· articole
· intamplari

Scoala altfel - o saptamana de creativitate
Vizionări de documentare, cursuri de prim ajutor, ieşiri în natură, bingo matematic - sunt câteva exemple de activităţi în timpul săptămânii Şcoala, altfel.


Adevărate şedinţe de brainstorming au avut loc în şcoli pentru alegerea acţiunilor pentru săptămâna 2-6 aprilie, în care elevii se întâlnesc cu profesorii şi colegii lor, dar nu fac lecţii, ci activităţi non-formale, în şcoală sau în afara ei.

Elevii vor afla zilele acestea care au fost activităţile aprobate de Inspectoratul şcolar pentru şcoala lor. Peste 100 de propuneri au fost adresate şcolilor de ONGurile din toată ţara.

Spre exemplu, Serviciul de Ajutor Maltez în România va organiza cursuri de prim ajutor în şcoli, în timpul cărora elevii vor învăţa cum să se comporte în situaţii de urgenţă.

Lecţii interactive despre energie

O altă propunere vine din partea Asociaţiei Chance for Life şi se adresează elevilor claselor a IV-a.

Prin jocuri şi diverse activităţi în clasă, cei mici vor afla despre sursele de energie, despre drumul gazului natural de la extracţie până în locuinţe, despre economia de energie şi utilizarea în siguranţă a gazului natural, precizează Iuliana Dinu, coordonator al proiectului.

Voluntarii de la asociaţia No abuse vor merge în şcoli pentru a vorbi cu tinerii despre violenţa domestică, iar discuţiile se vor purta după vizionarea filmului Angry Man (distins cu premiul UNICEF în 2010).

Ce vor profesorii ÅŸi elevii

Excursiile în natură şi vizitarea muzeelor sunt activităţile pe care le-au propus directorilor de şcoli profesorii cu mai puţină imaginaţie. Sincer, aş prefera să recuperăm materia din zilele în care nu s-a făcut şcoală şi să fac pregătire suplimentară cu elevii care dau Bacalaureatul, spune Mihai G., un profesor din Capitală care se declară reticent faţă de acest program. S-au dovedit însă creativi elevii, care şi-au publicat propunerile pentru Şcoala, altfel pe www.wedu.ro.

Săptămâna olimpicilor
Jocuri de antrenare a memoriei, carnaval, concurs de postere şi de scurt-metraje, experimente distractive - sunt câteva dintre proiectele lor. O activitate propusă de un număr mare de elevi este schimbul de roluri, pentru o zi: profesorii să treacă în bancă, elevii, la catedră. Tot în săptămâna 2-6 aprilie se vor organiza şi fazele naţionale ale olimpiadelor. 2-6 aprilie e perioada în care elevii participă, pentru prima dată, la cursuri non-formale în şcoală

STUDIU EUROPEAN
Cum se instalează primăvara în Europa
Proiectul Greenwave – Unda verde, la care s-au înscris câteva unităţi de învăţământ pentru Şcoala, altfel, îi provoacă pe profesori şi pe elevi să observe primele semne ale venirii primăverii şi să facă măsurători de meteorologie.

Ei vor observa şi fotografia specii comune în Europa: broasca, rândunica, frasinul şi castanul sălbatic. De asemenea, vor monitoriza schimbările vremii, vor construi un pluviometru şi anemometru, iar toate datele colectate vor fi înscrise într-o bază de date europeană.

Informaţiile contribuie la un studiu privind debutul primăverii şi modul cum se instalează aceasta pe continent. Proiectul se adreseaza elevilor din clasele primare si gimnaziale, precizează Adelina Sporea, coordonator naţional. Detalii pe www.greenwave-europe.eu.

INFORMAÅ¢IE APLICATÄ‚
Matematica, altfel: cum calculezi ÅŸansele la Loto

Un profesor creativ care predă matematică scrie, pe forumul Ministerului Educaţiei, ce va face cu elevii lui în cele cinci zile: Aritmetica chibriturilor- joc de isteţime folosind aranjamente din chibrituri, Bingo matematic - joc, pe echipe, având întrebări legate de matematică, Sceneta Matematicienii Italiei medievale, având ca personaje matematicieni italieni celebri.

De asemenea, profesorul îşi propune să meargă la o agenţie Loto cu elevii lui, unde să înveţe notarea sistemelor de joc şi calcularea şanselor de câştig, utilizând elementele de combinatorică studiate.

MARATONUL DE FILM
Documentare despre minorităţi şi comunism
Cluburile de Film One World vor fi organizate în 12 şcoli de Asociaţia Oricum, programul urmărind să-i informeze pe elevi, prin documentare, despre drepturile omului, discriminare, ecologie, etc.

Sabina Baciu, coordonator de proiect, precizează că, la clasele de gimnaziu, vor fi filme scurte şi de animaţie, având teme precum ecologia şi drepturile copilului, iar vizionările vor fi urmate de activităţi în şcoală ori în afara ei.

Un profesor dintr-o comună a propus ca după vizionarea filmelor cu tematică ecologică, copiii să meargă la o vale din zonă pentru ecologizare. La licee, temele abordate sunt complexe, e vorba de minorităţi, comunism, etc. În urma maratonului de filme pe aceste teme, elevii vor participa la dezbateri cu specialişti.

Citiţi mai mult: Şcoala, altfel: Şapte zile de creativitate EVZ.ro .

"Scoala altfel - o saptamana de creativitate" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
10.03.12 12:55: ioneee
Am si eu nevoie de ajutorul tuturor parintilor car i pot gasi pe acest grup. Ma numesc Ionela Grosu si sunt presedinta Consiliului Elevilor din cadrul Grupului Scolar Ovid Densusianu Calan si impreuna cu colegii mei vrem sa demaram proiectul: Cati parinti se implica in educatia copiilor lor? in cadrul saptamanii Scoala altfelva rog sa-mi acordati 10 minute din timpul dumneavoastra si sa completati urmatorul chestionar. Va multumesc !http://www.kestionare.ro/k/k.aspx?k=4819
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent