· articole
· intamplari

Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil?

Autor: Cora
data publicarii: 17.11.02


De ce trebuie sa dormim? Raspunsul la aceasta intrebare nu este cunoscut in totalitate, dar am observat cu totii cum lipsa somnului si a odihnei duce de multe ori la stari de irascibilitate, la epuizare fizica si la probleme de memorie.

Somnul, factor de echilibru al organismului, este esential pentru copii. El joaca un rol foarte important in crestere, hormonul de crestere fiind secretat in somn. Pe parcursul orelor de somn, toate experientele si cunostintele acumulate i se imprima copilului in memorie.

In concluzie: dezvoltarea fizica si mentala a copilului depinde in foarte mare masura de somn.

Studiile in domeniu iau in considerare doua tipuri de somn:
 • Somnul profund, lent, calm, cand musculatura se destinde complet si ne odihnim;
 • Somnul paradoxal, rapid, cand visam. ATENTIE! Acest somn este foarte important deoarece este strans legat de activitatea creierului, memorie si echilibrul organismului.

Somnul profund variaza de la o forma usoara pana la cea mai adanca. Pe durata noptii, somnul trece prin mai multe cicluri care includ somn profund usor, apoi din ce in ce mai adanc, urmat de somnul paradoxal si vise. Intre aceste cicluri exista si perioade de asa-zisa "trezire".
La un copil, ciclul dintre stadiile de somn profund si paradoxal si posibila trezire, ocupa intre 50-60 de minute. O data cu inaintarea in varsta, acest ciclu creste la 90 de minute. Bebelusii isi petrec aproape 1/2 din somn visand, dar aceasta perioada descreste o data cu varsta, ajungand ca in adolescenta (ca si adultii) sa aiba doar 20% din somn ocupat de vise.
Somnul profund ocupa, in general, prima parte a noptii, iar cel paradoxal este mult mai lung, mai ales in cazul bebelusilor. ATENTIE! Este foarte important sa respectam ritmul biologic de somn, caracteristicile si evolutia lui. De aceea, un copil trezit prea devreme dimineata (privat de o parte din somnul paradoxal) va avea mult de suferit si normal este sa incercam sa-l culcam cat mai devreme seara (pentru a elimina aceasta problema). La fel, este bine sa lasam bebelusul sa se agite, sa rada sau sa gangureasca in somn (bineinteles ca aceasta nu se aplica si in cazul cosmarurilor prelungite), caci el viseaza si apoi va trece la perioada de somn profund . Daca il luam in brate, il confuzam, el va ajunge sa confunde aceste perioade de somn si ii stricam ritmul biologic de somn. Din acest motiv se recomanda ca bebelusul sa fie culcat separat, eventual in camera si in patutul lui, ca sa nu fim tentati ca la fiecare miscare si suspin sa-l luam in brate. Cand va avea nevoie de hrana sau va voi sa fie schimbat, va stii el cum sa va anunte prin tipete sau plans adevarat.

Copiii sunt diferiti si au nevoie de un numar diferit de ore de somn. Un nou-nascut poate dormi intre 16 si 24 de ore, un copil de 1 an 14 ore, cel de 3 ani, aproape 12 ore. Majoritatea copiilor mai mici de 6 luni dorm de 3-4 ori in timpul zilei, de la 6 la 12 luni dorm de 2 ori/zi, si deobicei, intre 3-4 ani, renunta complet la somnul de peste zi.

Unele studii sugereaza urmatoarele intervale de somn pentru copii/zi:
 • 1 saptamana: 16 ore si 1/2, incluzand 4 perioade de somn peste zi;
 • 1 luna: 15 ore si 1/2, incluzand 3 perioade de somn peste zi;
 • 3 luni: 15 ore, incluzand 3 perioade de somn peste zi;
 • 6 luni: 14 ore si 1/4, incluzand 2 perioade de somn peste zi;
 • 9 luni: 14 ore, incluzand 2 perioade de somn peste zi;
 • 12 luni: 13 ore si 3/4, incluzand 2 perioade de somn peste zi;
 • 18 luni: 13 ore si 1/2, incluzand 1 perioada de somn peste zi;
 • 2 ani: 13 ore, incluzand 1 perioada de somn peste zi;
 • 3 ani: 12 ore, incluzand 1 perioada de somn peste zi;
 • 4 ani: 11 ore si 1/2, fara somn peste zi;
 • de la 5 la 9 ani: 10-11 ore, fara somn peste zi;
 • de la 10 la 15 ani: 9-10 ore, fara somn peste zi.

Alte surse sugereaza urmatoarele limite de somn pentru copii:
 • pana la 1 luna: 20-23 de ore/zi;
 • la 1 luna: 18-20 de ore/zi;
 • la 4 luni: 16-18 ore/zi;
 • la 8 luni: 14-16 ore/zi;
 • la un an: 13-15 ore/zi:
 • la 3 ani: 11 ore/zi.

Somnul in cazul nou-nascutului este fractionat datorita perioadelor de supt ziua si noaptea, dar el se echilibreaza dupa primele 3-4 luni. Copilul va avea la aceasta varsta in jur de 10-12 ore de somn noaptea si restul le va acumula pe parcursul zilei. Deobicei aceste perioade de somn de peste zi nu mai sunt necesare dupa 3 ani.

Sursa:
How Much Sleep Does a Baby Need? - Healthy Kids
Cum imi cresc copilul - Laurence Pernoud
The 3 a.m. Handbook - W. Feldman.
.

"Somnul. Cate ore de somn sunt necesare pentru un copil?" | cont nou | 5 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
19.06.09 11:46: claudory
intr-adevar....copilului meu i se potriveste...are putin peste 9 luni si doarme de 2 x pe zi.....hai k pe asta ma nimerit-o :P:P:P:P:
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

03.05.11 11:12: chineza
coilul meu se trezeste la 6.30 -7 si apoi mai doarme de la 8.30-9 o jumatate de ora, apoi in jurul orei11 o tura dar nu mai mult de o ora si dupa amaiaza daca il scot afara in jur de 2 ore, are insa 4 luni jumatatebunica zice ca doarme prea mult, mie sincer nu mise mare mai ales ca uneori noaptea se trezeste din ora in ora...
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Fiecare copil este unic si ce se potriveste la un copil poate fi diferit la altul, asta nu inseamna ca copilul trebuie sa doarma ca al tau la aceeasi varsta .
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

07.06.12 12:40: Brunetty10
Bebelusul meu are 6 luni jumate ... dar nu are un program stabilit de somn ... desi doarme c-am 5ore pe zi mai mult dupamasa ... acum depinde de la copil la copil...
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre somnul:
5 greseli evitabile in adormirea bebelusului

Articole de Cora

Evaluare
scor mediu 3.93
voturi 49


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent