueta) se observă aceeași erupție de un roși intens, ca flacăra.

Diagnostic: analize pentru scarlatină

Copilul care prezintă semne și simptome de genul celor menționate anterior trebuie prezentat de urgență la medic. Acesta este singurul în măsură a stabili diagnosticul, pe baza unui examen clinic și a unor teste de laborator. Sunt necesare următoarele: Exudatul faringian se recoltează dimineața, înainte ca pacientul să mânânce și să se spele pe dinți. Pentru un rezultat sigur, se șterg amigdalele și peretele posterior al faringelui, evitându-se contaminarea cu salivă.
Repetarea analizelor este absolut necesară după finalizarea tratamentului, pentru certitudinea negativării streptococului beta-hemolitic. Analizele de sânge și exudatul faringian se repetă de 2 ori la interval de 7 zile. La 1-2 luni de la vindecare se recomandă VSH, ASLO și fibrinogen. Acestea ajută la detectarea unor eventuale complicații ale scarlatinei.

Toate persoanele care au intrat în contact cu copilul bolnav (părinți, frați, colegi, prieteni) trebuie să facă teste de exudat faringian și nazal.

Purtătorii de streptococ (sunt depistați pozitiv la exudat, dar nu fac boala) trebuie să urmeze tratament cu antibiotice timp de 7 zile, iar purtătorii reumatici – 10 zile.

Tratamentul cu antibiotic trebuie urmat în dozele și pe întreaga durată indicată de medic. Dacă nu se respectă planul de tratament, infecția nu poate fi eliminată și crește riscul dezvoltării unor complicații.

Consecințele scarlatinei netratate

Dacă streptococul beta-hemolitic nu este eradicat din organism, există riscul unor complicații grave: reumatism articular acut/febră reumatică, glomerulonefrită post-streptococică, miocardită acută. De asemenea, scarlatina provocată de un tip agresiv de streptococ se poate complica prin suprainfecții bacteriene precum: otită, abcese amigdaliene, sinuzită, adenoflegmoane, mastoidită, meningită, pneumonie.

Din fericire, în prezent, se înregistrează din ce în ce mai puține forme grave ale scarlatinei, ca urmare a accesului de antibiotice cu spectru larg de acțiune.

Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de înaltă calitate.

sursa foto: pexels.com.

"Scarlatina: care sunt analizele necesare pentru copii?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent