· articole
· intamplari

Sindromul Down la copiijpg?width=545"/>
Dificil de controlat sau de evitat, sindromul Down a reprezentat un motiv de ingrijorare pentru parintii din intreaga lume. Citeste despre simptomele sale si ce probleme ridica el.

Sindromul Down este o stare genetică, manifestată prin întârzierea dezvoltării mentale și fizice. Sindomul Down la copii nu este o boală, din acest motiv nu se poate vindeca. Este o condiție genetică care afectează capacitatea de dezvoltare și de aceea copiii cu acest sindrom se vor dezvolta mai lent pe parcursul vieții.

Cum apare Sindromul Down
Acest sindrom apare la un copil din 800. Unii copii se nasc cu 47 de cromozomi în loc de 46. Ei au un cromozom 21 in plus iar apariția acestui cromozom suplimentar nu se poate prevedea și nu este cauzat de vreo acțiune a părinților, de poluare sau de regimul alimentar. Unul dintre factorii de risc sunt vârsta părinților la concepție. De la 35 de ani în sus, femeile au semificativ mai multe șanse de a da naștere unui copil cu Sindrom Down. Speranța de viața la aceste persoane este de 60 de ani.

Simptomele Sindromului Down
Bebelusul suferă deja de hipotonie musculară (rezistență diminuată la mișcarea pasivă) și de articulații foarte flexibile la naștere. Copilul poate fi recunoascut după unele trăsături comune, care pot fi mai pronunțate sau nu: fața pare netedă, partea superioară a capului este mai plată decat în mod obișnuit, iar ochii sunt înclinați în sus și spre exterior. Adeseori, pleoapele prezintă un pliu suplimentar al pielii. În afară de aspectul exterior copiii care suferă de sindromul Down prezintă un anumit grad de dificultate de învățare.
Problemele pot fi ameliorate – demonstrat în cursul ultimelor două decenii prin cercetări aprofundate - cu răbdare, exercițiu și integrarea acestor copii în societate.

Aceste dificultăți vor persista pe tot parcursul vieții. Persoanele cu sindrom Down au abilități și realizări diferite față de restul oamenilor. Le va lua un timp prelungit să proceseze informațiile și să deprindă noi abilități. Temele vor dura mai mult și vor necesita un pic mai multă răbdare din partea părintelui. Se joacă și imită copiii din jurul lor, însă vor avea nevoie de un pic mai mult timp decât aceștia ca să deprindă jocurile, regulile, mișcările și probabil nu se vor descurca la fel de bine, însă pentru ei integrarea și participarea activă la diverse activități este extrem de benefică. Vor învăța să vorbească mai târziu decât media sau să facă la oliță sau să meargă. Abilitățile lor se dezvolta la parametri normali, însă într-un ritm mai lent și în pași mici.

Ce probleme ridică Sindromul Down
Hipotonia musculară afectează și procesul de hrănire al bebelușului. Aceasta îngreunază inclusiv alăptatul: bebelușul apucă sfârcul cu dificultate, își coordonează mai greu respirația și mișcările asociate suptului și înghițitului. Uneori copii cu sindrom Down obosesc înainte să fi ingurgitat necesarul de lapte sau sunt deja prea somnoroși pentru a se grăni de la sân. Unii nu dau nici un indiciu că le e foame nici atunci când sunt treji. Pentru astfel de cazuri, mama trebuie să învețe să recunoască anumite semnale ale bebelușului că are nevoie de hrana și să stabilească un program riguros de alăptare. Opțiunea alimentării printr-un tub naso-gastric este o metodă recomandată pentru bebelușii a căror condiție nu le permite alăptarea naturală.

Echipa Parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent