· articole
· intamplari

Somnambulismul la copii
La nici două ore de la culcare, copilul tău umblă prin casă amețit și destul de confuz? Somnambulismul este un fenomen destul de frecvent la copii.În primul rând, e important să știi că somnambulismul nu implică doar mersul pașnic prin casă.

Aflat în această stare, puiul tău poate încerca să iasă afară în stradă, poate vorbi incoerent sau poate întreprinde acțiuni uzuale în mod mecanic.

Explicații științifice
În timp ce dormim, creierul trece prin mai multe faze ale somnului: 1, 2, 3, 4 și REM. Împreună, acestea formează un ciclu de somn complet, care durează între 90 și 100 de minute. Deși se poate întâmpla și mai devreme, somnambulismul apare între fazele 3 și 4 ale somnului. În timpul acestor faze, e dificil să trezești o persoană. Dacă totuși se va trezi, aceasta se va simți preț de câteva minute obosită și amețită. Copiii obișnuiesc să intre în starea de somnambulism cam la o oră sau două după ce au adormit și vor hoinări prin casă între cinci și 20 de minute.

Somnambulismul poate fi o trăsătură de familie. Așadar, dacă tu sau tatăl copilașului suferiți de această afecțiune, așteptați-vă să aveți printre voi un mic somnambul care, la rândul lui, va părăsi pătuțul – oricât de primitor ar fi el – în timpul nopții. Și alți factori pot duce la apariția somnambulismului: lipsa somnului sau oboseala, somnul întrerupt, boala sau febra, tratamentul cu anumite medicamente și chiar stresul. Oricare dintre cele amintite a dus la apariția somnambulismului la cel mic, nu te impacienta: situațiile în care această afecțiune a fost generată de probleme emoționale sau psihice sunt foarte rare.

La ce să te aștepți
După ce se dă jos din pat arătând de parcă ar dormi profund, te mai poți aștepta la următoarele: să vorbească în timp ce doarme; să fie greu de trezit; să pară confuz; să fie iritat sau să-ți vorbească nepotrivit; să nu-ți răspundă când vorbești cu el; să stea pe marginea patului și să execute diferite mișcări, cum ar fi să-și frece ochii sau să-și mototolească pijamaua. Ștrengarul va avea ochii deschiși, dar nu va vedea așa cum se întâmplă când este treaz. Adesea, va crede că se află în altă parte decât locul în care este în realitate.

Ajutorul vine de la tine!
Blochează ferestrele și ușile nu doar în camera copilului, ci în toată casa, ca odorul tău să nu se accidenteze când hoinărește adormit. Nu-l culca într-un pat suspendat, fiindcă poate cădea cu ușurință. Îndepărtează obiectele ascuțite sau casante din jurul pătuțului copilului și nu lăsa lucruri împrăștiate pe jos în dormitorul lui. Relaxează-l înainte să adoarmă – spune-i o poveste frumoasă, pregătindu-l astfel pentru un somn odihnitor. Asigură-te că atmosfera din încăperea unde doarme de obicei copilașul e una liniștită, confortabilă, favorabilă somnului. Iar data viitoare când va intra în această stare, nu te panica – du-l către pat cu delicatețe, iar a doua zi faceți haz de toată tărășenia!

În prezent, nu există niciun tratament medical împotriva somnambulismului. De aceea, pentru evitarea unor astfel de episoade, trebuie îndepărtate cauzele ce au dus la apariția fenomenului.
.

"Somnambulismul la copii " | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre somnul:
5 greseli evitabile in adormirea bebelusului

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent