· articole
· intamplari

Somnul copiilor īntre 1 și 3 ani. Provocările vārstei

Se pare că ce a fost mai greu a trecut, īnsă nu vă așteptați ca totul să meargă ca uns de-acum īnainte.

E drept că după vārsta de un an și jumătate, somnul celor mici este mult mai odihnitor. pentru părinți.


Vārsta este una a marilor provocări, a descoperirii propriului eu și a gustului libertății de a ajunge cam pe unde-și dorește. Așa că piciul va fi atāt de īncāntat de noua sa viață, īncāt somnul i se va părea că īl oprește din a face ceea ce-și dorește. Bunăoară, să nu vă mire că va refuza să meargă la culcare, ori că va fi o adevărată provoca re să īl vedeți adormit, la finalul unei zile obositoare de năzdrăvănii și pozne.

Provocările vārstei


Printre cele mai īntālnite probleme ale acestei etape, se pot īntālni următoarele:

Copilul adoarme greu seara


De vină poate fi somnul de prānz prea lung sau la o oră tārzie, absența unei rutine de culcare sau chiar supraexcitarea nervoasă. Medicii īi sfătuiesc pe părinți să nu-i lase pe copii să īntreprindă activități solicitante cu ooră sau chiar două īnainte de culcare și să limiteze timpul pe care īl petrec īn fața televizorului.

Nu vrea să doarmă singur


Un copil care nu a fost obișnuit pānă acum să doarmă singur īn camera sau chiar pătuțul său, īn niciun caz nu o va face de-acum īncolo. Īn loc să vă īncăpățānați să īl culcați departe de voi acum, mai bine amānați o perioadă momentul. Va veni și clipa cānd să-și dorească să doarmă singur. Pānă atunci, rețineți că dormitul īn proximitatea celui mic are nenumărate beneficii pentru dezvoltarea acestuia.

Se trezește prea devreme


Ora la care se trezește un copil ține foarte mult și de obiceiurile casei, dar și de ora la care se culcă īn fiecare seară.

Citește și: 3 ceaiuri calmante care ajută copiii să adoarmă

Apariția coșmarurilor


Vārsta preșcolară este momentul īn care imaginația celor mici este īntr-o continuă dezvoltare. Īn plus, ei īncep să asocieze anumite ima gini, figuri sau īntīmplări cu aspecte negative ori sunt marcați de poveștile īnfricoșătoare. Monștrii din cărți sau filme īși fac apariția īn timpul viselor, punāndu-le īn pericol odihna nocturnă. Dacă știți că aveți un astfel de copil, trebuie să evitați cāțiva ani cărțile sau filmele īnfricoșătoare.

Este o etapă a marilor spaime, cānd pānă și pocnetul unui balon care se sparge poate crea adevărate crize de groază. Īn urma unui coșmar, ar fi bine să rezistați tentației de a-i spune copilului că visul nu e real, cel puțin deocmadată, pentru că ei oricum nu reușesc să facă diferența īntre vis și realitate. Evitați explicațiile prea lungi, le vei pierde atenția după primele 10 cuvinte, īnsă asigurați-i că nu au de ce să se teamă, pentru că sunteți lāngă ei să-i protejați.

Asigură-i un somn odihnitor


Cu siguranță, sunt cāteva lucruri care pot fi făcute pentru ca un copil de vārstă bine să se odihnească suficient. Īn primul rānd, să te asiguri că nu este bolnăvior. O otită de care habar nu ai poate să creeze haos īn noțile unei familii.

Apoi, copilul trebuie să aibă o alimentație sănătoasă. Se știe că excesul de dulciuri duce la hiperactivitate. La fel, o masă prea tārzie īl va īmpiedica să adormă repede și poate duce la apariția coșmarurilor.

Nici televizorul sau orice ecran luminos de care cei mici au tendința să abuzeze nu sunt prietene cu somnul de calitate. Imaginile luminoase care se succed cu rapiditate stimulează anumiți centri nervoși, provocānd agitație și hiperexcitabilitate.

Citește și: Cum funcționează creierul copilului?


Text: Georgiana Dobrescu

Sursă foto: iStock.

"Somnul copiilor īntre 1 și 3 ani. Provocările vārstei" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent