· articole
· intamplari

Sfaturi pentru parintii copilului Hiperactiv (ADHD)

Autor: Ganaid
data publicarii: 06.02.08
1.Pastreaza-ti simtul umorului . Cauta sa te bucuri si nu sa te enervezi.

2.

Sarbatoreste umorul, creativitatea si pasiunea persoanei cu ADHD.

3.Uraste ADHD, nu persoana care o are.

4.Tu nu ai un copil “STANDARD”. Poti vedea problema ca pe o dizabilitate. Sau poti sa iti consideri copilul minunat si unic. Sau poti sa il vezi in ambele feluri. Perspectiva unui copil “normal (standard)” nu intra in discutie. Aspectul de copil cu “probleme” ne ajuta atata timp cat elimina sentimentul de vina; ai grija ce astepti de la el: fixeaza asteptari rezonabile si astfel vei minimiza frustrarea. Gaseste calea sa te vezi ca un terapeut si nu ca o victima.

5. Recunoasterea problemelor de atentie sunt doar varful iceberg-ului cu care trebuie sa se obisnuiasca intreaga familie.

6.“Pacientul” in cazurile de ADHD este intreaga familie.7.Retine: copilul cu ADHD are doua repere de timp:”ACUM” si “ HUH”. Pentru ei nu exista viitor si trecut. DOAR ACUM
8.Vrei sa intelegi actiunile celor cu ADHD ? Intreaba-te :” Cum ar trebui sa ma comport daca as mai avea de trait doar 4 secunde?”

9.In loc sa pedepsesti comportamentul gresit. Fixeaza recompense pentru comportamentul corect. Recompensele trebuie sa fie imediate, frecvente, puternice, definite clar si consistente.

10.Planifica totul. Anunta inainte de a face orice schimbare. Discuta dinainte ce asteptari sunt. Pune copilul sa repete.
11. Tom Phelan explica: Nu te certa, nu fi cicalitor, si nu te astepta ca intelepciunea ta sa treaca spontan si nesolicitata la copilul tau. In loc de a face cele de mai inainte poti sa:
a) decizi ca problema se agraveaza dar nu suficient ca sa necesite interventia ta
b) sa stabilesti o sedinta de familie in care sa discuti problema cu copilul tau.

12. Ross Greene insista ca scandalurile trebuie oprite inainte de a incepe. Cauta sa dezamorsezi conflictul si nu sa il inflamezi. Daca totusi se lasa cu “ scantei” permite tuturor sa se linisteasca. Discutiile serioase necesita calm.

13. Mai ales cu adolescentii, negociaza si iar negociaza. Parintii trebuie sa dovedeasca ca nu sunt inflexibili. Nu iti face griji ca vei pierde controlul: tu, ca parinte, vei fi cel care va decide intotdeauna unde se termina negocierea si ce compromisuri accepti. Retine:comportamentele negative la persoanele cu ADHD apar din cauza ca isi pierde controlul si nu din rautate. In timp ce rautatile trebuie oprite prin replici agresive, comportamentele negative la persoanele cu ADHD trebuie dezamorsate cu mult calm si tact.

14. Alegeti luptele. Gandeste-te daca merita sa iti “ciobesti” relatia cu copilul tau pentru problema respectiva? Poate intradevar copilul tau sa isi controleze comportamentul suparator in acest moment?

15. Tine minte : Desi nu este “vina“ copilului, el va fi singurul care va suporta toate consecintele.16. Este o munca grea si de durata.

17. O sa reusesti sa treci si prin asta (nu ai alta varianta)

18. Fii atent : “Copilul care are nevoie cel mai mult de dragoste o va cere intotdeauna in cel mai respingator mod”

19. Daca functioneza continua. Daca nu, incearca alta metoda.

20. Nu este un concurs. Castigatorul nu este acela care va acumula mai multe puncte. Castigatorul este acela pe care copilul il va iubi inca, dupa ce va termina liceul.Fragmente din “Living Right Now! “E-Book de Martin L. Kutscher, M.D.

"Sfaturi pentru parintii copilului Hiperactiv (ADHD)" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
11.09.12 21:21: piscinarul
as dori sa iau contact cu membrul Carmen1967,ma poate ajuta cineva in legatura cu tratamentul adecvat pentru adhd pentru baietelul meu in varsta de 8 ani si 10 luni ?
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de Ganaid

Evaluare
scor mediu 4.35
voturi 17


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent