· articole
· intamplari

Semnele si simptomele depresiei post natale (DPN) si alte conditii inrudite

Autor: Anonim
data publicarii: 23.02.08


Starea de a “nu te simti in toate apele” este experimentata de 50-70% din mame in primele 2 saptamani dupa nastere, facand-o sa fie comuna. Aceasta stare este probabil legata de fluctuatiile hormonilor, cat si de stresul fizic si emotional al nasterii.Chiar daca aceasta stare este foarte comuna, este o experienta diferita pentru fiecare mama.

Simptomele fariaza la fiecare femeie, dar pot include plansete, schimbari inexplicabile de toane, oboseala si sentimentul ca nu esti capabila sa faci fata.

Aceste sentimente pot fi in aceasta perioada foarte puternice.

Diferenta principala intre starea in care “nu esti in apele tale” si depresia post natala este ca prima dureaza, de obicei, 2 sau 3 saptamani dupa nasterea copilului.Depresia post natala

Afecteaza 10-15% dintre femei si poate fi confundata cu starea de oboseala care survine dupa nasterea unui copil. Inceputul depresiei post natale poate fi dificil de identificat. Poate incepe precum starea in care “nu te simti in apele tale”, doar ca nu se imbunatateste dupa primele 2 sau 3 saptamani. De asemenea, poate incepe oricand in timpul primul an de dupa nasterea copilului s.a.m.d.

Chiar daca simptomele difera intre femei, un semn important al depresiei post natale este schimbarea caracterului si comportamentului normal al mamei.

Simptomele depresiei post natale pot fi fizice, cat si emotionale.

Femeile se simt obosite si chiar epuizate mare parte a timpului si incapabile sa duca la sfarsit sarcinile casnice. Perturbarile de somn sunt comune. De asemenea, exista o lipsa de apetit si o pierdere a interesului pentru sex. Simptomele fizice pot include dureri de cap, abdominale sau de spate, palpitatii sau stare generala de indispozitie in care femeile simt dureri peste tot.

Simptomele emotionale pot include teama excesiva, cel mai adesea cu privire la persoana proprie sau la bebelus, stare de tristete constanta si accese inexplicabile de plans, schimbari de toane, deznadajduire, lipsa de incredere, sentimentul ca ceea ce fac este necorespunzator si ca nu sunt capabile sa faca fata, nu vor sa vada oameni sau sa iasa afara. Starea de neliniste inseamna, cel mai adesea ca este dificil pentru cel care sufera sa se relaxeze si tensiunea se poate acumula. Concentrarea poate fi foarte slaba, chiar si pentru sarcini usoare. Atacurile de panica sunt comune, intocmai ca si gandurile bizare, care pot disturba foarte mult unele femei.

Sentimentul de vina este simtit, in special, cand sentimentele de dragoste fata de copil nu sunt atat de puternice sau sunt absente in totalitate. Vina poate fi simtita, de asemenea, atunci cand mama nu se percepe pe sine ca ridicandu-se la asteptarile proprii sau ale altora.

Uneori este nevoie de parteneri, familie sau prieteni sa observe schimbarea in comportamentul sau caracterul normal al mamei, sa atraga atentia asupra depresiei post natale. Ei pot observa o cresterea a iritabilitatii mamei, apetit scazut, plans excesiv, reducerea sau dezinteresul total fata de sex sau alte activitati care erau considerate a fi placute pana la nasterea bebelusului. Ei pot, de asemenea, observa o preocupare exclusiva fata de copil, excluzand orice altceva.

"Semnele si simptomele depresiei post natale (DPN) si alte conditii inrudite" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de Anonim

Evaluare
scor mediu 1.33
voturi 3


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent