· articole
· intamplari

Somnul copiilor între 1 și 3 ani. Provocările vârstei

Se pare că ce a fost mai greu a trecut, însă nu vă așteptați ca totul să meargă ca uns de-acum înainte.

E drept că după vârsta de un an și jumătate, somnul celor mici este mult mai odihnitor. pentru părinți.


Vârsta este una a marilor provocări, a descoperirii propriului eu și a gustului libertății de a ajunge cam pe unde-și dorește. Așa că piciul va fi atât de încântat de noua sa viață, încât somnul i se va părea că îl oprește din a face ceea ce-și dorește. Bunăoară, să nu vă mire că va refuza să meargă la culcare, ori că va fi o adevărată provoca re să îl vedeți adormit, la finalul unei zile obositoare de năzdrăvănii și pozne.

Provocările vârstei


Printre cele mai întâlnite probleme ale acestei etape, se pot întâlni următoarele:

Copilul adoarme greu seara


De vină poate fi somnul de prânz prea lung sau la o oră târzie, absența unei rutine de culcare sau chiar supraexcitarea nervoasă. Medicii îi sfătuiesc pe părinți să nu-i lase pe copii să întreprindă activități solicitante cu ooră sau chiar două înainte de culcare și să limiteze timpul pe care îl petrec în fața televizorului.

Nu vrea să doarmă singur


Un copil care nu a fost obișnuit până acum să doarmă singur în camera sau chiar pătuțul său, în niciun caz nu o va face de-acum încolo. În loc să vă încăpățânați să îl culcați departe de voi acum, mai bine amânați o perioadă momentul. Va veni și clipa când să-și dorească să doarmă singur. Până atunci, rețineți că dormitul în proximitatea celui mic are nenumărate beneficii pentru dezvoltarea acestuia.

Se trezește prea devreme


Ora la care se trezește un copil ține foarte mult și de obiceiurile casei, dar și de ora la care se culcă în fiecare seară.

Citește și: 3 ceaiuri calmante care ajută copiii să adoarmă

Apariția coșmarurilor


Vârsta preșcolară este momentul în care imaginația celor mici este într-o continuă dezvoltare. În plus, ei încep să asocieze anumite ima gini, figuri sau întîmplări cu aspecte negative ori sunt marcați de poveștile înfricoșătoare. Monștrii din cărți sau filme își fac apariția în timpul viselor, punându-le în pericol odihna nocturnă. Dacă știți că aveți un astfel de copil, trebuie să evitați câțiva ani cărțile sau filmele înfricoșătoare.

Este o etapă a marilor spaime, când până și pocnetul unui balon care se sparge poate crea adevărate crize de groază. În urma unui coșmar, ar fi bine să rezistați tentației de a-i spune copilului că visul nu e real, cel puțin deocmadată, pentru că ei oricum nu reușesc să facă diferența între vis și realitate. Evitați explicațiile prea lungi, le vei pierde atenția după primele 10 cuvinte, însă asigurați-i că nu au de ce să se teamă, pentru că sunteți lângă ei să-i protejați.

Asigură-i un somn odihnitor


Cu siguranță, sunt câteva lucruri care pot fi făcute pentru ca un copil de vârstă bine să se odihnească suficient. În primul rând, să te asiguri că nu este bolnăvior. O otită de care habar nu ai poate să creeze haos în noțile unei familii.

Apoi, copilul trebuie să aibă o alimentație sănătoasă. Se știe că excesul de dulciuri duce la hiperactivitate. La fel, o masă prea târzie îl va împiedica să adormă repede și poate duce la apariția coșmarurilor.

Nici televizorul sau orice ecran luminos de care cei mici au tendința să abuzeze nu sunt prietene cu somnul de calitate. Imaginile luminoase care se succed cu rapiditate stimulează anumiți centri nervoși, provocând agitație și hiperexcitabilitate.

Citește și: Cum funcționează creierul copilului?


Text: Georgiana Dobrescu

Sursă foto: iStock.

"Somnul copiilor între 1 și 3 ani. Provocările vârstei" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent