· articole
· intamplari

Sfaturi pentru mame care lucreazaMajoritatea mamicilor nu are nicio sansa – intoarcerea la serviciu e obligatorie pentru ca facturile nu se platesc singure. Noi te ajutam sa iei cele mai bune solutii!

Oricat de speciala ar fi, maternitatea nu creeaza dependenta tuturor prospetelor mamici. Sunt si femei care abia asteapta sa se intoarca la munca, care nu vor sa renunte la cariera lor plina de satisfactii si la independenta financiara.

Cand te intorci la serviciu ca proaspata mamica, nu mai esti chiar asa fara griji cum obisnuiai sa fii.

Orele de la 9 la 5 se vor scurge mai greu, tu vei cu mintea la cel mic pe care l-ai lasat acasa – oare a papat, plange, o fi dormit – incercand sa si duci la indeplinire, cu succes, sarcinile de la serviciu.

Mama-angajat cu jumatate de norma.
In Romania, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere, insa se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si la alegerea mamei.

Un alt drept de care trebuie sa stii ca viitoare mama este cel de protectie a maternitatii la locul de munca – aplicabil femeilor gravide si mamelor care anunta in scris angajatorul si care aduc un document de la un medic prin care sa-si dovedeasca starea. Astfel, viitoarea mama sau proaspata mama care s-a intors la lucru dupa efectuarea concediului obligatoriu de lauzie beneficiaza de mai multe drepturi prin care cel mai important se refera la protectia sa si a copilului de la o activitate care ar putea sa prezinte riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori sa aiba repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii.

Pentru a evita orice pericol angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, iar daca acest lucru nu este posibil sa o repartizeze la alt loc de munca care sa nu prezinte riscuri pentru sanatatea sa, cu mentinerea insa a veniturilor salariale. In afara de aceasta posibilitate pe baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida, care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale.

De asemenea, angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.
Daca insa mama doreste pauzele pentru alaptare pot fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic, fara insa a reduce veniturile salariale.

Aceasta ar fi una dintre optiuni atunci cand decizi sa te intorci la serviciu – aranjarea unui program flexibil, adica reducerea orelor de program in favoarea celui mic pe care il lasi acasa. Aceasta optiune trebuie discutata direct cu angajatorul.

Alege cea mai buna ingrijire pentru copil!
Pleci linistita la serviciu daca stii ca ai lasat copilul pe maini bune. Asculta sfaturile noastre!
1. Cauta din timp raspunsul la intrebarea „cu cine las copilul?“ dupa ce ma intorc la serviciu. Altfel, vei ajunge in situatia nedorita de a lua o decizie in graba, pe care sa o regreti ulterior.
2. Asculta povestile altor mamici care au trecut prin aceasta experienta. In plus, s-ar putea ca una dintre ele chiar sa cunoasca cea mai buna varianta pentru voi!
3. Cauta din timp cresa ori gradinita unde vei hotari sa duci copilul si incepe pregatirea lui pentru despartirea de tine.
4. Incearca sa-l lasi cateva ore pe zi cu o persoana straina, o vecina, sau chiar cu bunicii. Vezi cum reactioneaza, apoi compara cu felul cum s-a comportat la gradinita. Alege ceea ce prefera copilul!
5. Ai grija la buget! Bona, cresa, gradinita. toate costa. Daca astfel de activitati nu se aplica si pentru bugetul familiei tale, nu uita de bunici. Intreaba-i daca sunt de acord sa stea cu el cat sunteti voi la serviciu.


Sentimentul de vina
Imagineaza-ti: imbracata in costumul sobru de serviciu, cocotata pe tocuri, luandu-ti ramas bun de la piticul ce continua sa te stranga de picior si sa tipe printre lacrimi – „Nu pleca, mamico, nu pleca!“. Acesta este momentul in care, cu inima stransa, incepi sa simti acel sentiment de vinovatie al abandonarii. Nu e usor, nimeni nu poate sa-ti dea vreun sfat, dar nu e nimic rau in a te indeparta pentru cateva ore de copil. Ca sa te facem sa te simti mai bine, afla ca un studiu recent realizat in SUA a scos in evidenta ca acei copii care urmeaza gradinita de la 3 ani au un IQ mai ridicat si un limbaj mult mai dezvoltat decat cei care isi petrec anii de gradinita acasa, cu bona sau cu bunicii. Si inca ceva: e normal sa te simti vinovata, iar acest sentiment nu arata decat ce mama buna esti!

5 lucruri pe care nu le vei intelege niciodata
1. De ce se imbolnaveste copilul tocmai cand ai mai multa treaba la serviciu.
2. De ce se nimereste sa fie ceva urgent de facut la serviciu tocmai cu 10 minute inainte de terminarea programului tau.
3. De ce sotul asteapta de la tine sa poti sa speli, calci, gatesti si sa plimbi si copilul desi ai inceput serviciul.
4. Cum de poti sa faci toate acestea zi dupa zi.
5. Ce Dumnezeu faceai pe vremuri, inainte de afi mamica, in atatea ore?!Articol publicat in revista
Autor: Laura Udrea.

"Sfaturi pentru mame care lucreaza" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent