· articole
· intamplari

Somnambulismul la copiiTi s-a intamplat sa te trezesti noaptea si sa il gasesti pe cel mic mergand prin casa cu privirea absenta si poate inganand cuvinte fara rost? Nu este nevoie sa te panichezi, deoarece multi copii trec prin astfel de episoade.

CAUZE
Somnambulismul este raspandit printre cei mici si de obicei dispare de la sine pe masura ce ei inainteaza in varsta. Cauzele posibile de somnambulism sunt diverse. Daca parintii au experimentat in trecut astfel de stari este probabil ca si copiii sa le mosteneasca.

Lipsa somnului sau oboseala excesiva pot provoca de asemenea un somn agitat celor mici si uneori si stresul cotidian poate contribui. Este posibil chiar ca unele medicamente sa fie cele raspunzatoare.

MANIFESTARI
Somnambulismul se manifesta in mai multe feluri. Cei mici vorbesc in somn, se ridica in fund in pat si repeta anumite miscari cum ar fi frecarea ochilor, pleaca la plimbare prin casa si uneori chiar mananca. Desi au ochii deschisi ei nu sunt constienti de locul in care se afla, ci se cred in alte locuri, fapt care explica unele gesturi irationale. Se poate intampla ca cel mic sa confunde toaleta cu debaraua.

Cum sa te comporti cu un somnambul? Poate la inceput nu iti dai seama ce se intampla, dar daca nu primesti raspunsuri la intrebarile tale sau nu esti bagat in seama de cel mic, nu incerca sa il trezesti. Somnambulismul are loc cand somnul este mai adanc de aceea este mai greu de trezit cineva in stadiul acesta.

MASURI DE PROTECTIE
Desi starea in sine nu este periculoasa, se pot intampla diferite accidente. Inlatura toate obiectele de care se poate impiedica in casa, obiectele care se sparg usor si pe cele ascutite. Inchide ferestrele si usile si daca aveti dormitoarele la etaj instaleaza un gard de protectie.

Il poti ajuta pe cel mic sa scape mai repede de episoadele de somnambulism. Fixeaza-i un program fix de somn si de trezit, nu il lasa sa bea noaptea multe lichide si ai grija sa mearga la toaleta inainte sa se bage in pat, asigura-te ca dormitorul lui este un spatiu placut si imbietor. Daca totusi nu reuseste sa scape de aceste obiceiuri nocturne, trebuie dus la medic unde va fi tratat fie prin terapie, fie cu medicamente.

Text: Elena Stanciu.

"Somnambulismul la copii" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent