· articole
· intamplari

Sentimentul de vinovatie la parintipng"/>
Sentimentul de vinovăție apare deseori sub forma autoinvinuirilor, a unor idei obsedante împotriva cărora persoana luptă fără a avea puterea de a le opri.

Acest sentiment apare atât la persoanele normale, echilibrate psihic, cât și la persoanele ce suferă de nevroze sau depresii.

De multe ori sentimentul de vinovăție este confundat cu noțiunea de responsabilitate. În limbajul obișnuit, acestea două se confundă cel mai adesea, iar această confuzie se transformă într-o sursă de suferință și constituie o dificultate pentru cei care doresc să iasă din impas.

Cum simțim vinovăția?
De cele mai multe ori, persoana care trăiește acest sentiment pleacă de la evaluări îndelungi privind evenimentul în cauză, apărând apoi gânduri de genul „daca aș fi acționat altfel, situația ar fi fost mai bună”. Sentimentul de vinovăție apare deseori la părinți, acoperind până și cea mai mică urmă de autocompasiune din spectrul acestora de sentimente. Această capacitate de a fi blând și iertător cu propriile greșeli și limite este esențială pentru o viață psihică echilibrată și liniștită.

Mulți părinți se cred datori să le facă pe toate, și încă într-un mod perfect, cred că este un semn de slăbiciune să ceri ajutorul și se judecă aspru de fiecare dată când ceva iese greșit. Este important să știm că tiparele noastre de vinovăție se transferă foarte ușor asupra copiilor, astfel încât ei, ajunși adulți vor reacționa la fel ca și noi în situații similare. Partea bună este că, la fel ca și vinovăția, și autocompasiunea se transferă copiilor. Așadar, ei văzându-ne că ne acceptăm propriile greșeli, că ne privim pe noi înșine cu înțelegere și blândețe, vor internaliza acest mod de a se privi pe sine în momentele în care ceea ce își propun să facă nu corespunde cu rezultatele acțiunilor lor.

Ca părinte, probabil deseori vă simțiți vinovat că vă îndreptați atenția spre nevoile personale, dar este important de știut că un copil va fi în siguranță și se va dezvolta armonios, atât timp cât adultul care îi stă alături este un adult echilibrat, care are grijă de el însuși și își respectă nevoile umane, la fel cum trebuie respectate și cele ale copilului. Este firesc să simțiți nevoia și de relaxare, și de somn, de timp petrecut cu partenerul dumneavoastră sau să dedicați un anume timp unui hobby. Toate aceste activități sunt perfect normale și permise atunci când ai un copil, atâat timp cât nu îi neglijați nevoile. Nu se întâmplă nimic cu copilul dacă el beneficiază de îngrijire de calitate cât dumneavoastră ieșiți pentru o scurtă plimbare în parc, sau mergeți la un film. Îndreptându-ne către nevoile noastre de bază, ca ființe umane, asigurăm copiilor noștri o bază sigură și o îngrijire sănătoasă, și în același timp le prezentăm un model de viață frumos și echilibrat.

Cum scăpăm de sentimentul de vinovăție
Mulți dintre noi purtăm adânc înscris în psihicul nostru sentimentul de vinovăție pentru că pur și simplu l-am primit de la părinții noștri. Modul în care copilul din noi a catalogat situațiile în care greșește este cel mai probabil învățat de la părinți și este similar cu modul în care ei gestionau aceste situații. De cele mai multe ori, noi am fost crescuți cu umilințe și cu jigniri, cu plată scumpă pentru greșelile noastre, cu pedepse și cu etichete negative. Și toate acestea merg împreună cu noi, în fiecare zi a vieții noastre, în cele mai grele momente, când de fapt am avea nevoie de cineva care să se așeze lângă noi și să ne asigure: „este normal să greșești, se poate întâmpla oricui, te iubesc chiar și atunci când greșești.”

Convingerile de viață insuflate de părinți, educatori și societate guvernează personalitatea umană, și asociat convingerilor noastre de viață sunt sentimentele noastre. Convingerile împreună cu sentimentele trăite de noi ne determină conduita. De îndată ce conștientizăm aceste asocieri și aceste determinări, ne putem concentra pe schimbarea convingerilor, cu scopul de a ne elibera de sentimentele de vinovăție. Prin eliberarea de vechile convingeri, concentrându-ne pe soluții, vom reuși să regăsim armonia cu noi înșine și bucuria de a trăi o viață cu sens, împlinită.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent