· articole
· intamplari

Singuratatea, o problema frecventa-pedeapsa-%C3%AEn-vizor-270x180.jpg"/>
Oamenii experimentează singurătatea în diferite moduri si o resimt diferit, în functie de nivelul nevoilor lor pentru intimitate socială si atasament.

O persoană se poate simti singură chiar dacă este înconjurată de prieteni sau partener, asa cum se poate simti bine si fără partener.

Jefferey Joung diferentiază trei tipuri de singurătate:
  • o singurătate tranzitorie, care durează câteva minute sau ore si care de cele mai multe ori nu este serioasă;
  • o singurătate situatională, cauzată de un eveniment specific (divort, moarte, mutarea într-o altă zonă geografică) care poate duce până la un an;
  • o singurătate cronică, specifică persoanelor cu dificultăti în realizarea contactelor sociale si stabilirea relatiilor intime, având o durată de peste doi ani.
Bărbatii evită femeile intelectuale
Bărbatii divortati sunt în mai mare măsură dispusi să-si transforme “singurătatea” într-o căsătorie, dar recăsătorirea femeii divortate este mai putin frecventă decât cea a bărbatilor. De regulă, femeile rămân singure în număr mai mare si pe perioade mai îndelungate. Unul dintre motive este si durata din ce în ce mai scurtă a mariajelor care ajung la divort, rupturile cuplurilor fără copii fiind mult mai numeroase. Statisticile spun că sansele să rămâi singur după 35 de ani sunt mai mari. Ele sunt mai scăzute pentru bărbatii cu studii superioare, iar pentru femei cresc odată cu pregătirea profesională avansată. O explicatie a acestor fapte o oferă F. Singly, care consideră că bărbatii evită femeile instruite pentru că se tem să nu-si piardă o parte din puterea lor în cadrul cuplului, în timp ce femeile intelectuale evită căsătoria deoarece aceasta le îngreunează continuarea carierei profesionale.

Oamenii rămân sau trăiesc singuri atât din motive de ordin obiectiv, cât si subiectiv. Din prima categorie fac parte cauze de ordin sexual (impotenta sexuală, vaginism, infantilism genital), cauze de ordin psiho-relational (lipsa unor aptitudini pentru parteneriat, stări depresive, complexe de inferioritate, sociofobie), cauze de ordin material (constrângeri economice, lipsa locuintei). Cele de natură subiectivă sunt de obicei existenta unor imagini deformate asupra familiei si a sarcinilor ei, lipsa de curaj în asumarea responsabilitătilor familiale si parentale, psihotraume, datorate conflictelor conjugale grave din familia de origine.

Numărul oamenilor singuri s-a înmultit
Aceste cauze nu trebuie să inducă ideea că o astfel de singurătate înseamnă numai neîmplinire, frustrare, cel putin pentru persoanele care acceptă deliberat si care nu au trăit niciodată experienta unui mariaj, ci doar pe cea a unor relatii mai mult sau mai putin pasagere. Trebuie precizat faptul că această singurătate are si ea avantajele ei printre acestea numărându-se independenta economică, libertatea personală, varietatea si schimbarea, accentul pus pe cariera profesională.

Singuraticul se confruntă si cu o serie de probleme de natură psihologică si socială. Sentimentul de frustrare în raport cu colegii, cunoscutii si rudele care au propriile familii, sentimentul de culpabilitate fată de sine si fată de societate, sentimentul izolării si abandonului, sentimentul egoismului si individualismului sunt doar câteva din trăirile cărora trebuie să le facă fată. Mai mult, cu cât înaintează în vârstă, cu atât întâmpină mai multe dificultăti, sentimentul abandonului se accentuează, la acesta adăugându-se sentimentul de insecurizare socială. O certitudine evidentă se impune:
numărul oamenilor singuri s-a înmultit si existenta lor trebuie luată cât mai serios în considerare.


psiholog Otilia Spataru Ostrotky
articol preluat din revista Farmacia Ta Magazin nr. 34
.
"Singuratatea, o problema frecventa" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent